Άμυνα

«Μέδουσα»: Τα σενάρια της άσκησης μετά από απουσία ενός έτους

Δέκα ημέρες πριν την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι στην Αθήνα, οι επιτροπές αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου συναντήθηκαν ώστε να ξεκινήσει η σχεδίαση της επόμενης «Μέδουσας».

Να θυμίσουμε ότι τα “πλοκάμια” της Μέδουσας δεν απλώθηκαν στη Μεσόγειο την χρονιά που πέρασε λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στον περίπου οκτώ μηνών πόλεμο.

Σημειολογικά, η επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών έρχεται μόλις οκτώ ημέρες μετά το αναμενόμενο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Άγκυρα, κάτι που έχει την δική του ξεχωριστή αξία καθώς το Κάιρο πάντοτε παρακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα της τουρκικής συμπεριφοράς σε σχέση με την Ελλάδα και την Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας- Τουρκίας, η Άγκυρα “δεσμεύει” γι’ άσκηση έρευνας- διάσωσης θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο, χωρίς καν να ζητήσει την άδεια της Αθήνας παρά το γεγονός πως είναι η μόνη αναγνωρισμένη χώρα, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες, με την αρμοδιότητα έρευνας διάσωσης στο FIR Αθηνών.

Η επίσκεψη Σούκρι στην Αθήνα έρχεται σε μια στιγμή που η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μ. Ανατολής και της Αφρικής έχει πάρει «φωτιά».

Το μέτωπο στην Γάζα, που έχει επεκταθεί στο νότιο τμήμα της Ράφα, με ό,τι αυτό σημαίνει και για το μεταναστευτικό προς την Αίγυπτο, οι επιθέσεις των Χούθι που έχουν πληγώσει το Κάιρο, ιδίως στα έσοδα που αφορούν την διώρυγα του Σουέζ, αλλά και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Και ιδιαίτερης σημασίας είναι η περιοχή διεξαγωγής της επερχόμενης Μέδουσας, νότια της Κρήτης, στα νερά της Μεσογείου, αλλά και στο Αιγαίο, το Μυρτώο και σε ζωτικά σημεία στα οποία το πολεμικό ναυτικό ασκείται διαρκώς.

Η Μέδουσα θα περιλαμβάνει διεξαγωγή ναυτικών – αεροπορικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων Έρευνας- Διάσωσης ( SAR), Ναυτικής Αποτροπής (Maritime Interdiction Operations – MIO), Αμφίβιες και Ειδικές ναυτικές επιχειρήσεις.

Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος καθιέρωσαν ως χώρες “πυλώνες σταθερότητας” στη Μεσόγειο την άσκηση αυτή η οποία στέλνει πολλαπλά μηνύματα στους ταραχοποιούς της περιοχής, ιδίως προς την Άγκυρα η οποία με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να εισβάλει στα ελληνικά νερά.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να θυμίσουμε πως στην Μέδουσα και άλλες χώρες, είτε της Δύσης, είτε της Ανατολής εντάχθηκαν στις δυνάμεις του πεδίου, στέλνοντας και από την πλευρά τους το μήνυμα σταθερότητας που επιζητούν στην Μεσόγειο.

Το Σαρλ Ντε Γκολ στην Ελλάδα, τα Rafale M στο FIR Αθηνών

Μια εκ των χωρών που είχαν λάβει μέρος ήταν η Γαλλία, η οποία το διάστημα αυτό βρίσκεται και πάλι στα ελληνικά νερά, με το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ να κινείται στο Ιόνιο, συνοδευόμενο από ελληνική φρεγάτα.

Μάλιστα οι αεροπόροι των Rafale M, του τύπου δηλαδή που απογειώνεται από την πίστα του αεροπλανοφόρου, έχουν την ευκαιρία μετά τον Ηνίοχο, να πετάξουν ξανά στο FIR Αθηνών.

Πληροφορίες της Hellasjournal αναφέρουν ότι από την πλευρά της πολεμικής αεροπορίας μετέχει το σύνολο των πολεμικών αεροσκαφών της χώρας κι όχι μόνο εκείνα που ανήκουν στην λεγόμενη «γαλλική σχολή».

Λεπτομέρεια για την οποία είχε κάνει ρεπορτάζ η σελίδα μας είναι ότι εντός του FIR Αθηνών εκτός των γαλλικών Rafale, πρόσφατα είχαν εμφανιστεί και τα Mirage 2000D, φιλοξενούμενα στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή και εικόνα Hellasjournal

Σχετικές αναρτήσεις

Ελλάδα και Ινδία ενώνονται κατά της Τουρκίας – Κοινές ασκήσεις

e-enimerosi

Αποχωρεί η AMS Aero από την συντήρηση των C-130 στην ΕΑΒ

e-enimerosi

Αυτόνομοι πύργοι, οι προστάτες κρίσιμων υποδομών των ελληνικών φυλακίων

e-enimerosi