Διασπορά

Οι Ελληνίδες σολίστ, η Ελένη Χαραλάμπους και η Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου σε ρεσιτάλ στην Αυστρία με έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών.

Μια μοναδική συναυλία με μουσική από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο St. Leonhard am Forst στην Κάτω Αυστρία το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024.

Δύο διαπρεπείς Ελληνίδες σολίστ, η σοπράνο Ελένη Χαραλάμπους, με καταγωγή από την Κύπρο και τη Λευκωσία, και η πιανίστρια Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου με καταγωγή από την Ξάνθη, ενθουσίασαν το κοινό με ένα απαιτητικό πρόγραμμα που περιλάμβανε όχι μόνον έργα όπερας, αλλά και επιλεγμένες μοναδικές ελληνικές συνθέσεις των Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Κωνσταντινίδη και Μιχαήλ Σουγιούλ.

Ο Lukas Ixenmaier, λέκτορας γερμανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού, επιμελήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος ξένων καθηγητών της Αυστρίας, την παρουσίαση του ρεσιτάλ και προσέφερε στο κοινό το μουσικό και πολιτιστικό-ιστορικό υπόβαθρο του προγράμματος της συναυλίας, το οποίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό χάρη στις δημοφιλείς αλλά και μουσικά ευαίσθητες και ευφυείς, συνάμα, ερμηνείες.

Ο κ. Ixenmaier αναφέρθηκε επίσης στην περιπετειώδη ιστορία της ζωής του Κωνσταντινίδη και την εκδίωξή του από τη Σμύρνη, συνοψίζοντας τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής σε ανθρώπους που, ομολογουμένως, η εγκύκλιος παιδεία τους στη χώρα του Μέττερνιχ αλλά και του Μότσαρτ δεν περιλαμβάνει, δυστυχώς, καμία ουσιώδη αναφορά σε κρίσιμα ιστορικά γεγονότα του νεότερου και σύγχρονου Ελληνισμού.

Η πιανίστρια Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου με καταγωγή από την Ξάνθη. Φωτογραφία Hellas Journal, Παναγιώτης Παύλος

Παράλληλα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζηδάκι επισημαίνοντας ότι γεννήθηκε στην πόλη της Ξάνθης απ’ όπου κατάγεται και η πιανίστρια κ. Παύλου.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν διάσημες άριες από τη γαλλική και ιταλική μουσική όπερα. Με το “Mi chiamano Mimi” του G. Puccini, καθώς και το “Les filles de Cadix” του L. Delibes και μια άρια από τη “Manon” του J. Massenet, η Κύπρια σοπράνο Ελένη Χαραλάμπους εντυπωσίασε με τις εξαιρετικές ικανότητές της και το ιδιαίτερο ύφος ερμηνείας του ρεπερτορίου.

Οι άριες πλαισιώθηκαν από σόλο κομμάτια για πιάνο, όπως τα “Miroirs” του Maurice Ravel και το “Notturno” του O. Respighi, που ερμήνευσε η Ελλάδα Αγγελίνα Παύλου.

Οι κάτοικοι του St. Leonard καθώς και οι επισκέπτες από τη Βιέννη, το Melk, το Wieselburg, το Pöchlarn και το St. Pölten, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ταξιδέψει από πολύ μακρύτερα, καταχειροκρότησαν όρθιοι επί μακρόν τις μουσικούς κατά την αποχώρησή τους από τη σκηνή, αναγκάζοντάς τες να επανέλθουν με διπλό και τριπλό encore.

Επρόκειτο για μια εξαιρετικά επιτυχημένη βραδιά σύγχρονης ελληνικής και κλασικής μουσικής από πολύ ταλαντούχες Ελληνίδες σολίστ, που ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και τα έντονα φιλελληνικά χαρακτηριστικά πολλών Αυστριακών, τόσο στο St. Leonhard am Forst, και την Κάτω Αυστρία όσο και τη Βιέννη, που πραγματοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη ευγενική συνδρομή των χορηγών του ρεσιτάλ όσο και στη φροντίδα που επέδειξε το Τμήμα Πολιτισμού της Κάτω Αυστρίας.

H σοπράνο Ελένη Χαραλάμπους, με καταγωγή από την Κύπρο και τη Λευκωσία, και η πιανίστρια Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου με καταγωγή από την Ξάνθη. Φωτογραφία Hellas Journal, Παναγιώτης Παύλος.
Αποθεώθηκαν στην Κάτω Αυστρία η σοπράνο Ελένη Χαραλάμπους, με καταγωγή από την Κύπρο και τη Λευκωσία, και η πιανίστρια Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου με καταγωγή από την Ξάνθη. Φωτογραφία Παναγιώτης Παύλος
google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Emailgate: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο ΥΠ.ΕΣ και 40.000 στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Επιστολική ψήφος: Την Τρίτη 28 Μαΐου η λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές

Χρήστος Μουρτζούκος

Θωμάς Γκουδούλας: Στον “αέρα” σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο

e-enimerosi