Διατροφή υγεία

Ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβουν τα «υγιεινά» τρόφιμα;

Πιστεύετε ότι η σαλάτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή που θα μπορούσατε να κάνετε;

Τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε. Μπορεί στις συσκευασμένες σαλάτες να αναγράφεται ότι είναι έτοιμες να καταναλωθούν, αλλά αποτελούν ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη μικροβίων, ενώ είναι η δεύτερη αιτία τροφικής δηλητηρίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Leicester μάλιστα, διαπίστωσαν ότι τα χαλασμένα φύλλα στις συσκευασμένες σαλάτες ευνοούν την ανάπτυξη της σαλμονέλας, ενός βακτηρίου το οποίο ευθύνεται για 50.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων. Έτσι, θα είστε σε θέση να ξεχωρίσετε ποια είναι πραγματικά υγιεινά και να αποφύγετε τις «παγίδες». Αρκεί να διαβάσετε τη λίστα με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Για παράδειγμα, ορισμένα ψωμιά χωρίς γλουτένη έχουν πρόσθετα και πολλές χημικές ουσίες. Ο διαιτολόγος Aisling Pigott αναφέρει ότι κυριαρχεί η αντίληψη πώς η επιλογή ενός ψωμιού χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινή, αλλά στην πραγματικότητα καταναλώνουμε το ίδιο προϊόν χωρίς τη συγκεκριμένη ουσία, αλλά με επιπλέον πρόσθετα που βελτιώνουν τη γεύση του.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων χωρίς Γλουτένη της Αγγλίας αναφέρει ότι όλα τα συστατικά των εν λόγω προϊόντων αξιολογούνται για την ασφάλειά τους και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Τέλος, πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή στην επιλογή τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και αποτελούν μία πολύ δημοφιλή διατροφική τάση.

Τα δημητριακά, τα ψωμιά, τα ζυμαρικά, το γιαούρτι, ακόμη και οι σούπες, στις οποίες προστίθενται πρωτεΐνες, κυριαρχούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στην πραγματικότητα όμως δεν τα χρειαζόμαστε, αφού μπορούμε να προσλάβουμε την πρωτεΐνη που έχει ανάγκη ο οργανισμός μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή: mirror.co.uk

Σχετικές αναρτήσεις

Μην πετάτε τα κοτσάνια από τα κεράσια! Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

e-enimerosi

Συνταγή για παγωτό φυστικοβούτυρο με τέσσερα μόνο υλικά (vid)

e-enimerosi

Αυτοάνοσα νοσήματα – θεραπεία με την διατροφή!

e-enimerosi