Άρθρα Ρεπορτάζ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το ψήφισμα που καταδικάζει την Ελλάδα για το κράτος δικαίου.

Με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές εγκρίθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα που βασίζεται στην έκθεση της Ολλανδέζας ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, Σοφί Ίνετ Βελτ.

Σύμφωνα με το ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει «αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου» και αναφέρεται στην ελευθερία του Τύπου, στα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα, τις παράνομες παρακολουθήσεις και τις ατομικές ελευθερίες.

Ελευθερία των ΜΜΕ

Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές «εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού», ενώ «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων».

Επισημαίνεται επίσης με ανησυχία, η έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων στα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας το συμπέρασμα της Επιτροπής ότι οι ρυθμιστικές αρχές των μέσων ενημέρωσης δεν διαθέτουν πόρους, ενώ αμφισβητείται η αντικειμενικότητα και η ανεξαρτησία του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Παράλληλα, εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι «πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις», μεταξύ άλλων με παρακολουθήσεις (spyware) και στρατηγικές μηνύσεις (SLAPPs). Το ΕΚ ζητεί την άμεση κατάργηση αυτών των SLAPP, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους δημοσιογράφους.

Κατασκοπευτικό λογισμικό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την «παράνομη εργαλειοποίηση του όρου “απειλή για την εθνική ασφάλεια” για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ως απάντηση στο σκάνδαλο “Predatorgate“, οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol» και «ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού».

Το ψήφισμα εκφράζει «ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει «την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές», όπως και «οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ, όπως αναφέρεται, «δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Με βάση τα ανωτέρω, καταλήγει η ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου». Εξάλλου, το ΕΚ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να συναντηθούν με εκπροσώπους του κατά την επίσημη αποστολή του τον Απρίλιο του 2022 και καλεί τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  • Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/The Left, Κώστας Αρβανίτης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «το Ευρωκοινοβούλιο συντάσσεται με τους συγγενείς και τους οικείους του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών και ζητά από κοινού απαντήσεις και απόδοση ευθυνών για αυτό το μαζικό έγκλημα. Το μήνυμα είναι σαφές: η κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης αιτίων και προσώπων δεν θα περάσει».

Στον αντίποδα, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, με ανάρτησή της στο Twitter τόνισε: Συνάδελφοι το Κράτος Δικαίου με ψέμματα, δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια! Εγκρίνατε με την ψήφο σας ακόμη κ στάθμιση των κονδυλίων που δίνονται στη χώρα! Επιτίθεστε κατά της Χώρας μας & πανηγυρίζετε…».

  • Στο μεταξύ, η Ηuman Rights Watch έχει αναρτήσει ανακοίνωση με τίτλο Greece: Rule of Law Threatened όπου αναφέρεται σε επιστολή 17 οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του Τύπου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεση δράση για να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της ελευθερίας των ΜΜΕ και του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, καθώς και τον αντίκτυπό της επιδείνωσης στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Στην ανακοίνωση της HRW επισημαίνεται ότι στις απειλές για το κράτος Δικαίου περιλαμβάνονται ένα συνεχιζόμενο μεγάλο σκάνδαλο παρακολούθησης που φέρεται να εμπλέκει την κυβέρνηση σε στοχευμένες υποκλοπές τηλεφωνικών συσκευών δημοσιογράφων, κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών, καθώς και ένα συνολικά ανασφαλές περιβάλλον εργασίας για τους δημοσιογράφους. Δύο ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων μέσα σε 10 χρόνια υπογραμμίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, οι αρχές χρησιμοποίησαν το σύστημα ποινικής Δικαιοσύνης για να απειλήσουν ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές. Οι απαιτήσεις εγγραφής για τις μη κυβερνητικές ομάδες που εργάζονται για τη μετανάστευση και το άσυλο έχουν επιβάλει αδικαιολόγητο βάρος σε αυτές.

Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις ελληνικές αρχές για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών της αντιπολίτευσης. Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της διαφάνειας και του ελέγχου, καθώς και για τον περιορισμό της πρόσβασης των θυμάτων παρακολούθησης σε ένδικα μέσα, επιδεινώνοντας το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα ένδικα μέσα ήταν αναποτελεσματικά, ανέφεραν οι ομάδες.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Kids Wallet: Μια Επαναστατική Λύση για την Ψηφιακή Ασφάλεια των Παιδιών

e-enimerosi

Θέληση και υπομονή

e-enimerosi

Πώς βελτιώνεις πρακτικά την οικονομική σου ευφυΐα;

Εβίτα Μανούδη