Γράφει η Εβίτα Μανούδη / evitafinanzcoach.com
Οι παγίδες στον υπολογισμό αποδόσεων των ETFs & Checkliste: τι να προσέχεις κατά την σύγκριση αποδόσεων
Η απόδοση δεν είναι παντού η ίδια. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό, αν συγκρίνεις τα στοιχεία απόδοσης ενός ETF σε διαφορετικά sites.
Τα portals ακολουθούν συχνά διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού απόδοσης ενός ETF. Αν δεν γνωρίζεις αυτές τις διαφορές, καταλήγεις να συγκρίνεις ανόμοια στοιχεία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες επενδυτικές αποφάσεις.
Ιδιαίτερα, όσον αφορά την μεταχείριση των μερισμάτων, την πορεία των τιμών, το είδος νομίσματος, τη μετατροπή συναλλαγματικών ισοτιμιών και τον καθορισμό χρονικών περιόδων, ενδέχεται να προκύψουν σημαντικές αποκλίσεις.
- Mεταχείριση μερισμάτων στον υπολογισμό της απόδοσης: Πρόσθεση ή Επανεπένδυση;
Κατά τη σύγκριση αποδόσεων των ETFs σε διάφορα portals, η διαφορετική αντιμετώπιση των μερισμάτων προκαλεί συχνά αποκλίσεις στα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μερίσματα μπορούν να υπολογισθούν με δύο τρόπους: είτε με επανεπένδυση είτε με πρόσθεση.
Μερικά portals αγνοούν τελείως τα μερίσματα και επικεντρώνονται μόνο στην αλλαγή τιμής. Στην περίπτωση αυτή, τα ETFs διανομής μερισμάτων (ausschüttend) δεν είναι εύκολα συγκρίσιμα με τα ETFs επανεπένδυσης (thesaurierend), όπου τα έσοδα παραμένουν στο ETF και επανεπενδύονται.
Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τη σύγκριση ETFs διανομής και επανεπένδυσης είναι η (λογιστική) επανεπένδυση των μερισμάτων. Σε αυτή τη μέθοδο, τα μερίσματα επανεπενδύονται θεωρητικά αμέσως κατά την ημερομηνία ’’Ex-Tag’’.
Έτσι, τα έσοδα από τα μερίσματα παράγουν και εκείνα νέα έσοδα και συμμετέχουν στην εξέλιξη της απόδοσης.
- Τι είναι η ημέρα ’’Ex–Tag’’;
Η ημέρα Ex-Tag είναι η ημέρα, κατά την οποία η τιμή του ETF προσαρμόζεται προς τα κάτω κατά το ύψος του μερίσματος. Ωστόσο, η πληρωμή προς τους επενδυτές γίνεται λίγες ημέρες αργότερα, στην ημερομηνία πληρωμής.
Μια άλλη μέθοδος για τη σύγκριση ETFs διανομής και επανεπένδυσης είναι η απλή πρόσθεση των μερισμάτων στην τιμή του ETF, χωρίς την επανεπένδυση. Έτσι, τα μερίσματα δεν «επανεπενδύονται», με αποτέλεσμα να μην παράγουν πρόσθετα κέρδη.
Η διαφορά στο αποτέλεσμα μεταξύ αυτών των δύο μεθόδων είναι σημαντική, όπως φαίνεται παρακάτω στον Πίνακα:
Source: justETF Research; As of 30.06.2021, performance since the launch of the respective ETF
- NAV ≠ Χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος (Börsenkurs)
Ο επίσημος υπολογισμός της αξίας ενός ETF («Net Asset Value», NAV) δημοσιεύεται από τον πάροχο του ETF μία φορά την ημέρα. Αντίθετα, η χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος (Börsenkurs) μπορεί να διαφέρει, καθώς διαμορφώνεται σε διαφορετικές χρηματιστηριακές αγορές, σε διαφορετικές ώρες.
Ενώ το χρηματιστήριο της Στουτγάρδης (Stuttgart) έχει ώρα κλεισίματος στις 22:00, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Frankfurt – Xetra, που είναι και η βασική αγορά στη Γερμανία, με το δείκτη NAV) η τιμή κλεισίματος καθορίζεται στις 17:30. Τεσσεράμισι ώρες, όμως, είναι αρκετός χρόνος, για να σημειώσει ένα ETF άνοδο ή πτώση της αξίας του.
Γι’ αυτό, όταν εξετάζεις την απόδοση ενός ETF σε διάφορες ιστοσελίδες, δεν αρκεί να προσέξεις μόνο τη διαφορά μεταξύ της επίσημης τιμής NAV και της χρηματιστηριακής τιμής. Θα πρέπει, επιπλέον, να έχεις κατά νου από ποιο χρηματιστήριο προέρχεται η συγκεκριμένη τιμή κλεισίματος και ποια ώρα αυτή καθορίστηκε.
- Διαφορές λόγω νομίσματος και ισοτιμίας συναλλάγματος
Άλλη μια αιτία για αποκλίσεις στις αποδόσεις είναι το νόμισμα αναφοράς και η ισοτιμία μετατροπής. Η απόδοση μπορεί να εμφανίζεται στο νόμισμα του ETF, στο νόμισμα διαπραγμάτευσης, ή στο νόμισμα της χώρας του επενδυτή. Για επενδυτές στη ζώνη του ευρώ, οι αποδόσεις σε ευρώ έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Στην πράξη, για τη μετατροπή τιμών μεταξύ διαφορετικών νομισμάτων χρησιμοποιούνται συνήθως διαφορετικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ενώ ορισμένα portals χρησιμοποιούν τις επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 14:15, κάποια άλλα portals χρησιμοποιούν τις ισοτιμίες που καθορίζονται από το πρακτορείο Reuters στις 16:00.
Λόγω της χρήσης αυτών των διαφορετικών ισοτιμιών, προκύπτουν αποκλίσεις στις υπολογισμένες αποδόσεις του ETF.
- Ορισμός και διάρκεια περιόδων υπολογισμού
Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση είναι η διάρκεια των περιόδων που εξετάζονται.
Παράδειγμα: Ας δούμε την απόδοση ενός ETF κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους. Ενώ η τελική ημερομηνία είναι συνήθως ξεκάθαρη (η τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους), η ημερομηνία έναρξης δεν είναι πάντα σαφής. Ορισμένες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν ως ημερομηνία έναρξης την τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου έτους, ενώ άλλες επιλέγουν την πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους.
Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα: η απόδοση του ETF την πρώτη ημέρα του έτους δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, καθώς η επίσημη τιμή NAV υπολογίζεται μόλις στο τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση της πρώτης ημέρας παραλείπεται από τον υπολογισμό.
Αν θέλεις να κάνεις συγκρίσεις με ακρίβεια, προτίμησε portals που καθορίζουν με σαφήνεια τη χρονική περίοδο μέτρησης.
- Διάγραμμα τιμής (Kurschart) ή διάγραμμα απόδοσης (Performancechart);
Όταν βλέπεις τη γραφική αναπαράσταση της απόδοσης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι ακριβώς παρουσιάζεται.
- Αν πρόκειται για ιστορικές τιμές της αγοράς, τότε το διάγραμμα αφορά μόνο την τιμή (Kurschart).
- Αν το διάγραμμα συμπεριλαμβάνει και τα επανεπενδυόμενα μερίσματα, τότε πρόκειται για διάγραμμα συνολικής απόδοσης (Performancechart). Ένα Performancechart δεν ενδείκνυται για τον υπολογισμό ιστορικών τιμών αγοράς.
Έχοντας υπόψη την παρακάτω λίστα, μπορείς να συγκρίνεις σωστά την απόδοση ETFs σε διαφορετικά portals και να πάρεις καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις.
5 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ ΕΔΩ