ΔιασποράΠολιτική

Ψήφος αποδήμων: «Πιάνει» την πλειοψηφία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου, προκειμένου να εισαχθεί τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουλίου για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια αναμένονται και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
ΣΥΡΙΖΑ: Αλαζονεία και παιχνίδι εντυπώσεων από την κυβέρνηση

Για παιχνίδι εντυπώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης κάνει λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και την επικρίνει ότι με το νομοσχέδιο που αφορά την άρση περιορισμών για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, αντιμετωπίζει τους απόδημους Έλληνες ως εκλογικό κοινό, ενώ ενημέρωσε ότι πρόκειται να καταθέσει τροπολογία, η οποία αποτελεί κατά την κρίση του την πιο ολοκληρωμένη πρόταση.

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του για την ψήφο όλων των ομογενών και για την εκλογή συγκεκριμένων βουλευτών Επικρατείας, υποστήριξε ότι ανάλογη ήταν τότε και η πρόταση Γεραπετρίτη και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αντί να σεβαστεί την ευρεία συναίνεση, που επετεύχθη και να οργανώσει έναν διάλογο ώστε να επιτευχθεί η καινούργια σύνθεση, να αξιολογηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αλλά και να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις του Συνήγορου του Πολίτη, αίρει τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς οι οποίες έγιναν δεκτές με την ευρεία πλειοψηφία του 2019 με διαδικασίες κατεπείγοντος. Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, έτσι αναιρεί την ουσία και τη συνταγματική ρύθμιση που ψήφισε τότε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πέραν της πολιτικής αλαζονείας, της παραγωγής πολιτικών εντυπώσεων και της εκμετάλλευσης του πατριωτισμού, που την διακατέχει, η κίνηση αυτή είναι και συνταγματικά απερίσκεπτη.

ΠΑΣΟΚ: Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί είναι ένα θέμα αρχών

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι συνεπές σε θέματα αρχών και την ιστορία του», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος, Παναγιώτης Δουδωνής.

«Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από τη συγκυρία ή από εκλογικό ωφελιμισμό ή μία δέσμευση που είχε κάποτε είχε λεχθεί στο παρελθόν, αλλά στηρίζονται στις πεποιθήσεις μας και η διευκόλυνση της άσκησης της ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού είναι στις αρχές μας. Και για εμάς, στη στάθμιση που γίνεται, οι αρχές και οι αξίες μας είναι υπεράνω των επικοινωνιακών ενεργειών της κυβέρνησης περί συναίνεσης, άρα δεν ψηφίζουμε γιατί είχαμε πει κάτι στο παρελθόν ή γιατί μας “στριμώξατε” αλλά ψηφίζουμε γιατί για μας είναι ένα θέμα αρχών», υπογράμμισε ο κ. Δουδωνής.

Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρατήρησε πως τίθεται ένα θέμα συνταγματικής ύλης ειδικά όταν η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως θέλει να ανοίξει μία συνταγματική αναθεώρηση. Τόνισε πως «δεν υπήρξε μία διακομματική συζήτηση επί της ουσίας των προτεινομένων ρυθμίσεων, αλλά υπήρξε απλά μία ενημέρωση». Όπως επεσήμανε, «οι όποιες αλλαγές γίνουν, αυτές δεν μπορούν μετά να αρθούν καθώς κατά τη νομική επιστήμη δημιουργείται ένα δημοκρατικό νομικό κεκτημένο, γι’ αυτό θα έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί και αυτά όλα να συζητηθούν, και να αφήναμε να παρέλθει ένας ικανός χρόνος από τις πρόσφατες εκλογές που ψήφισαν οι ομογενείς από τον τόπο κατοικίας τους ώστε να έχουν εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα.

Ο κ. Δουδωνής, έδειξε επιφυλακτικός για το πόσο αίρονται πραγματικά τα εμπόδια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων, ζήτησε από την υβέρνηση να γίνει μία απογραφή των αποδήμων καθώς αυτό, όπως είπε, είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα.

«Απαιτείται ειλικρινής φροντίδα για τη σύνδεση των αποδήμων με την πατρίδα. Απαιτείται μέριμνα για τα σχολεία μας και για τη διδασκαλία των Ελληνικών. Και απαιτείται, βέβαια, μία πολιτική που θα επιτρέψει σε όσους έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης και θέλουν να γυρίσουν να μπορούν να γυρίσουν. Γιατί αυτό θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για τη δυναμική και την προοπτική του τόπου», σημείωσε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων

«Μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων», χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, εκλογέων του εξωτερικού, επισημαίνοντας πως ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους, αφού παραχωρεί δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση, με βάση και την αστική λογική της ενεργητικής σχέσης δικαιώματος και υποχρέωσης.

Αφού ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία εξελίσσεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου, ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει πάρα πολύ επικίνδυνους δρόμους για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αλλά και τελικά του εκλογικού αποτελέσματος, αφού καταργώντας κάθε κριτήριο που ίσχυε μέχρι σήμερα, με βάση το νόμο του 2019, δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα εκλογικό σώμα, δυνητικά τεράστιο και ανυπολόγιστο που θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους χωρίς κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα, θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους που έρχονται ενδεχομένως μόνο για διακοπές στη χώρα, που θα συμμετέχουν στις εκλογές με κριτήριο τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες των χωρών όπου κατοικούν και το κυριότερο, δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Η μάχη της Κρήτης για τα κόμματα ενόψει Ευρωεκλογών

e-enimerosi

«Ομόνοια»: Ο Έντι Ράμα εκβίασε τους πολίτες ελληνικής καταγωγής να μην αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι

e-enimerosi

Emailgate: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο ΥΠ.ΕΣ και 40.000 στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου