Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρουσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο, εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία στην Ουκρανία, θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Παράλληλα, υπογράμμισε την προέλαση του ρωσικού στρατού και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας συμφωνίας.
«Θέλουμε μόνιμη ειρήνη, όχι προσωρινή εκεχειρία»
Ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως η Ρωσία επιθυμεί μια εκεχειρία που θα οδηγήσει σε μόνιμη ειρήνη, εξαλείφοντας, όπως είπε, τις αιτίες της κρίσης. Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στο Κουρσκ, διαβεβαιώνοντας πως η περιοχή είναι πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο και πως οι ουκρανικές δυνάμεις που εισήλθαν εκεί έχουν απομονωθεί.
«Τα ουκρανικά στρατεύματα που βρέθηκαν στην περιοχή δεν μπορούν να φύγουν. Θα πρέπει να παραδοθούν ή να πεθάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διερωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση εκεχειρίας: «Θα πρέπει να επιτρέψουμε σε ανθρώπους που διέπραξαν εγκλήματα κατά αμάχων να φύγουν; Ή η ουκρανική ηγεσία θα διατάξει την παράδοσή τους;».
Η πίεση Τραμπ και οι ενστάσεις Πούτιν
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιέζει τόσο τη Μόσχα όσο και το Κίεβο για εκεχειρία, φέρεται να απείλησε τη Ρωσία με κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος. Ο Πούτιν, ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να εκμεταλλευτεί την εκεχειρία για να επανεξοπλιστεί και να ενισχύσει τον στρατό της.
«Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σε κάθε τομέα και οι συνθήκες μας επιτρέπουν να καταλάβουμε μεγάλα τμήματα εδάφους. Οπότε τι θα γίνει μέσα σε αυτές τις 30 ημέρες της εκεχειρίας; Θα επιτραπεί στην Ουκρανία να συνεχίσει την επιστράτευση και τον επανεξοπλισμό της;» διερωτήθηκε.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε ερωτήματα για την εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός: «Ποιος θα δώσει την εντολή για τον τερματισμό των εχθροπραξιών; Ποιος θα καθορίζει αν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας και ποιος θα αναλαμβάνει την ευθύνη;».
«Ναι» στην εκεχειρία, αλλά υπό διαπραγμάτευση
Παρά τις επιφυλάξεις, ο Πούτιν εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα μιας εκεχειρίας, τονίζοντας πως η Ρωσία στηρίζει την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης. «Η ιδέα είναι καλή, τη στηρίζουμε απολύτως, όμως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Ίσως χρειαστεί μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ. Αλλά τη βασική ιδέα για το τέλος της σύρραξης με ειρηνικά μέσα τη στηρίζουμε», κατέληξε.
Η τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι όροι που θέτει φαίνεται να καθιστούν δύσκολη την επίτευξη άμεσης συμφωνίας.