Η παρουσία του «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Κρήτη, η γαλλοελληνική συνεργασία και η τουρκική επιθετική ρητορική συνθέτουν ένα τεταμένο γεωστρατηγικό σκηνικό.
Η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται εκ νέου σε περίοδο αυξημένης κινητικότητας και εντάσεων, καθώς Αθήνα, Παρίσι και Τελ Αβίβ προετοιμάζουν την επανέναρξη των εργασιών για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης ανατολικά της Κάσου, στο πλαίσιο του στρατηγικής σημασίας έργου που συνδέει ενεργειακά την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Η συγκυρία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της άφιξης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Κρήτη στις 13 Απριλίου, συνοδευόμενου από ισχυρή ναυτική δύναμη — περιλαμβανομένων δύο φρεγατών, ενός πυραυλοφόρου αντιτορπιλικού, ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου και 22 μαχητικών Rafale. Η ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσε επιχειρήσεις στον Ινδικό Ωκεανό και πλέον καταπλέει στη Σούδα, ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ της τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 14 Απριλίου για συνομιλίες με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τόσο ζητήματα εξοπλιστικών (όπως η πιθανή παραγγελία τέταρτης φρεγάτας Belh@rra), όσο και την εξέλιξη του έργου πόντισης του καλωδίου.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη δεσμεύσει περιοχή νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης με ΝΟΤΑΜ για γαλλο-ελληνικές ασκήσεις μεταξύ 11 και 18 Απριλίου, στέλνοντας σαφές μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται και η έκδοση σχετικής NAVTEX που θα σημάνει την επίσημη επανέναρξη των ερευνών.
Τουρκικές αντιδράσεις και ρητορική κλιμάκωσης
Απέναντι σε αυτήν την κινητικότητα, η Τουρκία φαίνεται να απαντά με κλιμάκωση της ρητορικής και στρατιωτικές κινήσεις. Το ερευνητικό σκάφος «Bilim 2» έχει προγραμματιστεί να επιχειρήσει στο Αιγαίο έως τις 20 Απριλίου, ενώ φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Άμυνας και Εξωτερικών, κάνουν λόγο για «μονομερείς κινήσεις» από Ελλάδα και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας Türkiye αναφέρεται σε «επικίνδυνη συμμαχία στο Αιγαίο» και προειδοποιεί ότι η Άγκυρα «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα» που «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για «μέτρα επί του πεδίου χωρίς επιφυλάξεις». Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση αποδίδεται σε τουρκικές ναυτικές παρεμβάσεις.
Διπλωματικοί κύκλοι της Τουρκίας χαρακτηρίζουν προκλητική κάθε ενέργεια που πραγματοποιείται σε «αδιευκρίνιστες θαλάσσιες ζώνες» και μιλούν για ελληνική «εκστρατεία παραπληροφόρησης» σχετικά με διαβεβαιώσεις που – σύμφωνα με ελληνικές πηγές – έχει λάβει η Αθήνα από Παρίσι και Τελ Αβίβ.
Η στρατιωτικοποίηση των ερευνών και οι επιπτώσεις στον διάλογο
Η Άγκυρα δεν αποκλείει πλέον ανοιχτά τη στρατιωτική προστασία των δικών της αποστολών στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για κινήσεις που «υπονομεύουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο». Όπως εκτιμούν αναλυτές, η επόμενη φάση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι κρίσιμη όχι μόνο για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής, αλλά και για τη συνοχή της νατοϊκής νοτιοανατολικής πτέρυγας.