Άρθρα Ρεπορτάζ

Τέμπη ένας χρόνος μετά. Ο σπαραγμός δεν έχει τέλος, δεν μπορεί να έχει!!!

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

 

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Φλεβάρη, συντελέστηκε το τραγικότερο δυστύχημα στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Σήμερα στα Τέμπη, τελέστηκε το μνημόσυνο στο «σημείο μηδέν» εκεί, όπου κόπηκε το νήμα της ζωής 57 κυρίως, νέων ανθρώπων, τρισάγιο για την ανάπαυση των 57 ψυχών που χάθηκαν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Οι οικογένειες, οι φίλοι, οι συγγενείς, αλλά και πολλοί πολίτες τίμησαν την μνήμη των θυμάτων.

Μαθαίνουμε πως ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των θυμάτων κατά τη διάρκεια του τρισάγιου, ξέσπασε σε κλάματα και έσπασε η φωνή του, αλήθεια σε ποιόν δεν συνέβη το ίδιο? Ποιος μπορεί να το αντέξει? Ποιος μπορεί να μην αισθανθεί πόνο, κόμπο, θυμό, οργή, για ότι συνέβη στα Τέμπη? Όταν όλοι οι Έλληνες ταυτίστηκαν με αυτό το δυστύχημα?

Τέμπη, το μοιραίο πέρασμα.
Το δυστύχημα του 1999 με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. «Ο χρόνος στα Τέμπη σταματά»
Το 1ο μοιραίο πέρασμα.

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1999, όταν έξι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ χάνουν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, ανάμεσα στο τουριστικό λεωφορείο που τους μετέφερε στην Θεσσαλονίκη, μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τον Παναθηναϊκό και ένα φορτηγάκι, το δυστύχημα συνέβη στα Τέμπη. 6 νέοι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους.

Το δυστύχημα του 2003 με τους μαθητές από την Ημαθία. «Ο χρόνος στα Τέμπη σταματά»
Το 2ο μοιραίο πέρασμα.

13 Απριλίου 2003, Λεωφορείο με μαθητές της Α’ Λυκείου, επιστρέφουν από εκδρομή στο Μακροχώρι Ημαθίας, όταν στο πέρασμα από τα Τέμπη, ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν  συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Τραγικό αποτέλεσμα, 21 μαθητές νεκροί. Μια τραγωδία που αργότερα ήταν η αιτία να απαγορευτούν οι σχολικές εκδρομές.

Και αυτή η τραγωδία δεν τελειώνει ποτέ, με πρόσφατα γεγονότα, ένας επιζήσασας μαθητής μην μπορώντας να ξεπεράσει το ψυχολογικό φόρτο της τραγωδίας εκείνης, πριν από μερικά χρόνια έδωσε τέλος της ζωή του. Ένα άλλο τραγικό αποτέλεσμα επιζήσασας μαθήτριας από εκείνο το τραγικό δυστύχημα, έχοντας και αυτή ψυχολογικά προβλήματα από το τραγικό αυτό συμβάν σκοτώνει το μωρό της.

Το δυστύχημα με τους δύο συρμούς και τους 57 νεκρούς, ήταν ένα χρόνο πριν στις 28 Φλεβάρη 2023. Και ξανά «Ο χρόνος στα Τέμπη σταματά»
Το 3ο μοιραίο πέρασμα.

Ήταν λίγα λεπτά μετά την αλλαγή της ημέρας, λίγο μετά τις 24:00 το βράδυ. Από προσωπικά λάθη, αλλά και κρατικές παραλήψεις πολλών ετών, συνέβη ένα από τα τραγικότερα και μεγαλύτερα δυστυχήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο στην πατρίδα μας. Δύο αμαξοστοιχίες, η μία κινούμενη προς Θεσσαλονίκη και οι άλλη κατευθυνόμενη από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, κινούνται στην ίδια γραμμή μετά από λάθος του σταθμάρχη. Χάνονται 57 νέοι κυρίως άνθρωποι.

Ο πόνος η οργή και ο θυμός συγγενών και φίλων αλλά και του κόσμου, ένα χρόνο μετά είναι μεγάλος. Η οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν λάβει απαντήσεις, υπάρχουν παραλήψεις στη συλλογή των στοιχείων και των ερευνών μετά το ατύχημα, και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η συλλογή υπογραφών του απλού κόσμου για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις 57 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα. Στόχος του ψηφίσματος είναι να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους φορείς, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αναθεώρηση του συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Χάνεται ο ανθός της Ελλάδος.

Η Ελλάδα χάνει το μέλλον της, χάνει, με το αποτέλεσμα να είναι πολύπλευρο και πολυεπίπεδο. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν ξεκινήσει καν τη ζωή τους, πολλοί από αυτούς, είναι μαθητές, είναι φοιτητές, κάποιοι από αυτούς είχαν ανοίξει τα φτερά τους, κανείς από αυτούς όμως δεν πρόλαβε να ζήσει την ζωή του όπως θα ήθελε.

Τρία τραγικά δυστυχήματα έκοψαν το νήμα σε 84 ψυχές, 84 ψυχές που αν συνυπολογίσουμε και το δημογραφικό θα μπορούσαν να έχουν κάνει τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομία μέσω των εργασιών τους, θα ήταν επιστήμονες, θα ήταν ενεργοί στην κοινωνία. 84 ψυχές που η απουσία τους είναι πολλαπλάσια δυστυχώς. Η Ελλάδα χάνοντας τον ανθό της, χάνει το μέλλον της.

Αιωνία η μνήμη στις αδικοχαμένες αυτές ψυχές, που όλοι εμείς οφείλουμε να τους θυμόμαστε και να μην τους ξεχνάμε και τα δυστυχήματα που αφαιρέσαν τη ζωή σε αυτούς τους ανθρώπους να μην ξανασυμβούν ποτέ.

ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΟΤΕ!!!

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Αρχική εικόνα: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σχετικές αναρτήσεις

O ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

e-enimerosi

ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

e-enimerosi

Ταμέρ Τσιλιγκίρ: Αλλαγή της παθητικής στάσης της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

e-enimerosi