Διασπορά

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης – Η Bayerische Rundfunk-ΒR, το Gostenhof , η Μαρία μας και εμείς

Το γερμανικό κανάλι Βayerische Rundfunk ολοκλήρωσε πρόσφατα το τηλεοπτικό του αφιέρωμα στο δημοτικό διαμέρισμα της Νυρεμβέργης Gostenhof.

Από την εποχή του χαλκού ακόμη στη δεύτερη χιλιετία π.Χ. τo πρώτo του ληξιαρχικό `παρόν` το 1.311 μ.Χ και μέχρι σήμερα το Gostenhof παραμένει μία δραστήρια πολεοδομική κοινότητα ανθρώπων και πολιτισμού.

Για τους Έλληνες ιδιαίτερα, αλλά και Τούρκους οικονομικούς μετανάστες του `60 και `70, το Gostenhof υπήρξε η πρώτη γειτονιά εγκατάστασης, το νέο τους `χωριό` το οποίο αγαπήθηκε και πήρε έκτοτε ανεξίτηλο πολυχρωματισμό από τους´Gastarbeiter´κατοίκους του.

Άλλωστε και η ίδια η ετυμολογία της λέξης Gostenhof προδίδει τον ιστορικά εντεταλμένο ρόλο του οικισμού ως σημείου συνάντησης επισκεπτών, GostGastGuest.

(Λόγω μάλιστα της πληθώρας των τουρκικής καταγωγής μεταναστών στο Gostenhof απέκτησε
και το λαϊκό προσωνύμι
Gostenbul! )

Ως καμβάς πλοκής στο εν λόγω αφιέρωμα επιλέχθηκε η προσωπική μαρτυρία της Μαρίας Τσαντεκίδου.
Γέννημα θρέμμα anadanbabadan του Gostenhof η Μαρία, ήταν κατάλληλη να αφηγηθεί για λογαριασμό κάθε κατοίκου του δείγματα κοινωνικής ζωής και συναισθηματικής αλληλεπίδρασης πολίτη στο πόλισμα του.

Ο φακός του σκηνοθέτη εστίασε επίσης στο Nachbarschaftshaus Gostenhof, ένα κτηριακό συγκρότημα φιλοξενίας οργανισμών πολιτισμού και δραστηριότητας πολλών εθνικοτήτων, όπως και πρωτοβουλιών πολιτικού ακτιβισμού.

Φιλόξενος χώρος δεκαετίες τώρα και για τους πολλούς ελληνικούς εθιμοτοπικούς συλλόγους,
την Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης και τον επιμελητή φορέα της αδελφοποίησης Νυρεμβέργης-Καβάλας
`Philos` .

Αντιπροσωπευτικά, εκ μέρους όλων των συνελλήνων αλλά και των αλλοδαπών συμπολιτών της
η Μαρία, συνάμα μέλος της Eλληνικής Kοινότητας Νυρεμβέργης, του Δ.Σ Nachbarschaftshaus
και βετεράνος στο Δ.Σ του ΣΠΝ, περιγράφει τη δική της εμπειρία πολιτικής ανατροφής και πολιτισμικού διαλόγου με το μαχαλά της. Το
Gostenhof.

Στο εξαιρετικό για τον ελληνισμό ντοκιμαντέρ της Bayerische Rundfunk, ο τηλεθεατής θα παρακολουθήσει επίσης στιγμές δράσης στο Nachbarschaftshaus, όπως αυτές του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης και των χορευτικών του τμημάτων.

Σ` αυτά λοιπόν τα στιγμιότυπα, να θεωρηθεί πως η ποντιακή λύρα εκπροσωπεί κάθε μελωδία των συνελλήνων. Εκπροσωπεί τη λεβεντιά του ηπειρώτικου κλαρίνου, την περηφάνια της κρητικής λύρας, την αλεγριά της θρακιώτικής τσαμπούνας, το παράπονο των χάλκινων της Μακεδονίας κ.ο.κ.

Σ` αυτά τα στιγμιότυπα η συλλογικότητα Ποντίων Νυρεμβέργης, πρεσβεύει με σεβασμό όλες τις συλλογικότητες του απόδημου ελληνισμού που συστεγάζονται γενιές τώρα στο Nachbarschaftshaus.

Πρεσβεύει συμβολικά την αρμονική συμβίωση της Ρωμιοσύνης στο μεγάλο ´´χωριό´´ του Gostenhof ανάμεσα στις πολύχρωμες κουλτούρες λαών, συμπατριωτών και συμπολιτών στη Νυρεμβέργη.
Η
BR, η δικιά μας Μαρία, το δικό μας Gostenhof, το κοινό μας Gostenhof.

Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ.

e.V Efxinos Pontos-Cardinal Bessario Nbg

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Legends 2004 – UEFA All Stars: Τιμή στην ομάδα των Πρωταθλητών από τους ομογενείς (Βίντεο)

Χρήστος Μουρτζούκος

Legends 2004 – UEFA All Stars: Όλα έτοιμα για τον σπουδαίο αγώνα των Πρωταθλητών Ευρώπης του 2004 με τους UEFA All Stars

e-enimerosi

Viersen: Φιλανθρωπική γιορτή για τα παιδιά από τη ελληνική κοινότητα (Βίντεο)

Χρήστος Μουρτζούκος