Άρθρα ΡεπορτάζΕπενδύσειςΚοινωνία ΚόσμοςΟικονομία

ΕΝΑΣ ΑΝΟΗΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ, ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ & ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Γράφει η Εβίτα Μανούδη / evitafinanzcoach.com

Επιθετικό, μετριοπαθές ή αμυντικό-συντηρητικό χαρτοφυλάκιο;

🟢 Ο ανόητος κανόνας

Ένας κανόνας που κυκλοφορεί αρκετά από «Ειδικούς» είναι να αφαιρέσεις την ηλικία σου από το 100 και να επενδύσεις το αποτέλεσμα ως ποσοστό σε «επιθετικά» επενδυτικά μέσα. Το υπόλοιπο σε «αμυντικά» μέσα, όπως σε ομολογιούχα ETFs, ομόλογα, σε προθεσμιακούς ή άλλης μορφής καταθετικούς λογαριασμούς.

100 – 40 (ηλικία)

=

60% σε «επιθετικά» & 40% σε «αμυντικά»

Με λίγα λόγια, ένας 28χρονος θα έβαζε το 72% των χρημάτων του σε επιθετικά επενδυτικά οχήματα. Ένας 81χρονος θα έβαζε το 19% !!!

Αυτός ο κανόνας αναθερμάνθηκε τηn δεκαετία του 1990. Υπάρχουν βιβλιά που υποστηρίζουν, ότι αν ήσουν κάτω των 30 ετών, θα έπρεπε να βάλεις το 95% των χρημάτων σου σε επιθετικά επενδυτικά μέσα (μετοχικά ETFs, μετοχικά A/K, παράγωγα ή μετοχές) και όχι σε μετριοπαθή .

Ακόμη και αν είχες μόνο μέτρια έως μηδενική ανοχή ρίσκου !!! Ακόμη κι αν δεν κοιμόσουν ήσυχα. Αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ με αυτόν τον «προκάτ» κανόνα, εκτός και αν έχεις επιτρέψει στους οπαδούς αυτής της ντεμέκ «συμβουλευτικής» να αφαιρέσουν το 100 % του IQ σου.

Γιατί πρέπει αποκλειστικά η ηλικία σου να καθορίζει το ρίσκο που είσαι διατεθειμένος να πάρεις;
  • Μία 59χρονη με 1 εκ. €, μία υψηλότατη σύνταξη και 2 παιδιά θα ήταν ανόητη να μεταφέρει τα περισσότερα χρήματά της σε ομόλογα, ομολογιούχα ETFs – Α/Κ ή σε καταθετικούς λογαριασμούς με σταθερό, αλλά πενιχρό επιτόκιο.
  • Απ’ την άλλη ένας 25χρονος που μάζευε λεφτά για το γάμο του και μια προκαταβολή για το σπίτι θα ήταν τρελός αν έβαζε όλα του τα χρήματα ή έστω το 75% σε μετοχές, μετοχικά ETFs ή μετοχικά Α/Κ.

Αν το χρηματιστήριο σημειώσει μεγάλη πτώση, δεν θα έχει έσοδα από ομόλογα, ομολογιούχα ETFs, ομολογιούχα Α/Κ ή από καταθετικούς λογαριασμούς για να καλύψει τις απώλειές του.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το πόσο νέος είσαι, μπορεί ξαφνικά να πρέπει να «τραβήξεις» τα χρήματα που έχεις επενδύσει σε μετοχές, μετοχικά ETFs ή Α/Κ, όχι σε 30 χρόνια από τώρα, αλλά άμεσα σε 30′.

Ψυχολόγοι έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν προβλέπουμε σωστά σήμερα πώς θα αισθανθούμε για ένα συμβάν αύριο.

Eλάχιστοι επενδυτές έχουν το σθένος να προσκολλώνται στους επιθετικούς τους τίτλους σε μια πτωτική αγορά επί συναπτά έτη. Απ’ την άλλη, όταν οι αγορές σημειώνουν ανάπτυξη κατά 10% ή 15% τον χρόνο, είναι εύκολο να φανταστείς ότι εσύ και οι επενδύσεις σου «παντρεύεστε» για μια ζωή.

Ο καθορισμός του επενδυτικού σου προφίλ θέλει χρόνο, καθώς αυτό ορίζεται:

Α) απ’ τη συναισθηματική ανοχή σου στις διακυμάνσεις της αγοράς,

Β) απ’ την οικονομική ικανότητα ανάληψης ρίσκου και

Γ) απ’ τον χρονικό ορίζοντα επένδυσης.

Τι να μου πει, λοιπόν, μονάχα η ηλικία;

🟢 Tα «παπαγαλάκια»

Ο σχηματισμός ενός χαρτοφυλακίου μπορεί να λάβει τόσες μορφές, όσες και οι μορφές κάρυ (ναι, το μπαχαρικό) από την Ινδία. Τόσες οι οικογένειες, τόσες και τα μείγματα κάρυ. Κι όμως, κάθε οικογένεια φτιάχνει το «δικό» της μείγμα κάρυ.

Όπως το χαρτοφυλάκιο, έτσι και το κάρυ, πρόκειται για ένα μείγμα. Περιέχει διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων σε διαφορετική ποσότητα.

Αν είσαι μερακλής και κατέχεις από μαγειρική (επενδύσεις) γνωρίζεις τι και από πόσο θα βάλεις.

Κοινώς, τα «προκάτ» μοντέλα χαρτοφυλακίων, όπως 75% μετοχικά ETFs και 25% ομoλογιούχα ETFs ή καταθετικούς λογαριασμούς ή 50% – 50% ή 25% – 75% είναι ένα ”copy paste” για εύκολες, άμεσες και ταχύτατες λύσεις.

Πολλά ”copy paste” χαρτοφυλάκια προτείνονται ακόμη και από online Brokers ή RoboAdvisors που θέλουν άμεσα και γρήγορα να προσφέρουν μία fast track λύση σε όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή και θέλουν να επενδύσουν (;) Ή κερδοσκοπήσουν;

Λίγα «κλικς» στο πεδίο «επενδυτικό προφίλ» για να είμαστε και νόμιμοι τηρώντας τον Κώδικα και ….. voila ! Eγένετο επένδυση στα χρεόγραφα!!

Το χαρτοφυλάκιο πρέπει να διαμορφώνεται εξατομικευμένα. Το κριτήριο της ατομικότητας δεν ισχύει μονάχα στην Ιατρική.

🟢 Επενδυτικό προφίλ & ερωτήματα

Για να αντιληφθείς καλύτερα πόσο ρίσκο μπορείς να πάρεις, σκέψου τις θεμελιώδεις συνθήκες της ζωής σου.

Πότε μπορεί να αλλάξουν και πώς είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάγκη σου για μετρητά;

Το επενδυτικό προφίλ διαμορφώνεται κατόπιν ορισμένων γενικών και ειδικών ερωτημάτων.

Παρακάτω, θα βρείς ορισμένα απ’ τα γενικά ερωτήματα.

  • Η αρνητική εξέλιξη και η συνεχής απώλεια κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου για πολλά συνεχόμενα χρόνια θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα και σιγουριά;
  • Η αρνητική εξέλιξη και η συνεχής απώλεια χαρτοφυλακίου για πολλά συνεχόμενα έτη θα έθετε σε κίνδυνο τους προσωπικούς σας στόχους στην προσωπική σου ζωή;
  • Έχεις άλλες επενδύσεις που θα σου επιτρέψουν να ισοφαρίσεις πιθανόν απώλειες. αν ένα είδος επένδυσης δεν «πάει καλά»;
  • Όταν λες στον εαυτό σου ότι «επιδεικνύω μεγάλη ανοχή στο ρίσκο» πώς γνωρίζεις ότι αυτό ισχύει; Έχεις απολέσει ποτέ πολλά χρήματα; Πώς ήταν αυτή η αίσθηση; Αγόρασες επιπλέον μερίδια ή έπαψες να ασχολείσαι;
  • Βασίζεσαι μόνο στη θέλησή σου, προκειμένου να αποφύγεις να πανικοβληθείς την λάθος στιγμή; Ή μήπως έχεις ελέγξει τη συμπεριφορά σου εκ των προτέρων με την σωστή διαφοροποίηση;
  • Θα αρκούσε το εισόδημά σου, ώστε να εξισορροπηθούν πιθανές απώλειες;
  • Σε αντιπροσωπεύει στο έπακρο η φράση: «μου είναι πολύ δύσκολο να αντισταθώ στο πειρασμό μιας πραγματικής ευκαιρίας»;
  • Έχεις παιδιά; Πότε θα έρθουνε τα δίδακτρα ή άλλα έξοδα εκπαίδευσης;
  • Θα κληρονομήσεις, μήπως, χρήματα ή θα καταλήξεις να είσαι οικονομικά υπεύθυνος για τους ηλικιωμένους γονείς σου;
  • Ποιοι παράγοντες μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στο επάγγελμά σου;
  • Για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορείς συντηρηθείς μέσω της «ρεζέρβας» σου;
  • Χρειάζεσαι τις επενδύσεις για να συμπληρώσεις το εισόδημά σου;
  • Δεδομένου του μισθού και των δαπανών σου, πόσα χρήματα έχεις την πολυτέλεια να χάσεις τις επενδύσεις;
  • Είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις περισσότερη προσπάθεια, ενέργεια και χρόνο, ώστε να πετύχεις υψηλότερες αποδόσεις;
  • Προτιμάς την δυνατότητα άμεσης και εύκολης διαθεσιμότητας χρημάτων;
  • Ή προτιμάς κυρίως την άμεση δυνατότητα διαθεσιμότητας χρημάτων και τις ευκαιρίες απόδοσης;
  • Σου κόβεται η αναπνοή, όταν το κεφάλαιό σου μειώνεται κατά 20% ή παραμένεις άνετος, γιατί γνωρίζεις ότι η οικονομία κάνει κύκλους και το χαρτοφυλάκιό σου αργά ή γρήγορα θα ανακάμψει;

 

5 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ ΕΔΩ

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Χριστούγεννα στη Γερμανία: Γιορτές, Παραδόσεις και Γερμανικές Εκφράσεις που Θα Λατρέψετε!🎄🇬🇷-🇩🇪

Χριστίνα Σιμοπούλου.

Το άδοξο τέλος μιας «ταπεινωμένης» αυτοκρατορίας

e-enimerosi

«Έκκληση» των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών από το Χαλέπι, για βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα μέσω της e-enimerosi (Βίντεο)

Χρήστος Μουρτζούκος