Άρθρα ΡεπορτάζΔιεθνή

Η Μαδαγασκάρη υπό Τουρκική Επιρροή.

Γράφει ο *Νικόλαος Χατζόβουλος.

Σε κράτος δορυφόρο της Τουρκίας επιθυμεί να μετατρέψει ο Πρόεδρος Erdogan την Μαδαγασκάρη μέσα από Οικονομικές συμφωνίες, παροχή Ασφάλειας και Αμυντική υποστήριξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Andry Rajoelina, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης, προσκλήθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Στην προσωπική τους συνάντηση συζήτησαν και συμφώνησαν επιπρόσθετη ενίσχυση στις ήδη εδραιωμένες και ακμάζουσες, εδώ και δεκαετίες, οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Αυτό που ακούστηκε για πρώτη φορά από την τουρκική πλευρά και έχει επίσης αμοιβαία συμφωνηθεί και χαιρετιστεί από την πλευρά της Μαδαγασκάρης είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι σύντομα θα έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες ασφάλειας και άμυνας για το έθνος της Μαδαγασκάρης προασπίζοντας τόσο τα συμφέροντα του μεγάλου νησιού όσο και τα δικά τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποια θα είναι τα ανταλλάγματα για τους Τούρκους, όπως έχει γίνει αντίστοιχα για την υπόθεση Τουρκίας-Σομαλίας μέσα από τη συμφωνία εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου των Σομαλικών κοιτασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαδαγασκάρη είναι μια χώρα πλούσια σε ορυκτά καύσιμα τα οποία δεν έχουν ακόμη υποστεί εξόρυξη, πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα, και τέλος πολύτιμα πετρώματα όπως διαμάντια και ρουμπίνια.

Η Τουρκία εδώ και δεκαετίες έχει προσεγγίσει μέσα οικονομικούς, θρησκευτικούς, εμπορικούς και άλλους παράγοντες, επιρροής ήπιας δύναμης σε εθνικό επίπεδο ανάλυσης, την Μαδαγασκάρη και άλλες στρατηγικές περιοχές στην ανατολική πλευρά του Ινδικού Ωκεανού και τώρα ωρίμασε ο καιρός και το διεθνές σκηνικό είναι κατάλληλο για να εξαργυρώσει την επένδυσή της για να εξυπηρετήσει έναν υψηλότερο στρατηγικό στόχο της.

Η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή και τη δύναμή της και εν τέλη να αποκτήσει τον έλεγχο, με μέσα ήπιας ισχύος, του ανατολικού τμήματος του Ινδικού Ωκεανού και του Κόλπου του Άντεν όπου βρίσκονται κύριες και στρατηγικές θαλάσσιες διαδρομές για εμπορικά πλοία και όχι μόνο.

Στον αντίποδα, και ενώ η Τουρκία διατηρεί πλήρως λειτουργική Πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης (Ανταναναρίβο) από το 2010, η Ελλάδα μέσω της κυβέρνησης φαίνεται να εθελοτυφλεί αδιαφορώντας για την προάσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων στην περιοχή.

Η Τουρκία βρίσκεται αρκετά βήματα προπορευόμενη από την Ελλάδα και σε αυτό το θέμα Διπλωματίας υψηλού επιπέδου. Εμείς ακόμη παλεύουμε με την γραφειοκρατία στο Υπ.Εξ. για να ιδρύσουμε επίσημη Προξενική Αρχή…

Όταν οι Τούρκοι θα έχουν ήδη στήσει Στρατιωτικές βάσεις και θα έχουν αναπτύξει περισσότερο τα οικονομικά τους συμφέροντα στην Μαδαγασκάρη εμείς θα παλεύουμε να κάνουμε εγκαίνια στο Ελληνικό Προξενείο (Αν)…

Μέχρι τότε τα θέματα της Ελληνικής Κοινότητας και η προάσπιση των Ελληνικών συμφερόντων στη Μαδαγασκάρη θα τα επιφορτίζεται η Ελληνική Πρεσβεία στην Κένυα με απόσταση μόλις 2.278 χλμ.

*Χατζόβουλος Ε. Νικόλαος
International Security & Safety Consultant

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγές:

 • ΕΛΛ.ΥΠ.ΕΞ- Διμερείς Σχέσεις της Ελλάδος – Μαδαγασκάρης
  https://www.mfa.gr/dimereis-sheseis-tis-ellados/madagaskari/madagaskare.html
 • Τ.ΥΠ.ΕΞ- Διμερείς Σχέσεις Τουρκίας – Μαδαγασκάρης
  https://www.mfa.gov.tr/relations-between-turkiye-and-madagascar.en.mfa
 • Antalya Diplomatic Forum available at: https://antalyadf.org/en/adf-2024-en/
 • Madagascar – Türkiye – An economic cooperation agreement signed. Available at: https://www.lexpress.mg/2024/03/madagascar-turquie-un-accord-de.html
 • Partnership in security and defense Available at:
 • https://www.lexpress.mg/2024/03/partenariat-dans-la-securite-et-la.html
 • Turkey signs oil and gas exploration deal with Somalia Αvailable at : https://www.middleeasteye.net/news/turkey-somalia-signs-oil-gas-exploration-deal
 • Türkiye, Somalia sign agreement on defense, economic cooperation Αvailable at : https://www.aa.com.tr/en/world/turkiye-somalia-sign-agreement-on-defense-economic-cooperation/3132095

Σχετικές αναρτήσεις

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ!!!

e-enimerosi

Η αδράνεια της πολιτείας με το σχολικό κτίριο «Αριστοτέλης» στο Μόναχο!!!

e-enimerosi

Ιράν: Εντοπίστηκε η σορός του Ιρανού προέδρου

e-enimerosi