Εθνικά ΘέματαΕιδήσεις και Νέα

Αντιδράει η Άγκυρα: Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αρμοδιότητα στον καθορισμό των συνόρων στη Μεσόγειο

Το απόγευμα της Τρίτης, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου και να σταματήσει άμεσα τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Άγκυρα να διαμηνύει ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στον ορισμό των συνόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου και να σταματήσει άμεσα τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έδωσε, μάλιστα, οδηγία στην Κομισιόν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα, να υποβάλλουν άμεσα προτάσεις για τη λήψη των «κατάλληλων μέτρων».

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

«Τα σύνορα των χωρών μπορούν να καθορίζονται μόνο από τις χώρες, και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο να ορίζει τα σύνορα είτε στη Μαύρη Θάλασσα είτε στη Μεσόγειο Θάλασσα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Εξέφρασε δε, την ελπίδα της Τουρκίας ότι η ενέργεια θα καταστεί τομέας συνεργασίας και όχι «έντασης ή σύγκρουσης».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ προανήγγειλε την άφιξη και δεύτερου πλοίου στην περιοχή.

πηγή: sputniknews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

62 χρόνια οπισθοχωρήσεων, ο Σιαλμάς, ο Ηλιάκης και οι υπόλοιποι 120 αδικαίωτοι…

e-enimerosi

Διαβιβάστηκε νέα δικογραφία στη Βουλή για τα Τέμπη

e-enimerosi

Αυξήσεις των δασών, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 όπως αποτυπώνονται από το δορυφορικό σύστημα “Copernicus/Sentinel-2”.

e-enimerosi