Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Υπό το σοκ της επίθεσης στο Ζόλινγκεν, η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους κανόνες μετανάστευσης και ασύλου. Η κουλτούρα υποδοχής φαίνεται να καταργείται σταδιακά στη χώρα.
Έχει ήδη γίνει έντονη συζήτηση για αλλαγή στη μετανάστευση και το άσυλο σε αυτή την κυβέρνηση, από τον περασμένο Οκτώβριο, λιγότερο από ένα χρόνο πριν λοιπόν.
Μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Ζόλινγκεν και λίγο πριν από τις εκλογές στα Ανατολικά κρατίδια σε Βρανδεμβούργο, Θουριγγία και η Σαξονία, η συζήτηση έχει φτάσει τώρα σε ένα περαιτέρω επίπεδο σφοδρότητας που προηγουμένως φαινόταν ελάχιστα δυνατό. Υπάρχει ένας Ομοσπονδιακός Καγκελάριος του οποίου η υπόσχεση για απελάσεις «σε μεγάλη κλίμακα» κρέμεται στον αέρα, αλλά την ίδια στιγμή λέει: «Ο λαιμός μου σκάει κι αυτός ή ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης του CDU που ψιθυρίζει για εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
Διαβάστε ακόμα: Μεταναστευτικό: Τι περιμένει την ΕΕ φέτος;
Το απόγευμα της Πέμπτης η κυβέρνηση παρουσίασε τις λύσεις, που ονομάζονται «πακέτο ασφαλείας». Ταυτόχρονα, η συλλογή μέτρων αποτελεί φυσικά μια προσπάθεια εκτόνωσης των πιέσεων.
Το χαρτί που διανεμήθηκε αργότερα είναι ένα έγγραφο σελίδων.
Τα πιο σημαντικά ψηφίσματα:
- Περισσότερες εξουσίες για τις αρχές ασφαλείας για να ματαιώσουν τα ισλαμιστικά τρομοκρατικά σχέδια.
- Αυστηρότεροι νόμοι για τα όπλα, ειδικά η απαγόρευση των μαχαιριών σε μεγάλες εκδηλώσεις όλων των ειδών.
- Οι αιτούντες άσυλο, για τους οποίους μια άλλη χώρα εντός της ΕΕ θα ήταν στην πραγματικότητα υπεύθυνη, θα πρέπει να λάβουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν.
Γενικά, αυτές οι λεγόμενες υποθέσεις του Δουβλίνου θα πρέπει να φεύγουν από την Γερμανία πολύ πιο γρήγορα από ότι πριν.
Δεν αποκλείεται λοιπόν η συζήτηση εντός της κυβέρνησης να συνεχιστεί. Για κάποιους, αυτό που έχει αποφασιστεί μπορεί να μην πάει αρκετά μακριά. Την Πέμπτη βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Dirk Wiese δήλωσε, «οι δυνάμεις ασφαλείας μας μπόρεσαν να αποτρέψουν πολλές συνωμοσίες δολοφονίας στο παρελθόν. Αλλά αυτό οφείλεται μόνο σε πληροφορίες από ξένες υπηρεσίες. «Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβαίνει».
Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία μειώθηκε κατά 20% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο αριθμός των απελάσεων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2024 αυξήθηκε επίσης κατά 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πιθανότατα όμως θα χρειαστούν χρόνια έως ότου το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (CEAS), το οποίο εγκρίθηκε την άνοιξη, έχει αποτέλεσμα.