Επενδύσεις

Data center: Στόχος η Ελλάδα να καταστεί κέντρο επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων

Ένας νέος ψηφιακός κόμβος γεννιέται στην Ελλάδα! 

Η Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται σε στρατηγική κατεύθυνση για να καθιερωθεί ως κέντρο επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων στην Ευρώπη, με τις πρόσφατες και επικείμενες επενδύσεις στον τομέα των κέντρων δεδομένων να αναδεικνύονται ως κρίσιμοι παράγοντες ανάπτυξης. Η πενταετία που ακολουθεί θεωρείται καθοριστική, καθώς η υλοποίηση αυτών των μεγάλων έργων θα απαιτήσει χρόνο, κατάλληλο σχεδιασμό και συνεργασίες με διεθνείς παρόχους υποδομών. Ας δούμε πώς εξελίσσονται τα κυριότερα project και ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την επιτυχία τους:

1. Microsoft – Σπάτα

Η Microsoft έχει επενδύσει σημαντικά στην Αττική, με την κατασκευή τριών data centers στα Σπάτα, συνολικού προϋπολογισμού 976 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση αφορά την κατασκευή του ATH04 Data Center, που είναι ήδη σε εξέλιξη με συνεργασία της Microsoft με την κοινοπραξία Renco – Τέρνα. Αυτή η επένδυση δεν αφορά μόνο την επέκταση της υποδομής cloud της Microsoft, αλλά συνδέεται και με τη στρατηγική της εταιρείας να επενδύσει στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος τεχνολογίας στην Ελλάδα.

2. Data4 – Παιανία

Η γαλλική Data4, που είναι ήδη ενεργή σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, έχει εισέλθει αθόρυβα στην ελληνική αγορά και ανακοίνωσε επένδυση 300 εκατ. ευρώ για τρία data centers στην Αττική. Η Data4 Group έχει σκοπό να επενδύσει 7 δισ. ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2030, και τα data centers στην Ελλάδα θα είναι ένα μέρος αυτού του σχεδίου. Η ανάγκη για την ανάπτυξη υποδομών που να υποστηρίζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά την επένδυση στρατηγική.

3. ΔΕΗ – Σπάτα

Η ΔΕΗ, σε συνεργασία με την Damac (μέσω της κοινοπραξίας Data In Scale), σκοπεύει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο data center στα Σπάτα, με αρχική επένδυση 150 εκατ. ευρώ και προοπτική επέκτασης στα 25 MW. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, και θα διασφαλίσει την απαραίτητη ενεργειακή υποδομή για την ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων. Παράλληλα, η ΔΕΗ φαίνεται να εξετάζει και άλλες τοποθεσίες, όπως τα πρώην λιγνιτωρυχεία στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη ιδιόκτητης γης και να ενισχύσει τις υποδομές στην περιοχή.

4. Apto – Σπάτα

Η Apto, μέσω των PIMCO και Dromeus Capital Group, επενδύει 300 εκατ. ευρώ στην κατασκευή ενός ακόμη data center στην περιοχή των Σπάτων. Αν και η ανακοίνωση έγινε αθόρυβα, το έργο έχει ήδη λάβει προέγκριση και εξασφαλισμένη τροφοδοσία ενέργειας. Αυτή η επένδυση αποτελεί μέρος της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για υποδομές cloud στην Ελλάδα.

5. Lancom – Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Η Lancom, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, στοχεύει στη δημιουργία του Balkan Gate ως κύριου τηλεπικοινωνιακού κόμβου για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Με στρατηγικές συμφωνίες και τη σύνδεση του Balkan Gate με μεγάλα Internet Exchanges, η εταιρεία ενισχύει τη σημασία της Θεσσαλονίκης ως πύλης συνδεσιμότητας για την περιοχή. Παράλληλα, η Lancom προχωρά στην κατασκευή ενός δεύτερου data center στην Κρήτη, ενώ αναβαθμίζει και το υπάρχον κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

6. Εκτιμήσεις και Προοπτικές

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει περίπου 1,2 δισ. δολ. σε επενδύσεις στον τομέα των κέντρων δεδομένων μέσα στην επόμενη πενταετία, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 8,8% ετησίως έως το 2028. Αυτό δείχνει την ισχυρή δυναμική της αγοράς και τη στρατηγική σημασία που αποκτά η χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Παράγοντες Κλειδιά για την Επιτυχία:

Για να υλοποιηθούν οι επενδύσεις και να καταστεί η Ελλάδα στρατηγικός κόμβος δεδομένων, απαιτούνται:

  • Ενέργεια: Η ενέργεια είναι κρίσιμη για την επιτυχία των έργων. Η ασφάλεια προμήθειας και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια) θα είναι καθοριστική.
  • Καλωδιακά Συστήματα: Η ανάπτυξη νέων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που θα συνδέουν την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι επίσης ένα απαραίτητο βήμα για την ενίσχυση των υποδομών.
  • Υποστηρικτικό Οικοσύστημα: Η ανάπτυξη υποστηρικτικών οικοσυστημάτων (όπως τεχνολογικές υποδομές, κέντρα καινοτομίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα) και η αυξημένη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα των κέντρων δεδομένων.

Συνολικά, η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων στην Ευρώπη, με σημαντικές επενδύσεις να οδηγούν σε στρατηγικές αναπτύξεις τα επόμενα χρόνια.

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Metlen: Εισαγωγή γάλλιου από την Κίνα στην Ευρώπη μέσω Βοιωτίας

e-enimerosi

Ο W. Buffett δηλώνει υπέρ των ETFs

Εβίτα Μανούδη

Γιατί χάνεις χρήματα στις επενδύσεις; Οι 7 κυριότεροι λόγοι!

Εβίτα Μανούδη