Ενέργεια

Έρευνες φυσικού αερίου στο Ιόνιο: Παράταση έως το Μάρτιο του 2025.

Του Χάρη Φλουδόπουλου.

Πού θα κριθεί η γεώτρηση.

Έως τα μέσα Μαρτίου του 2025 θα έχει χρονικό περιθώριο η κοινοπραξία της Energean με την Helleniq Energy να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα των ερευνών στο περίφημο μπλοκ 2 στην περιοχή του Ιονίου που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών η αρμόδια διαχειριστική αρχή ΕΔΕΥΕΠ, δίνεται παράταση για ένα χρόνο έως τα μέσα Μαρτίου του 2025 για το ερευνητικό πρόγραμμα στο Μπλόκ “Ιόνιο 2”, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και φυσικά εάν θα προχωρήσει η κοινοπραξία στο επόμενο βήμα αυτό της ερευνητικής γεώτρησης.

Σημειώνεται ότι ο operator της κοινοπραξίας, δηλαδή η Energean Hellas Ltd., είχε ζητήσει περαιτέρω παράταση κατά 18 μήνες της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου ερευνών, με την ΕΔΕΥΕΠ να αποδέχεται εν μέρει το αίτημα, συναινώντας σε παράταση 12 μηνών.

Στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε, σημειώνεται ότι δυνάμει του άρθρου 30.2 της από 31.10.2017 Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Περιοχή 2, Ιόνιο Πέλαγος”, παρέχεται η συναίνεση του Εκμισθωτή στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά δώδεκα μήνες, ήτοι μέχρι και την 14η Μαρτίου 2025, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Μισθωτή για την εξασφάλιση μιας κατάλληλης χερσαίας εφοδιαστικής βάσης, ώστε να ληφθεί η απόφαση του Μισθωτή για το αν θα προχωρήσει στην Δεύτερη Φάση στην οποία ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί η όρυξη ερευνητικής γεώτρησης.

Ακόμη, η απόφαση της παράτασης αναφέρει ότι “μετά την κατά τα ανωτέρω εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών, ο Μισθωτής υποβάλλει, έως την 14η Μαρτίου 2025, την γνωστοποίηση του άρθρου 2.1(β) της Σύμβασης με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει το Πρόγραμμα Ελαχίστων Εργασιών, την Υποχρέωση Ελάχιστης Δαπάνης της Δεύτερης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών και τις συναφείς με τη γνωστοποίηση αυτή υποχρεώσεις του. Με τη γνωστοποίηση αυτή εκκινεί η Δεύτερη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών”.

Το “Μπλοκ 2” βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χλμ. δυτικά της Κέρκυρας και το δυτικό όριο του, είναι το θαλάσσιο όριο Ελλάδας-Ιταλίας. Τα βάθη του νερού κυμαίνονται από 500 μ. έως 1.500 μ. και η περιοχή ανήκει στη γεωλογική ενότητα της Απούλιας πλατφόρμας. Η ύπαρξη επιβεβαιωμένου πετρελαϊκού συστήματος στη Δυτική Ελλάδα (Δυτικό Κατάκολο) και στην Αδριατική Θάλασσα καθιστούν την εν λόγω περιοχή ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Σημειώνεται τέλος ότι στο συγκεκριμένο μπλοκ το 2022 έγινε πρόσκτηση 2244 τ. χλμ. Τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

capital.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

e-enimerosi

Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη

e-enimerosi

Οι διαπραγματεύσεις για Elpedison καθορίζουν την τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας

e-enimerosi