Άρθρα ΡεπορτάζΓερμανίαΔιεθνήΟικονομία

Γερμανία: Η περίπτωση του Nord Stream & η ύφεση στην βιομηχανία

nord_stream_diarroi_ekriksi__1678292203_37290

Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Από την έκρηξη του αγωγού Nord Stream και εντεύθεν, η Γερμανία έχει υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες, κυρίως στην βιομηχανία της.

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2022 όταν σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις κατά μήκος του αγωγού Nord Stream. Η πράξη αυτής της δολιοφθοράς κοστίζει στη Γερμανία δισεκατομμύρια. «Μέχρι σήμερα, μόνο οι ενοικιαζόμενες πλατφόρμες LNG κοστίζουν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα», έγραψε για παράδειγμα το WirtschaftsWoche, μόλις πριν από μια εβδομάδα (22 Αυγούστου 2024). Το γεγονός αυτό  στέρησε στην Γερμανία πολλή φθηνή ενέργεια.

Τι κρύβεται όμως στην πραγματικότητα πίσω από αυτό;

Ωστόσο, ακόμη και πριν από τις εκρήξεις, το φυσικό αέριο είχε σταματήσει να ρέει στη Γερμανία. Οι τελευταίοι μήνες, κατά τους οποίους εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται τακτικές παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω των αγωγών Nordstream, παρουσιάζουν σταδιακή πτώση. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022, αέριο 1.350 έως 1.700 γιγαβατώρες ημερησίως έρεε από τη Ρωσία στη Γερμανία. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι παραδόσεις είχαν ήδη μειωθεί δραστικά και ήταν μόνο το ήμισυ της προηγούμενης ποσότητας – αν και καθόλου.

Τον Ιούλιο υπήρξε μια σύντομη στάση παράδοσης λόγω τακτικών εργασιών συντήρησης (11 έως 21 Ιουλίου). Στη συνέχεια, ο φορέας εκμετάλλευσης επανέλαβε τις παραδόσεις, αν και σε σημαντικά μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022, ρέουν καθημερινά μεταξύ 346 και 700 γιγαβατώρες (πηγή: Nordstream.Info, φυσική ροή ανά ημέρα ).

Γιατί η Ρωσία δεν παρέδωσε περισσότερα μέσω του Nord Stream;

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, υπήρξε πληροφορία για διαρροή πετρελαίου που η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom ανέφερε ως αιτία για τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου. «Η μεταφορά φυσικού αερίου προς τον αγωγό Nord Stream έχει σταματήσει εντελώς μέχρι να διορθωθούν οι ελλείψεις», ανέφερε τότε η Gazprom. Ο γίγαντας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία βασίστηκε σε οδηγίες της ρωσικής εποπτικής αρχής Rostechandzor.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου, ήρθε μια νέα εξήγηση από τη Ρωσία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατηγόρησε τώρα τις δυτικές κυρώσεις για τη διακοπή της παράδοσης. Η Ρωσία δεν θα συνεχίσει τις παραδόσεις όσο δυτικές χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μόνο όταν αυτά πέσουν, η Ρωσία θα προμήθευε ξανά αέριο. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα με το σύστημα άντλησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Take-or-Pay – Πληρώνει η Γερμανία για φυσικό αέριο που δεν λαμβάνει;

Τι είναι τα συμβόλαια take-or-pay και πως ΄΄δουλεύουν΄΄. Αυτά ορίζουν ότι ο παραγωγός (ή προμηθευτής) αναλαμβάνει την υποχρέωση να προμηθεύει φυσικό αέριο μέχρι την ποσότητα που καθορίζεται στη σύμβαση. Σε αντάλλαγμα, ο αγοραστής αναλαμβάνει να πληρώσει ένα συγκεκριμένο μέρος του φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από το ποσό που έχει αγοράσει στο συμφωνημένο χρονικό διάστημα.

Αλλά: «Εάν δεν παραδοθούν οι συμβατικά συμφωνημένες ποσότητες φυσικού αερίου, δεν ισχύει η ρήτρα take-or-pay».

Η επισκευή των κατεστραμμένων αγωγών δεν θα κοστίσει τίποτα στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η επισκευή του Nord Stream 1 θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ωστόσο, δεν προβλέπεται γερμανική συμμετοχή. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λαμβάνει επί του παρόντος όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη προμήθεια στους καταναλωτές, ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο αγωγών».

Οικονομικές ζημιές στην βιομηχανία και η ύφεση

Η γερμανική βιομηχανία υπέστη μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω της καταστροφής αλλά και το ΄΄Στοπ΄΄ στην ροή από την Ρωσία. Αρκετές μεγάλες εταιρείες απώλεσαν εκατομμύρια επειδή ο αγωγός δεν τέθηκε σε λειτουργία, αλλά και επειδή αυξήθηκε το κόστος της ενέργειας. Το έργο Nord Stream 1 κόστισε 7,4 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία είχε επωφεληθεί από το συγκριτικά φθηνό ρωσικό αέριο για χρόνια.

Τόσο η παραγωγή κατασκευών όσο και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν κατά 3,3 και 2,9 % αντίστοιχα . Στις ιδιαίτερα ενεργοβόρες βιομηχανίες, η παραγωγή αυξήθηκε ελαφρά κατά +0,2 % . Η οικονομική ανάκαμψη είναι πιθανό να καθυστερήσει περαιτέρω. Η πρόσφατη επιδείνωση των δεικτών του κλίματος και η εκ νέου πτώση των νέων παραγγελιών και της παραγωγής δείχνουν συνεχιζόμενη αδυναμία στη γερμανική βιομηχανία

Η ανάκαμψη των εξαγωγών φαίνεται να καθυστερεί. Τα τελευταία στοιχεία είναι απογοητευτικά και οι κορυφαίοι δείκτες είναι ως επί το πλείστον υποτονικοί. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει των συνεχιζόμενων κινδύνων γεωπολιτικών και πολιτικών διεργασιών, οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι πιθανό να αναπτυχθούν και το δεύτερο εξάμηνο του 2024 αρκετά υποτονικά. Σημαντικός παράγοντας και  η συνεχιζόμενη μείωση των παραγγελιών, η οποία καταδεικνύει αρχικά μια μάλλον υποτονική βιομηχανική οικονομία τους επόμενους μήνες.

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Συρία: Χτύπημα του Ισραήλ μέσα στην Δαμασκό

e-enimerosi

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα πατάσσει τη φοροδιαφυγή

e-enimerosi

Γερμανία: Τραίνο ICE συγκρούεται με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Θουριγγία

e-enimerosi