Διασπορά

Μόναχο: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την εκπαίδευση και τα ελληνικά σχολεία

Στο Μόναχο παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας όπου μεταξύ άλλων έκανε και αναφορά για τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία και ειδικότερα στο Μόναχο και το θέμα που έχει προκύψει με το σχολικό κτίριο το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα και κινδυνεύει να χαθεί από την ελληνική πολιτεία, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 700 παιδιά να βρεθούν εκτός σχολείου.

<<Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στους μετανάστες, τους νέους ανθρώπους, που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στα χλιδάτα σχολεία των ακριβών προαστίων και τα στέλνουν στα γερμανικά σχολεία των ταξικών φραγμών που κόβουν τα παιδιά από το πανεπιστήμιο από τα 10 και 12 τους χρόνια ή στα ελληνικά σχολεία των χιλίων δύο προβλημάτων.

Εσείς τα ξέρετε φυσικά, αλλά θέλουμε και από αυτό το βήμα να τα ξαναπούμε ώστε να γίνουν πιο γνωστά και στην Ελλάδα, να ακούσουν ίσως και αυτοί που κάνουν ότι δεν ακούν στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Και αναφερόμαστε φυσικά στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και προσωπικά στην υπουργό Εσωτερικών την κυρία Κεραμέως, η οποία έχει διατελέσει για χρόνια υπουργός Παιδείας, αλλά, στην παρέμβαση των γονιών στη Στουτγάρδη πριν λίγες βδομάδες για το ζήτημα του «Αριστοτέλη» –αφού δεν έκανε τον κόπο να επισκεφτεί το Μόναχο- δήλωσε αναρμόδια.

Τόσα χρόνια, τόσες ερωτήσεις στη Βουλή του ΚΚΕ –τρεις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες κάναμε- και ενώ οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε 25 μέρες το πολύ από τη στιγμή κατάθεσής τους, ακόμα περιμένουμε!

Στο «διαβάστηκε» έχουν αφήσει και τις δεκάδες αναφορές των Συλλόγων σας, τις επιστολές διαμαρτυρίας σας, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που τελικά κάνουν είναι να κοροϊδεύουν ότι τάχα θα δώσουν λύση. Η ουσία είναι ότι οι μαθητές στο Φράιμαν κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, επειδή το ελληνικό κράτος δεν έχει ακόμα υπογράψει το νέο συμβόλαιο ενοικίασης με τον ιδιοκτήτη. Έχουμε ζητήσει ενημέρωση, ωστόσο ότι ακούτε, ακούμε και εμείς. Βέβαια, θα μας πουν πάλι για δικαιολογία, ότι μεσολάβησαν και οι γιορτές.

Έχετε δώσει έναν μεγάλο αγώνα εδώ στην περιοχή για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και η ειλικρινής σχέση που έχουμε αναπτύξει όλα τα τελευταία χρόνια, αφού μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, μας επιτρέπει να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας πούμε καθαρά:

Έχει έρθει η ώρα του απολογισμού, πρέπει «να κάνουμε ταμείο». Το Μόναχο είχε 5 Ελληνικά Δημοτικά Σχολεία, τώρα έχει 3, με κίνδυνο να μείνουν 2. Είχε 3 Γυμνάσια, τώρα είναι 2 με τον κίνδυνο να μείνει μόνο 1. Υπήρχαν 2 Λύκεια, τώρα είναι μόνο 1 και δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ακόμα. Το Δημοτικό Σχολείο στο Νταχάου έκλεισε.

Και όλα αυτά, ενώ ζουν στο Μόναχο, περίπου 30.000 Έλληνες, που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τους «νεομετανάστες» της τελευταίας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερες οικογένειες να κάνουν αιτήσεις για να πάνε τα παιδιά τους σε ελληνικό σχολείο. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, η πρόσβαση όμως στο αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, αυτό της Παιδείας, δυσκολεύει, γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα.

Καταναλώνετε κάθε μέρα χρήματα και χρόνο για να πάτε τα παιδιά σας στα ελάχιστα εναπομείναντα σχολεία. Κούφιες αποδείχθηκαν ακόμα και οι υποσχέσεις για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των μαθητών από τις περιοχές τους στον κάθε νέο χώρο στέγασης. Ούτε τα επιμίσθια στους εκπαιδευτικούς δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Το Ελληνικό Σχολείο του Μονάχου –μία δίκαιη και λογική απαίτησή σας- που θα γινόταν τάχα ανέγερσή του για να στεγάζει τα παιδιά σας, από ότι φαίνεται χάθηκε οριστικά, αφού από το 2016 ο χώρος έχει επανέλθει στην κατοχή του Δήμου. Και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ τότε, που -στις επανειλημμένες ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή- δήλωνε ότι το σχολείο θα γίνει, όλα αυτά αποδείχθηκαν ψέματα.

Φανταστείτε να μην «αναβάθμιζαν» και «να μην κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για ποιότητα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση», όπως λένε κάθε χρόνο οι κυβερνώντες στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ το 2016, ψήφισε νόμο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού που όχι μόνο διατήρησε, αλλά και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη δράση ιδιωτικών φορέων και ιδρυμάτων, της Εκκλησίας, διαφόρων ΜΚΟ, παραχωρώντας τους ακόμα και το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικού σχολείου. Φυσικά, δεν παραλείφθηκε στον ίδιο νόμο, ούτε η πρόβλεψη για την κατάργηση ή τη συγχώνευση σχολικών μονάδων, όπως και η εξ αποστάσεως διδασκαλία, στη γνωστή προσπάθεια των κυβερνήσεων για «εξοικονόμηση πόρων».

Ακολούθησε, το 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ, που ήρθε και έβαλε τη δική της σφραγίδα σε αυτό το αντιεκπαιδευτικό έργο. Ο νόμος της εισήγαγε απαράδεκτα κριτήρια αναγνώρισης για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, στα οποία έχουν μετατραπεί (ή τείνουν ολοένα και περισσότερο να μετατρέπονται) τα παροικιακά σχολεία. Και πολύ γρήγορα αποδείχτηκε, ότι με βάση και την υπάρχουσα κατάσταση, το όριο, αυτό, των 40 παιδιών που τέθηκε και ισχύει, μαζί με τις 20 διδακτικές ώρες, δεν είναι παρά ένας κόφτης, ο οποίος, αυτό που ουσιαστικά πετυχαίνει είναι να αποκλείει παιδιά Ελλήνων μεταναστών ακόμα και σε ολόκληρες χώρες.

Με βάση το νόμο της ΝΔ, δεν θεωρούνται, επίσης, δεδομένα ούτε τα βιβλία ούτε το εκπαιδευτικό υλικό, για την ελληνόγλωση εκπαίδευση του εξωτερικού, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι μαθητές να αρκούνται σε ψηφιακό υλικό, να μη διασφαλίζεται καν ότι όλοι οι μαθητές θα διδάσκονται στη βάση ενός συγκεκριμένου και επιστημονικά καταρτισμένου προγράμματος, το περιεχόμενο διδασκαλίας τελικά, να επαφίεται στην πρωτοβουλία αυτού που διδάσκει.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, είναι φανερό. Συνεχίστε τον αγώνα σας, διεκδικητικά, ανυποχώρητα, με όποια μορφή πάλης εσείς επιλέγετε κάθε φορά και τιμωρήστε τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ.

Αυτό τον αγώνα για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε μαζί. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για τον συντονισμό των φορέων του μαζικού μεταναστευτικού κινήματος σε όλη τη Γερμανία, ώστε να εκφραστεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, να γίνει το θέμα γνωστό όσο γίνεται στην Ελλάδα. Και σας καλούμε, ενώ δίνετε αυτόν τον αγώνα να γνωρίσετε καλύτερα τη συνολική πρόταση του Κόμματος για την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων στο εξωτερικό>>.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Φωτογραφία Δορυφόρου από την εκδήλωση

Σχετικές αναρτήσεις

Θωμάς Γκουδούλας: Στον “αέρα” σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο

e-enimerosi

Επιστολική ψήφος: Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος