Η ομάδα των BRICS έλαβε το καθεστώς της χώρας εταίρου, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειές της για εξισορρόπηση των ανατολικών και δυτικών δεσμών της.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες ενδιαφέρον για ένταξη στην ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS που διοργάνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Καζάν τον περασμένο μήνα, αφού η Άγκυρα δήλωσε ότι είχε λάβει επίσημα μέτρα για να γίνει μέλος της ομάδας.
«Όσον αφορά το καθεστώς της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη (BRICS), προσέφεραν στην Τουρκία το καθεστώς της ιδιότητας μέλους εταίρου», δήλωσε ο Μπολάτ σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVNet την Τετάρτη. «Αυτό (το καθεστώς) είναι η διαδικασία μετάβασης στην οργανωτική δομή των BRICS», τόνισε.
Η Άγκυρα βλέπει την ομάδα BRICS ως ευκαιρία για περαιτέρω οικονομική συνεργασία με τα κράτη μέλη, παρά ως εναλλακτική λύση στους δυτικούς δεσμούς της και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε ο Ερντογάν.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ενδεχόμενη ένταξη στους BRICS δεν θα επηρεάσει τις ευθύνες της Τουρκίας έναντι της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.
Εκτός από την πλήρη ένταξη, τα μέλη των BRICS εισήγαγαν μια κατηγορία «χώρα εταίρου» στο Καζάν, σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσαν οι BRICS στις 23 Οκτωβρίου. Ο Μπολάτ δεν είπε αν η Άγκυρα είχε αποδεχθεί την πρόταση.
Ένας αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν είπε στο Reuters αυτό το μήνα ότι ενώ η πρόταση είχε συζητηθεί στο Καζάν, το καθεστώς της χώρας εταίρου θα υπολείπεται των απαιτήσεων της Τουρκίας για ένταξη.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.