Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην ανατολική μεσόγειο περιλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες:
Εξορύξεις Νότια της Κρήτης και της Κάσου
Η κοινοπραξία ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης και προχωρά στη δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες για την αξιολόγηση πιθανών κοιτασμάτων.
Παράλληλα, η Chevron εξέφρασε ενδιαφέρον για έρευνες σε δύο νέες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, με το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας να αποδέχεται το αίτημα και να προγραμματίζει διεθνή διαγωνισμό για τις περιοχές αυτές.
Τετραμερής Συνεργασία Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Λιβάνου
Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Τζόζεφ Αούν, συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και το Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουν για συνεργασίες αλλά και την περιφερειακή σταθερότητα. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ενεργειακά θέματα και θαλάσσια σύνορα.
Αγωγός EastMed
Η Κύπρος και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνίες για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για υγροποίηση και εξαγωγή, κυρίως προς την Ευρώπη. Αυτές οι συμφωνίες θεωρούνται ορόσημο στην περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία και ενδέχεται να επηρεάσουν τον σχεδιασμό του αγωγού EastMed.
Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης(;) θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, με στόχο την διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και την επίλυση συγκρούσεων με την Τουρκία. Θα προχωρήσει η Ελλάδα σε αυτήν την κίνηση;
Καλεσμένοι:
- Ραφαήλ Καλυβιώτης, πολιτικός επιστήμονας και υποψήφιος διδάκτωρ γεωπολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
- Γιώργος Ανθρακεύς, διδάκτωρ νομικής του πανεπιστημίου του Αμβούργου και δικηγόρος Αθηνών, με ειδίκευση στο ευρωπαϊκό δίκαιο
- Στέφανος Καραβίδας, Επισμηναγός ε.α, Υπ. Δρ. Γεωπολιτικής