Άρθρα ΡεπορτάζΒίντεο

Η ρομποτική στα σχολεία.

Οι RobotExperts, είναι η αγωνιστική ομάδα της ακαδημίας ρομποτικής RobotExperts Academy από τα Τρίκαλα. Η ιστορία των RobotExperts ξεκίνησε το 2018, με έναν πυρήνα λίγων παιδιών από διάφορα σχολεία της πόλης των Τρικάλων και τον προπονητή τους κ. Αγγέλη Επαμεινώνδα ( Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Πληροφορικής).

Η ιστορία των RobotExperts ξεκίνησε το 2018, με έναν πυρήνα λίγων παιδιών από διάφορα σχολεία της πόλης των Τρικάλων και τον προπονητή τους κ. Αγγέλη Επαμεινώνδα (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Πληροφορικής). Με ελάχιστη τότε εμπειρία συμμετείχαμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής WRO 2019, όπου τελικά κατακτήσαμε την 3η θέση. Η διάκριση αυτή τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν  πιο οργανωμένα και δυναμικά, περισσότερα παιδιά μπήκαν στις τάξεις της Ακαδημίας και η σκληρή δουλειά που ξεκίνησε τότε σύντομα άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Από φέτος η ακαδημία Ρομποτικής RobotExperts Academy συνεργάζεται με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ΑΘΗΝΑ, ένα υπερσύγχρονο και κορυφαίο ιδιωτικό σχολείο της πόλης των Τρικάλων και στο προπονητικό team έχει ενταχθεί ο εξαιρετικός επιστήμονας Δημητρίου Κωνσταντίνος (Ηλεκτρονικός)

Ο προπονητής την ομάδας Αγγέλης Επαμεινώνδας μας αναφέρει: <<Θα σας αναφέρουμε τις βασικότερες διακρίσεις που έχουμε πετύχει από τότε μέχρι και σήμερα, οι οποίες μας έχουν γεμίσει με εμπειρία, περηφάνεια, αλλά και ευθύνη απέναντι στα παιδιά, που οι γονείς τους που μας εμπιστεύονται την εκπαίδευση και την ενασχόλησή τους με τον τομέα της ρομποτικής.

Στα 5 χρόνια λειτουργίας της ακαδημίας έχουμε καταφέρει να αναδειχθούμε σε πολλούς Διαγωνισμούς με πρωτοποριακές ιδέες οι οποίες και έχουν βρει εφαρμογή στην αγορά.

  • Καταφέραμε να αναδειχθούμε στον Διαγωνισμό First Lego League, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, ισάριθμες φορές καλύτερη ομάδα της Θεσσαλίας, να συμμετάσχουμε 3 φορές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής (Καλιφόρνια, Αθήνα, Μαρόκο), να κερδίσουμε 2 βραβεία Καλύτερου Project (1η και 3η θέση αντίστοιχα) στην Ελλάδα με τίτλους «Ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων εν κινήσει» και «smart box»
Αναλυτικά οι διακρίσεις μας:
2019 – 2020:
  • 1η θέση στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Θεσσαλίας FLL 2020
2020 – 2021:
  • 1η θέση στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Θεσσαλίας FLL 2021
  • 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής FLL 2021
  • Πρόκριση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
2021 – 2022:
  • 1η θέση στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Θεσσαλίας FLL 2022
  • 3ο καλύτερο project καινοτομίας στην Ελλάδα
  • 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Western Edge Invitational (California, USA) – κατηγορία On The Spot
2022 – 2023:
  • 1η θέση στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Θεσσαλίας FLL 2023
  • 1ο καλύτερο project καινοτομίας στην Ελλάδα
  • 3 Διακρίσεις στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION GLOBAL OLYMPIAD (Χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια)
  • Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής στο Μαρόκο, 18-21 Μαΐου 2023
Το επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματίσει να συμμετάσχουμε στα:
  • Διεθνή Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotiada που θα πραγματοποιηθεί στο Brno της Τσεχίας (1-2 Μαρτίου 2024)
  • Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION GLOBAL OLYMPIAD (Ηράκλειο Κρήτης, 26-29 Απριλίου 2024), εκπροσωπώντας την Ελλάδα ανάμεσα σε κορυφαίες ομάδες από όλον τον κόσμο.
ΘΕΜΑ ΦΕΤΙΝΟΥ PROJECT.

Το θέμα για τα project αυτής της χρονιάς απαιτεί από τις ομάδες να σκεφτούν και να υλοποιήσουν έναν τρόπο, ώστε να ενθαρρύνουν περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα, όποια κι αν είναι αυτή, και μάλιστα να το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας Τέχνη και Τεχνολογία!

Η ομάδα μας αποφάσισε να ασχοληθεί με τα επιτραπέζια παιχνίδια, έχοντας όμως ως ομάδα – στόχο τα κωφάλαλα άτομα, που πιθανόν να νιώθουν αποκλεισμένα από τέτοιες ομαδικές δραστηριότητες.

Πατώντας πάνω στο γνωστό παιχνίδι “Μάντεψε ποιος” (κατηγορία Γνωστοί Καλλιτέχνες), θα υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα επιτρέπει στα κωφάλαλα άτομα να ενταχθούν εύκολα σε μια παρέα συμπαικτών, και να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους δημιουργεί η έλλειψη λεκτικής επικοινωνίας.

Για την κατασκευή του συστήματος αναπτύξαμε μια εφαρμογή, η οποία ανιχνεύει τις κινήσεις των χεριών του παίκτη, μέσω κάμερας, και τις μεταφράζει σε κείμενο που θα εμφανίζεται στην οθόνη. Η εφαρμογή “εκπαιδεύτηκε” από την ομάδα μας, χρησιμοποιώντας εργαλεία της μηχανικής μάθησης, για να αναγνωρίζει διάφορες φράσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, πχ. αν η φιγούρα φοράει καπέλο ή γυαλιά. Έτσι, ο κωφάλαλος μπορεί να κάνει την ερώτησή του στην νοηματική και ο συμπαίκτης του θα την δει μεταφρασμένη σε κείμενο. Με αντίστοιχο τρόπο, η φωνητική ερώτηση θα αναγνωρίζεται από το σύστημα, μέσω του μικροφώνου του, και θα μεταφράζεται σε νοηματική γλώσσα.

Θα υπάρχει έτσι μια συνομιλία των παικτών με τις συνεχείς ερωταποκρίσεις, σε πραγματικό χρόνο, μέσω του συστήματος που αναπτύξαμε, επιτρέποντάς τους να παίξουν χωρίς να υπάρχει πλέον ο φραγμός της γλωσσικής επικοινωνίας.

Πιστεύουμε έτσι ότι θα δώσουμε ένα χρήσιμο εργαλείο σε “αποκλεισμένο” κόσμο, ώστε να μπορούνε όλοι να συμμετέχουν ισότιμα σε τέτοιες κοινωνικές δραστηριότητες, όπως είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi