Διεθνή

«Κατασκοπικό» θρίλερ στις ΗΠΑ: Συνελήφθη Έλληνας επιχειρηματίας.

 Ένα «κατασκοπικό» θρίλερ φαίνεται πως εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με επίκεντρο έναν Πατρινό επιχειρηματία που συνελήφθη στο Παρίσι. Πρόκειται για τον Ν. Μ., 59 ετών, και μία από τις εταιρείες του έχει έδρα την Αθήνα.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας συνελήφθη στις 9 Μαΐου μετά την εξιχνίαση 5 υποθέσεων που αφορούν άτομα που κατηγορούνται για κλοπή ή παράνομη μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι υποθέσεις και οι συλλήψεις που σχετίζονται με αυτές, ήταν οι πρώτες ενέργειες μίας νέας ομάδας του υπουργείου με σκοπό να αποτρέψει την κλοπή κρίσιμων τεχνολογιών των ΗΠΑ.

Το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρείχε πολύτιμη υποστήριξη στην έρευνα. Οι ΗΠΑ ευχαριστούν τις γαλλικές αρχές για τη βοήθειά τους.

Η έρευνα συντονίστηκε επίσης μέσω της Task Force KleptoCapture του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μιας διυπηρεσιακής ειδικής ομάδας επιβολής του νόμου αφιερωμένη στην επιβολή κυρώσεων, ελέγχους εξαγωγών και οικονομικών αντίμετρων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απρόκλητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Πατρινό επιχειρηματία

Ο 59χρονος άνδρας κατηγορήθηκε στη Νέα Υόρκη για συνωμοσία, λαθρεμπόριο και για φερόμενη απόκτηση πάνω από 10 διαφορετικών τύπων ευαίσθητων τεχνολογιών των ΗΠΑ για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

«Όπως φέρεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και η εταιρεία είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Breon Peace.

«Το γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι ανατρεπτικές τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια», προσέθεσε.

Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του Ομίλου, μιας συλλογής εταιρειών αμυντικής και τεχνολογίας στην Ολλανδία και την Ελλάδα, που είναι και οι δύο χώρες μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιελάμβαναν διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα αντιμετώπισης drones.

Σύμφωνα με την καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί πως ο 59χρονος επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι αυτά τα αντικείμενα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα στάλθηκαν εκ νέου και στάλθηκαν στη Ρωσία κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ. Μερικοί από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Εκλογές στην Ινδία.

Το Ισραήλ επιτίθεται στο Ιράν.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ινδία: ”Ο Ερντογάν σχεδιάζει να γίνει Χαλίφης του ισλαμικού κόσμου, φοβάται το Ισραήλ”.

e-enimerosi