Άρθρα ΡεπορτάζΕθνικά Θέματα

Turk Aegean στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ. Μια από τις υποχωρήσεις(?)

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Όταν πριν δύο χρόνια οι Τούρκοι διαφημίζαν το Turk Aegean οι ελληνικές αρχές δεν το αντιλήφθηκαν, την περσινή χρονιά από κυβερνητικά χείλη ακούσαμε ότι προβήκαμε σε πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτή η καμπάνια. Όπως βλέπετε όμως οι γείτονες δουλεύουν την διπλωματία τους και στο τουριστικό τομέα με σταθερά βήματα.

H αίτηση της Τουρκίας κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2021 δεν υπήρξαν έκτοτε ενστάσεις και έτσι το Δεκέμβριο του 2021 καταχωρήθηκε από το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το εμπορικό σήμα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το αντελήφθη και μετά από έντονες αντιδράσεις και δημοσιεύματα του περσινού καλοκαιριού όταν είχε ήδη ξεκινήσει η καμπάνια ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει: <<Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε στο να διατυπωθεί κάποια ένσταση εκείνο το διάστημα>>, λέγοντας πως «βεβαίως και θα γίνει προσφυγή» Δηλαδή, μετά από έναν χρόνο θα μπορούσε να κάνει ένσταση η Ελλάδα, γιατί όχι πριν καταχωρηθεί δεν γίνεται, και γίνεται αφού καταχωρηθεί? Πράγμα που σημαίνει οτι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

Ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει, «Ουδέποτε ενημερώθηκα και δεν αντέδρασα ή μπορούσα να το αποτρέψω και δεν το έκανα», έλεγε την 1η Ιουλίου του 2022 τονίζοντας, «Οι Τούρκοι έκαναν αίτηση απευθείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και όχι σε μας, εκεί μία εξεταστής από κάποια βόρεια χώρα, είδε το θέμα καθαρά γραφειοκρατικά, δηλαδή διαπίστωσε ότι ουδείς άλλος είχε κατοχυρώσει αυτό το σήμα και το έδωσε στον πρώτο αιτούντα, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση στην Τουρκία. Με την ίδια διαδικασία καθημερινά κατοχυρώνονται αυτομάτως χιλιάδες εμπορικά σήματα. Δεν υπήρξε καμία έγκριση από ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ούτε η Κομισιόν ή η ΕΕ δεν έχουν ευθύνη… Όλο αυτό έγινε σε χαμηλό γραφειοκρατικό επίπεδο εξ ου και δεν υπήρξε πολιτική αντίδραση».

Οι διαφημίσεις που προάγουν οι Τούρκοι στην γερμανική αγορά είναι πολυεπίπεδες, εγώ να υπενθυμίσω ότι στα γεγονότα και στην μεγάλη κρίση του 2020 με το Oruc Reis, το πλοίο διαφημιζόταν και στα μεγάλα διαφημιστικά πάνελ σε κεντρικά σημεία πόλεων της Γερμανίας, αυτήν τη στιγμή το ίδιο γίνεται και με τις διαφημίσεις του TurkAegean στην Γερμανία.

Εδώ ένα μικρό δείγμα από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, ένα από τα μεγαλύτερα Αεροδρόμια στην Γερμανία. Ποια η αντίδραση του υπουργού εξωτερικών, ποια η αντίδραση του υπουργείου τουρισμού?

Μήπως ξεκίνησαν οι υποχωρήσεις; Είναι μία από αυτές; Μήπως επιβεβαιώνoνται και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για κάποιες υποχωρήσεις?

Μετά και τις πολλές καταγγελίες για μερική αποστρατικοποίηση των νησιών, την υποχώρηση στο ”στρατόπεδο” του Λαυρίου όσον αφορά τους Κούρδους μετανάστες (το έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες εκκενώνοντάς το ξημερώματα, αναγκάζοντας μωρά παιδιά να τα σηκώσουν από τον ύπνο τους στις 03:00 το πρωί, άλλη μια υποχώρηση), τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι συζήτηση με την Τουρκία θα γίνει με γνώμονα τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες, βλέπετε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αυτό συνιστά ότι ξεχνιέται πλέον το Καστελόριζο? όταν αποκόβουμε από μόνοι μας την ενωμένη ΑΟΖ με την αδελφή Κύπρο? Μειωμένη επήρεια στην Κρήτη σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, κόβουμε την Ρόδο στη μέση, υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να φοβόμαστε ότι θα ”εξαφανίσουν” το Καστελόριζο?

Μήπως είναι μία από τις υποχωρήσεις ή αφετηρία διαπραγματεύσεων με την Τουρκία όπως είχε δηλώσει και ο κ. Μητσοτάκης? <<Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου με την Τουρκία θα μπορεί να συνεπάγεται με κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης>>  Εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κανέναν από την πλευρά της Τουρκίας να μιλάει για υποχωρήσεις για να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα, γιατί μονίμως δεκαετίες τώρα η Ελλάδα να κάνει υποχωρήσεις? 

Ενώ η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις, εμείς μονίμως υποχωρητικότητα, χωρίς να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε οτι σε Τουρκικά Πανεπιστήμια και Στρατιωτικές Σχολές, διδάσκετε η “Γαλάζια Πατρίδα” εμείς όμως να μην είμαστε “Μοναχοφάϊδες”.
Όταν οι γείτονες προάγουν την Γαλάζια πατρίδα, διαφημίζουν το Τουρκικό Αιγαίο, ζητάνε αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, και για να προβούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εμείς θα πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ποιες θα είναι οι επόμενες υποχωρήσεις?
Εδώ βλέπουμε φωτογραφία της EuroAsia Interconnector με την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, παρατηρείτε πώς συνδέεται το σύμπλεγμα του Καστελόριζου με την Κυπριακή ΑΟΖ? Εμείς τι πάμε να κάνουμε? να εξαφανίσουμε το Καστελόριζο? ελπίζουμε πως όχι, και να μην ξεχνάμε τον χάρτη της Σεβίλλης, (και τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει εμείς με Ιταλία και Αίγυπτο) όταν οι ξένοι τα δείχνουν αυτά και εμείς από μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας?
Χάρτης της Σεβίλλης

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Τουρκικές προκλήσεις: Η Άγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος ανοιχτά των Ιμίων

e-enimerosi

Το VMRO ο μεγάλος νικητής των εκλογών στα Σκόπια

e-enimerosi

’’Δεν έχω ακόμη πολλά χρήματα. ‘Ετσι, δεν ασχολούμαι με την αποταμίευση και επένδυση.’’

Εβίτα Μανούδη