Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την απέλαση έως και 240.000 Ουκρανών, καθώς το προσωρινό καθεστώς προστασίας τους πρόκειται να λήξει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την άρση της προστασίας περισσότερων από 1,8 εκατομμυρίων μεταναστών, το οποίο είχε εισαχθεί από τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει την απέλαση περίπου 530.000 μεταναστών από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα μέσα στον Μάρτιο, ενώ σε ανάλογο κίνδυνο βρίσκονται και περισσότεροι από 700.000 Αφγανοί πρόσφυγες. Ο Τραμπ έχει καταστήσει την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής του ατζέντας, επιδιώκοντας μαζικές απελάσεις.
Ωστόσο, η πραγματοποίηση αυτών των απελάσεων παρουσιάζει οικονομικά εμπόδια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκατέλειψε τη χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών λόγω του υψηλού κόστους, καθώς κάθε πτήση μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 40 πτήσεις απέλασης προς χώρες όπως η Ινδία, το Περού, η Γουατεμάλα και ο Παναμάς, ενώ το κόστος των πτήσεων αυτών ήταν ιδιαίτερα υψηλό.
Παραμένει ασαφές το πώς θα εφαρμοστούν οι απελάσεις στο μέλλον, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αναζητά πιο οικονομικά βιώσιμες λύσεις.
Οι απελαθέντες Ουκρανοί από τις ΗΠΑ να έρθουν στην Ε.Ε.
Πριν λίγη ώρα, πρόταση να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του μηχανισμού προστασίας τους 240.000 Ουκρανούς πρόσφυγες που απειλεί να απελάσει ο Ντ. Τραμπ κάνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου με ανάρτηση στα social media.
«Εάν ο Τραμπ υλοποιήσει την πρόταση του να απελάσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου, με την ιδιότητά μου ως ευρωβουλευτής, θα προτείνω να γίνει άμεσα συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και να συνεχίσουμε την εφαρμογή του μηχανισμού προστασίας. Να δεχθούμε τους απελαθέντες του Τραμπ. Η Ευρώπη θα απαντάει με πράξη στις πρακτικές της Νέας Αμερικής και θα δείξει ότι κάπου σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχει και πολιτισμός.»