Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Έπεσε κάτω από τα €50 για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021

Κάτω από το ορόσημο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχώρησε το πρωί της Παρασκευής η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, σε επίπεδα δηλαδή που είχε να βρεθεί από το Σεπτέμβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου αναφοράς (TTF) ήταν στις 10:00 το πρωί τα 49,8 ευρώ ανά Mwh, ενώ έφτασε και μέχρι τα 49,65 ευρώ.

ttf-prices2

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η Ευρώπη οδεύει προς το τέλος της χειμερινής περιόδου, με τα αποθέματα να φτάνουν σε πληρότητα το 66%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών (54%) για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Σε αυτό βοήθησαν οι σχετικά υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες, οι αθρόες εισαγωγές LNG και η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν πρέπει να παραβλεφθούν, επίσης, οι προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στη Γερμανία ήταν περίπου 8% χαμηλότερη στις αρχές Φεβρουαρίου από τον μέσο όρο της τετραετίας.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Ομάν, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις εξαγωγές.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ενεργειακή κρίση απειλεί την Ουγγαρία μετά από κυρώσεις της Ουκρανίας στο ρωσικό πετρέλαιο

e-enimerosi

Σεισμικές δονήσεις στην Αθήνα για την κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης- Κύπρου – Ισραήλ

e-enimerosi

Φυσικό αέριο: Άλμα στις τιμές ξανά

e-enimerosi