Ενέργεια

Chevron: Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα

Η Ελλάδα ενισχύει τη στρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το ενδιαφέρον της Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη με οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, η παρουσία της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας στην περιοχή ενδυναμώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Αμερικανικός κολοσσός, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, εκδήλωσε επίσημα το ενδιαφέρον του για σεισμικές έρευνες στα ελληνικά ύδατα. Ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι η κατακύρωση αυτών των οικοπέδων σε μια τέτοια εταιρεία ενισχύει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και αυξάνει τη γεωπολιτική αξία της χώρας στην περιοχή.

«Η παρουσία της Chevron ενδυναμώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο Υπουργός, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως κέντρο ενεργειακών συνδέσεων και ενεργειακής ασφάλειας.

Γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών

Η ελληνική κυβέρνηση κινείται με ταχύτητα για την υλοποίηση των διαδικασιών. Η πρώτη υπουργική απόφαση έχει ήδη εκδοθεί, ενώ η δεύτερη, η οποία περιλαμβάνει τις ακριβείς συντεταγμένες των θαλάσσιων οικοπέδων, αναμένεται να δημοσιευτεί στις 11 Απριλίου. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα ακολουθήσει η τρίτη υπουργική απόφαση για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού.

«Η στόχευσή μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να υπογράψουμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο», δήλωσε ο Υπουργός, αποκαλύπτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφιχτό και επιδιώκεται η ταχύτερη δυνατή προώθηση των ερευνών.

Στρατηγική ενεργειακή συνεργασία στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της ενεργειακής ασφάλειας, η Ελλάδα προχωρά σε στρατηγικές συνεργασίες με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Κύπρος, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την εξισορρόπηση των ενεργειακών τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων στα θέματα ενέργειας», υπογράμμισε ο Υπουργός, αναφερόμενος στις διαφορές τιμών ενέργειας που παρατηρούνται ανάμεσα στη Νότια και την Κεντρική/Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις προαναφερθείσες χώρες, επιδιώκει να φέρει αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ενεργειακής κρίσης, όπως εκείνο του περασμένου καλοκαιριού.

Ενεργειακές προκλήσεις και μελλοντικές στρατηγικές

Αναφορικά με τις εντυπωσιακές μειώσεις των τιμών του ρεύματος τον Απρίλιο, ο κ. Παπασταύρου προειδοποίησε ότι αυτές δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό, καθώς οι στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά εξακολουθούν να επηρεάζουν τις τιμές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Αν και η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην καταπολέμηση της ρευματοκλοπής και προχωρά στην ηλεκτρονική διασύνδεση των νησιών, ο Υπουργός τόνισε ότι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι εξίσου σημαντικές για την εξασφάλιση δίκαιων τιμών για όλους τους καταναλωτές.

«Ο στόχος μας είναι να μη ζήσουμε ξανά το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης στην περιοχή, και για αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας», κατέληξε ο Υπουργός, επισημαίνοντας τη σημασία της ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενέργεια.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news
Ακολουθήστε μας και στο Youtube

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το ισχυρότερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα

e-enimerosi

Ανατολική Μεσόγειος: Ηλεκτρική διασύνδεση υπό στρατιωτική σκιά

e-enimerosi

Επανεκκίνηση για το καλώδιο Κρήτης–Κύπρου–Ισραήλ: Διπλωματική στήριξη από Γαλλία, Ισραήλ και ΗΠΑ

e-enimerosi