Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Η Γερμανία κλείνει τα σύνορά της. Από τις 16 Σεπτεμβρίου, θα διενεργούνται αυστηρότεροι έλεγχοι στις συνοριακές εισόδους της χώρας. Ένα μέτρο στην συνεχιζόμενη λαθρομετανάστευση αλλά και θέλοντας να ΄΄φρενάρει΄΄ τις πολλές αιτήσεις ασύλου.
Προκειμένου να περιοριστεί περαιτέρω ο αριθμός των παράνομων εισόδων, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνση Φέιζερ διέταξε προσωρινούς ελέγχους σε τις συνοριακές εισόδους της χώρας. Οι πρόσθετοι έλεγχοι είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και αρχικά να διαρκέσουν έξι μήνες.
Πολλά σύνορα ελέγχονται ήδη
Οι έλεγχοι στα σύνορα, τουλάχιστον τυχαίοι (το βίωσε και ο γράφων κατά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές), αποτελούν ήδη μέρος της καθημερινής ζωής σε πολλά γερμανικά σύνορα. Το επίκεντρο των ελέγχων στη γερμανική πλευρά είναι η είσοδος από την Αυστρία στη Γερμανία εδώ και χρόνια. Στα μέσα Οκτωβρίου 2023, το Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε σταθερούς ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία .
Οι πρόσφατα έλεγχοι απευθείας στα σύνορα επηρεάζουν τα χερσαία σύνορα με τη Γαλλία, τη Δανία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Πρέπει επίσης να αναμένονται έλεγχοι και σε ορισμένες γειτονικές χώρες κατά την έξοδο από τη χώρα.
Ταυτότητα ή διαβατήριο απαραίτητα στις συνοριακές εισόδους
Καλό να γνωρίζετε: Η Γερμανία και όλες οι γειτονικές της χώρες είναι μέλη της Συμφωνίας Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχει υποχρέωση να μπορείτε να προσκομίσετε το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριό σας στα σύνορα, εάν σας ζητηθεί.
Μετανάστευση και έλλειψη πολιτικής βούλησης για δύσκολες αποφάσεις
Ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση είναι ακέφαλη» και πως «η προσπάθεια να βρεθεί κοινός δρόμος απέτυχε». Μιλώντας στην εφημερίδα BILD, υποστήριξε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι προφανώς απελπιστικά διχασμένη εσωτερικά και δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αποτελεσματικά μέτρα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός συνθηκολογεί ενώπιον της πρόκλησης της παράτυπης μετανάστευσης. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και ακέφαλη».
Οι Χριστιανοδημοκράτες διέκοψαν τις συνομιλίες για τη μετανάστευση. Ωστόσο, η αντιπολίτευση παραμένει πρόθυμη να συνεχίσει τις συζητήσεις παρά τις όποιες ενστάσεις. Ο διαπραγματευτής της Ένωσης Thorsten Frei δήλωσε: «Μια άλλη συνάντηση σε αυτή τη μορφή δεν έχει νόημα, εφόσον η κυβέρνηση δεν θέτει στο τραπέζι μια ουσιαστική πρόταση που σταματάει την παράτυπη μετανάστευση», και εν συνεχεία πρόσθεσε: «Αλλά καμία πόρτα δεν έκλεισε τελικά».
Ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ έκανε μια ανάρτηση στο Χ:«Η απόρριψη της Συνόδου Κορυφής για το άσυλο δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη: «Θα λύσουμε το πρόβλημα μαζί».
Ο Σολτς κατηγορεί την ένωση για αδράνεια
Ο καγκελάριος μίλησε για το άσυλο και τη μετανάστευση και άσκησε ξανά έντονη κριτική στον ηγέτη του κόμματος CDU Φρίντριχ Μερτς. «Είστε ο τύπος του πολιτικού που πιστεύει ότι με μια συνέντευξη στην «Bild am Sonntag» θα είχε ήδη λύσει το μεταναστευτικό» ανέφερε σε έντονο ύφος από το βήμα της βουλής.
Επαναπατρισμός, απελάσεις και άσυλο
Με το πρόγραμμα επαναπατρισμού αποσυμφορείται η κατάσταση δηλώνει η κυβέρνηση και επίσης 30.000 παράνομοι μετανάστες έχουν απελαθεί από τον Οκτώβριο του 2023. Η κυβέρνηση θέλει να ρίξει τα νούμερα στις παράνομες εισόδους και επίσης να επιταχύνει την διαδικασία του ασύλου. Σε περίπτωση που σε κάποιον μετανάστη δεν του δοθεί άσυλο τότε, θα επιστρέφεται στην χώρα από όπου είχε έρθει.
Εδώ αντιδρά η Αυστρία, η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί όσους μετανάστες «κόβονται» στα γερμανικά σύνορα. Βέβαια η Γερμανία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τον κανονισμό της ευρωπαϊκής ένωσης διότι ήδη υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις.
Αντιδράσεις και από την Πολωνία, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλτ Τούσκ κατηγόρησε την Γερμανία λέγοντας: «Εάν οι Γερμανοί ηγέτες ακολουθήσουν αυστηρότερους ελέγχους, αυτό θα οδηγούσε σε de facto αναστολή της συμφωνίας του Schengen σε μεγάλη κλίμακα», και συνέχισε, «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία που κάνει αυτά τα βήματα να γίνουν πιο αυστηρά».
Τι θέση θα πάρει η Ελλάδα, θα τους δεχθεί πίσω;