Διεθνή

Θάνατος ή πραξικόπημα 2.0: Στη Ρωσία υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για το αφεντικό της Βάγκνερ Πριγκόζιν.

Ο κίνδυνος νέας απόπειρας πραξικοπήματος μάλλον αυξάνεται στη Ρωσία. Εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας, η ελίτ είναι δυσαρεστημένη με τη ζωή στην “North Korea 2.1”.

Είτε η ταυτότητα του δολοφόνου του Ναβάλνυ, είτε οι αναλύσεις της κατάρριψης του MH-17 είτε η έρευνα για τη δολοφονία στο Tiergarten στο Βερολίνο: το ερευνητικό δίκτυο Bellingcat προκαλεί πάντα σάλο με το έργο του. Ο δημοσιογράφος Χρήστο Γκρόζεφ είναι μέρος του δικτύου και τον Ιανουάριο προέβλεψε μια απόπειρα πραξικοπήματος από τα στρατεύματα της Wagner τους επόμενους έξι μήνες. Το πραξικόπημα έγινε τελικά στις 23 Ιουνίου, σχεδόν ακριβώς έξι μήνες μετά την πρόγνωση του Γκρόζεφ.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο ερευνητής δημοσιογράφος έκανε άλλη μια πρόβλεψη για τον την Βάγκνερ και τη Ρωσία. «Σε έξι μήνες, ο Πριγκόζιν ή θα είναι νεκρός ή θα γίνει δεύτερο πραξικόπημα», είναι πεπεισμένος ο Γκρόζεφ.

Επίκειται το επόμενο πραξικόπημα στη Ρωσία; Ερευνητικό δίκτυο με πρόβλεψη για Πριγκόζιν και τον Πούτιν.

Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, το ερευνητικό δίκτυο Bellingcat εκμεταλλεύεται τη διαφθορά στα ρωσικά κρατικά όργανα προκειμένου να αποκτήσει μυστικές πληροφορίες, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η απόπειρα πραξικοπήματος από την Βάγκνερ τον Ιούνιο, για παράδειγμα, λέγεται ότι ήταν εμφανής το προηγούμενο βράδυ όταν εξερράγη η τηλεφωνική κίνηση μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων στη Ρωσία. Η Bellingcat έλαβε το αντίστοιχο σύνολο δεδομένων έναντι αμοιβής, όπως δήλωσε ο Γκρόζεφ στη συνέντευξη.

Τη νύχτα της 23ης προς την 24η Ιουνίου, ο Πριγκόζιν είχε πάρει τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης στη Ρωσία και ανακοίνωσε ότι θα βαδίσει στη Μόσχα με τους μισθοφόρους του, το πραξικόπημα της Βάγκνερ είχε εν τω μεταξύ τον κόσμο σε αγωνία. Το γραφείο του Βλαντιμίρ Πούτιν υπέθεσε ότι τα στρατεύματα θα μπορούσαν να φτάσουν στην πόλη σε λίγες ώρες, γράφει η εφημερίδα Pravda . Ο επικεφαλής της ομάδας Πριγκόζιν, πήγε αργότερα στην εξορία στη Λευκορωσία αφού είχε δηλώσει ότι η στρατιωτική του προέλαση είχε τελειώσει στις 24 Ιουνίου.

Το πραξικόπημα στη Ρωσία απέτυχε: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να δει τον Πριγκόζιν νεκρό» – Η κατάσταση γύρω από την Βάγκνερ έρχεται σε έξαρση.

Ο Γκρόζεφ είπε για το αφεντικό της Βάγκνερ: «Αυτός (ο Βλαντιμίρ Πούτιν) τον θέλει νεκρό. Δεν μπορεί να το κάνει ακόμα». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η ρωσική ελίτ δεν θα ήταν πίσω από τον πόλεμο της Ουκρανίας, εκτός από τους στρατιωτικούς  είπε στους Financial Times. Η επόμενη απόπειρα πραξικοπήματος θα μπορούσε να προέλθει από αυτή την κατεύθυνση. Γιατί για το κομμάτι της ελίτ που δεν ανήκει στην FSB ή στην πολιτική, είναι απαράδεκτο να ζει σε μια «Βόρεια Κορέα 2.1», σύμφωνα με την εκτίμηση του Γκρόζεφ.

Σε πρόσωπο

Ο Χρήστο Γκρόζεφ είναι ο ειδικός στη Ρωσία του ερευνητικού δικτύου Bellingcat. Εργάζεται εκεί από το 2015. Ο 54χρονος δημοσιογράφος ζει πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, η ασφάλειά του δεν είναι πλέον εγγυημένη στην Ευρώπη. Το 2019 έλαβε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για την έρευνά του σχετικά με τη δηλητηρίαση στο Σάλσμπερι.

Το μέλλον του Πριγκόζιν στη Ρωσία είναι αβέβαιο: Η ελίτ και οι ολιγάρχες μάλλον δεν βρίσκονται πίσω από τον Πούτιν.

Η ελίτ εξακολουθεί να σιωπά αυτή τη στιγμή, γιατί κανείς δεν θέλει να είναι ο πρώτος που θα φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος μιλάει άπταιστα ρωσικά και βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις πηγές του στη Ρωσία.

Αναφέρει ένα παράδειγμα από τον Ρώσο στρατηγό Ιβάν Ποπόφ, ο οποίος πρόσφατα επέκρινε τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Ο Ποπόφ δεν έχει εμφανιστεί έκτοτε και ο Γκρόζεφ ανησυχεί πολύ για την ζωή του.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: (Εικόνα αρχείου) © Sergey Pivovarov/IMAGO-Images

Σχετικές αναρτήσεις

Ιράν: Εντοπίστηκε η σορός του Ιρανού προέδρου

e-enimerosi

Ρ.Φίτσο: Εμπλοκή της Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών πίσω από την απόπειρα δολοφονίας.

e-enimerosi

Τουρκία: Φουντώνουν οι φήμες για πραξικόπημα ή σχέδιο συνομωσίας

e-enimerosi