ΔιεθνήΕνέργειαΚύπρος

Ξεκινά η κατασκευή του EuroAsia Interconnector.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Η Nexans ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 1,43 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρόκειτε για το μεγαλύτερο συμβόλαιο υποθαλάσσιων καλωδίων παγκοσμίως,  για το τμήμα του EuroAsia Interconnector το οποίο θα συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα.

H χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διασύνδεση η οποία θα παρέχει έως και 2.000 μεγαβατώρες ενέργειας, θα είναι το μεγαλύτερο έργο διασύνδεσης το οποίο θα τροφοδοτεί με πάνω από τρία εκατομμύρια νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο όμιλος.

«Είμαστε περήφανοι που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση HVDC ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο που κατασκευάστηκε από τη Nexans θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ. και το Ισραήλ», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της EuroAsia Interconnector.

Oi διαβουλεύσεις και οι προεργασίες ήταν έντονες τα τελευταία χρόνια και έτσι η Κύπρος και η Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβρη προχώρησαν στην πρώτη φάση της κατασκευής του Eurovision interconnector το οποίο θα είναι ένα βασικό έργο υποδομής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία προσπάθεια να απαλλαγεί από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, αλλά και να μεώσει τις εκπομπές διοξείδιο του άνθρακα.

Η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί το 2018 και η δεύτερη το 2029. Το συγκεκριμένο έργο του οποίου η διασύνδεση θα είναι η βαθύτερη στο κόσμο με διπολικό καλώδιο 2 x 900 km, θα ποντιστεί στο πυθμένα της Μεσογείου σε βάθος (3.000) τριών χιλιάδων μέτρων. Τα δύο καλώδια Θα μεταφέρουν μέχρι και (1.000) χίλιες μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο στάδιο μεταξύ της μεταφοράς τους από το Ισραήλ στην Κύπρο και μέσω Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου εκεί θα έχουμε και τη δυνατότητα για αύξηση στη διπλάσια ποσότητα (2.000MW) στο δεύτερο στάδιο ολοκλήρωσης του σχεδίου.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Γι’ αυτό ξεχάστηκε η εισβολή-κατοχή

e-enimerosi

Μακρόν και Σολτς αποκαλύπτουν τα σχέδια για την ευρωπαϊκή αεράμυνα: Στο τραπέζι και η ελληνική πρόταση

e-enimerosi

Τουρκικές αποβατικές ασκήσεις κοντά στη Σάμο και ενίσχυση της βάσης του Ακσάζ με υποβρύχια

e-enimerosi