Διεθνή

ΗΠΑ: Πυρηνική προετοιμασία για «ταυτόχρονους πολέμους» με Ρωσία και Κίνα.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για ενδεχόμενους ταυτόχρονους πολέμους με τη Ρωσία και την Κίνα, διευρύνοντας τις συμβατικές δυνάμεις τους, ενισχύοντας τις συμμαχίες τους και ισχυροποιώντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων τους, συστήνει διακομματική επιτροπή που διορίστηκε από το Κογκρέσο.

Η έκθεση της Επιτροπής Στρατηγικής Στάσης δημοσιοποιήθηκε εν μέσω της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα με αφορμή την Ταϊβάν και άλλα ζητήματα, αλλά και με τη Ρωσία, με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης απέφυγε να διευκρινίσει αν οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η επιτροπή δείχνουν κάποια πιθανή συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία στο θέμα των πυρηνικών όπλων.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής μπορεί να ανατρέψουν την τρέχουσα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ η οποία συνίσταται στη νικηφόρα έκβαση ενός πολέμου και την αποτροπή του άλλου.

Θα απαιτηθεί επίσης τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από το Κογκρέσο.

«Αναγνωρίζουμε τη δημοσιονομική πραγματικότητα αλλά πιστεύουμε επίσης ότι το κράτος πρέπει να κάνει αυτές τις επενδύσεις», γράφουν η Μάντλιν Κρίντον, η Δημοκρατική πρόεδρος της Επιτροπής και ο αντιπρόεδρός της, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής Τζον Κάιλ, στην εισαγωγή της έκθεσής τους.

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι αντίθετη με την άποψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι το υπάρχον πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ αρκεί για να αποτρέψει τις δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας συνδυαστικά.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να είναι έτοιμοι να αποτρέψουν και να νικήσουν και τους δύο αντιπάλους ταυτόχρονα. Η διεθνής τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι αξίες που αντιπροσωπεύει κινδυνεύουν από τα αυταρχικά καθεστώτα της Κίνας και της Ρωσίας», υποστηρίζεται στην έκθεση.

Το Κογκρέσο συγκρότησε αυτήν την επιτροπή, που αποτελείται από έξι Δημοκρατικούς και έξι Ρεπουμπλικάνους, το 2022, με σκοπό να αξιολογήσει τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και να συστήσει αλλαγές στις συμβατικές και τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας.

Οι απειλές εκ μέρους της Κίνας και της Ρωσίας θα οξυνθούν κατά το διάστημα 2027-35 και για αυτό «πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα ώστε το έθνος να είναι προετοιμασμένο», αναφέρει η έκθεση των 145 σελίδων. Τονίζεται επίσης ότι το 30ετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων –το οποίο ξεκίνησε το 2010 και υπολογίστηκε το 2017 ότι θα κοστίσει 400 δισεκ. δολάρια μέχρι το 2046– πρέπει να χρηματοδοτηθεί πλήρως ώστε να αναβαθμιστούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές, τα συστήματα εκτόξευσης και οι υποδομές. Πρέπει επίσης να παραταθεί η επιχειρησιακή λειτουργία των υποβρυχίων που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους και να αναπτυχθούν περισσότερα τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ασία και την Ευρώπη.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

G7: Συμφωνία για δανεισμό $ 50 δισ. στην Ουκρανία

e-enimerosi

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα απειλείται από το νέο τανκ της Τουρκίας – Θα τη βοηθήσουν οι Ινδοί

e-enimerosi

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο Γκαντζ από την κυβέρνηση Νετανιάχου

e-enimerosi