Άρθρα ΡεπορτάζΠολιτική

Στροφή στα δεξιά για το ευρωκοινοβούλιο – Επιβεβαίωση της e-enimerosi.com

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

 

Tο λέγαμε εδώ καιρό και στο ραδιόφωνο και τηλεοπτικά, έρχεται ένα ευρωκοινοβούλιο με μία στροφή 45 μοιρών προς το δεξιά. Κάποιοι και πολλά από αυτά τα κόμματα συνεχίζουν να τα λένε ακροδεξιά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, η πολιτική ελίτ τσουβαλιάζει την πραγματικότητα και δεν την αντιλαμβάνεται, επιβεβαίωση ότι η ίδια πολιτική ελίτ είναι αιθεροβάμον της πραγματικότητας.

Βλέποντας την προεκλογική περίοδο σε Ελλάδα και Ευρώπη αντιλαμβανόμαστε ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν τέθηκε σε πρώτη προτεραιότητα. Η προβληματισμοί και οι ανησυχίες των πολιτών δεν ήταν σημείο τριβής η συζήτηση των πολιτικών αντιπάλων όλο αυτό το διάστημα πριν τις ευρωεκλογές.

Τα αποτελέσματα που έρχονται σε αυτές τις ευρωεκλογές δείχνουν ότι η πολιτικοί ελίτ δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα, τα αποτέλεσμα αυτών(;) Μια σειρά από  ΄΄πολιτικά χαστούκια΄΄ σχεδόν στις περισσότερες χώρες στις ευρωπαϊκής ένωσης, με αυτό να συμβαίνει στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Αυστρία και στην Ολλανδία και σε αρκετές άλλες χώρες.

Εδώ έρχεται και η επιβεβαίωση του γράφοντα, τόσο στις ραδιοφωνικές συζητήσεις και αναλύσεις που κάναμε όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, όσο και στην τηλεοπτική εκπομπή για τις ευρωεκλογές. Το ευρωκοινοβούλιο θα κάνει στροφή ακόμα και 180 μοιρών από το προηγούμενο το οποίο ίσως να ήταν και το χειρότερο κοινοβούλιο από την θεσμοθέτησή του μέχρι και σήμερα.

Αυτή τη στιγμή στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, σε Γαλλία και Γερμανία έχει πραγματοποιηθεί ένας πολιτικός σεισμός, (στην Γαλλία έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου ο δεύτερος γύρος) και ένας ελάχιστος στην Ελλάδα, με το γεγονός σε αυτό τονίζοντας ότι πιθανότητα τον Ιούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός πλέον να είναι αναγκασμένος με το αποτέλεσμα αυτών των ευρωεκλογών να κάνει και έναν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Αυτό δεν φαίνεται όμως να γίνεται στην Γερμανία όπου ήδη οι πρώτες ευθείες βολές για την κυβερνησιμότητα της χώρας έρχονται από τον γενικό γραμματέα του CSU Κάρστεν Λίνεμαν ο οποίος ανέφερε πως έχουμε ΄΄ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης΄΄.  Στην Γαλλία η Μαρί Λεπέν καλπάζει και τεράστια πτώση των ποσοστών του Εμμανουέλ Μακρόν.

Στροφή λοιπόν στα συντηρητικά κόμματα, τα πατριωτικά και τα εθνικιστικά κόμματα, αλλά και στην άκρα δεξιά για το επόμενο ευρωκοινοβούλιο. Ένα ευρωκοινοβούλιο που φαίνεται να συστήνεται από την σημερινή εκλογική αναμέτρηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, κατέχετε σχεδόν πάνω από το μισό στα δεξιά έδρανα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στο να αλλάξουν οι πολιτικές και να ληφθούν πολύ διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που είχαν ληφθεί μέχρι τώρα. Δυστυχώς στις περισσότερες χώρες οι προεκλογική περίοδος αυτή όπως αναφέραμε και ποιο πάνω δεν ήταν προεκλογική περίοδος όπου οι πολιτικοί δεν αναλώθηκαν στα πραγματικά προβλήματα της Ευρώπης, που ταλανίζουν τους ευρωπαίους πολίτες. Πολλά από αυτά τα κόμματα το πλήρωσαν και θα υπάρχει και ο αντίκτυπος στις αποφάσεις που θα ληφθούν από δω και πέρα, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ακρίβεια αλλά και την αγροτική πολιτική στην Ευρώπη, τρία από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν τους ευρωπαίους πολίτες.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

εικόνα: Andreas Franke / Picture Alliance

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ΜΠΟΓΙΑΣ

e-enimerosi

Ποιες είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις για τα χρήματα που σε σαμποτάρουν;

Εβίτα Μανούδη

Επιστροφή στη βάση

e-enimerosi