Διατροφή υγεία

Κονδυλώματα: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, γνωστό ως HPV, είναι το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Πολλές μελέτες συνδέουν τη μόλυνση από HPV με την κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως, τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Υπάρχουν περισσότερα από 150 στελέχη του HPV, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του ορθού και του πίσω μέρους του λαιμού.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στο επιστημονικό έντυπο Circulation Research, έδειξε ότι γυναίκες στην Κορέα που είχαν προσβληθεί από στελέχη HPV υψηλού κινδύνου είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις ή να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό. Ο κίνδυνος υπολογίστηκε αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως το κάπνισμα, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ο δείκτης μάζας σώματος.

Μελέτη του 2011 συνέδεσε επίσης τον HPV με εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες.

heart attack woman

«Αλλά σε αυτό το στάδιο, δεν είναι απολύτως σαφής η σύνδεση των δύο παθήσεων», δήλωσε η Δρ. Christine Jellis, καρδιολόγος στην Κλινική Κλίβελαντ.

Η Jellis είπε ότι ο HPV ευνοεί τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, που συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση ή τη σκλήρυνση των λιπωδών πλακών στις αρτηρίες κατά μήκος του εσωτερικού των αρτηριών.

Η σχέση HPV και καρδιαγγειακού κινδύνου δεν περιορίζεται στις γυναίκες.

Μελέτη του 2017, συνέδεσε τον HPV με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άνδρες που υποβάλλονταν σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Ο Δρ Tomas Neilan, κύριος συγγραφέας αυτής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λοίμωξη από τον ιό HPV έχει επιπτώσεις πέρα από τις βλάβες στον τράχηλο της μήτρας και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που συνήθως συνδέονται με τον ιό.

Ο ιός HPV είναι κοινός ιός που εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ μολύνει το 80% του πληθυσμού σε κάποια φάση της ζωής του, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου 14 εκατομμύρια Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, μολύνονται από τον HPV κάθε χρόνο. Οι περισσότερες λοιμώξεις εξαφανίζονται μόνοι τους, αλλά μόνο αυτές που δεν οδηγούν σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Τα εμβόλια κατά του HPV, τα οποία είναι διαθέσιμα από το 2006 για τις γυναίκες και το 2009 για τους άνδρες, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης HPV και στην πρόληψη των προκαρκινικών όγκων ή λοιμώξεων.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: healthday.com

Σχετικές αναρτήσεις

Υπερβολικός ύπνος: Με ποιες παθήσεις συνδέεται (εικόνες)

e-enimerosi

Οι τέσσερις καλύτερες ασκήσεις για να χάσετε βάρος

e-enimerosi

Κούραση: Με ποιες τροφές θα την αντιμετωπίσετε (εικόνες)

e-enimerosi