ΔιεθνήΕθνικά ΘέματαΠολιτική

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

Συνιστώντας την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η εισηγήτρια Ντόρα Μπακογιάννη άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για νέες αναγνωρίσεις του Κοσσυφοπεδίου, διότι δεν μπορείτε να έχετε μια μοναδική περίπτωση όπου ένα μη κράτος, όπως είναι το Κοσσυφοπέδιο, να συμμετέχει σε διεθνείς θεσμούς χωρίς τελικά να αναγνωριστεί. Επομένως, η πρόταση Μπακογιάννη ανοίγει τις πόρτες για να εισέλθει το Κοσσυφοπέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύντομα να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη χώρα», λέει στο Kosovo Online ο Παναγιώτης Παύλος, επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Όπως προσθέτει, σύμφωνα με πηγές του, γίνονται προσπάθειες ακόμη και να ενταχθεί το Κοσσυφοπέδιο στο ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ ή πριν από πιθανή αλλαγή στην αμερικανική προεδρία.

«Είναι πολύ αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Μπακογιάννης λέει την αλήθεια και ενεργεί για το καλό του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο, αυτό είναι εντελώς αδύνατο», είναι πεπεισμένος ο Παύλος.

Ερωτηθείς εάν η υποστήριξη τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα, στην ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σηματοδοτεί ή οδηγεί σε αλλαγή της επίσημης θέσης της Αθήνας για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, ο Παύλος λέει ότι μετά εκείνη την ψηφοφορία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε δημόσια ότι η Ελλάδα διατήρησε τη θέση της κατά της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.

«Μετά τον τεράστιο σάλο που ακολούθησε τις ενέργειες Μπακογιάννη στο Στρασβούργο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πριν από λίγες ημέρες διαβεβαίωσε δημόσια ότι η Ελλάδα διατηρεί τη θέση της κατά της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Μάιο για την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα υποστηρίξει περαιτέρω διαδικασίες για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι το μέγιστο που θα μπορούσε να κάνει ο υπουργός Αν είχε πει ότι η Ελλάδα θα συμμετείχε στην ψηφοφορία και θα ψήφιζε κατά της εισδοχής, θα ήταν μια ειλικρινής στάση, όπως θα κάνουν η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και, φυσικά, η Κύπρος στα μισά του δρόμου και όχι το μέγιστο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για το Κόσοβο», λέει ο Παύλος.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου, σύμφωνα με τον ίδιο, ουσιαστικά δείχνει ότι αυτό το κόμμα είναι υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Αν και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα θα απέχει από την Επιτροπή Υπουργών, αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία στην πράξη ήταν να διευκολύνει την ένταξη του Κοσόβου. Επομένως, πρόκειται για ένα είδος πολιτικού παιχνιδιού, εξαπάτησης και προσπάθεια εξαπάτησης της ελληνικής κοινής γνώμης για αυτό το θέμα», πιστεύει ο Παύλος.

Υπενθυμίζει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, «εκ των πραγμάτων», μόλις δύο εβδομάδες μετά το τελευταίο της μήνυμα ότι δεν θα το κάνει, πρότεινε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Αυτό, δυστυχώς, με κάνει να υποψιάζομαι ότι υπάρχουν τουλάχιστον πολύ σημαντικές υποσχέσεις, αν όχι κάποιες συγκεκριμένες «αντικαταστάσεις», ότι ήταν πεπεισμένη να συνεχίσει να έχει θετική γνώμη για την αποδοχή του Κοσσυφοπεδίου γιατί διαφορετικά, δεν έχει νόημα γιατί το έκανε. αυτό», λέει ο Παύλος.

Μετά την ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έδωσε θετική γνώμη για την αποδοχή του Κοσσυφοπεδίου, ο Μπακογιάννη απέρριψε την κριτική ότι είχε δημιουργηθεί προηγούμενο για άλλες αυτονομιστικές οντότητες, αλλά ο Παύλος φοβάται ότι μπορεί να υπάρξει «κοσοβοποίηση» της Θράκης, μιας περιοχής βορειοανατολική Ελλάδα.

«Εκεί έχουμε μια μουσουλμανική μειονότητα που φτάνει σχεδόν το 50% του πληθυσμού. Θα ρωτούσα την κυρία Μπακογιάννη γιατί αυτός ο πληθυσμός δεν λέει: είμαστε 50% εδώ, δεν θέλουμε να είμαστε υπό το ελληνικό κράτος, θέλουμε Αυτό που είπε, λοιπόν, το θεωρώ τρόπο να ξεφύγω από την έντονη κριτική, εκτός αν, για παράδειγμα, υπάρχουν υποσχέσεις, για παράδειγμα, από τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στην Ελλάδα ωφεληθεί από αυτό το προηγούμενο παρά το τι πιστεύει ή θέλει η Μπακογιάννη να πιστεύει σε αυτά που λέει η Τουρκία σίγουρα θα το αξιοποιήσει στο έπακρο Θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι η Τουρκία σήμερα προσπαθεί να αναβιώσει την Οθωμανική κυριαρχία σε όλα τα Βαλκάνια, και αυτό μπορούμε να το δούμε στο Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τα Σκόπια και φυσικά στην Ελλάδα», λέει ο Παύλος.

Ο συνομιλητής μας επισημαίνει ότι είναι γεγονός ότι η Πρίστινα προβαίνει σε εθνοκάθαρση του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία, λέει, οδηγεί σε μια «Μεγάλη Αλβανία» που μπορεί να απειλήσει και την Ελλάδα.

“Σήμερα, έχουν απομείνει περίπου 90.000 Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο· 250.000 έμειναν μεταξύ 1999 και 2004. Το αλβανικό καθεστώς γνωρίζει πολύ καλά ότι όσοι έμειναν γερνούν, ότι πιέζοντάς τους για τα δικαιώματά τους, οι νέοι Σέρβοι όταν μεγαλώσουν θα πάνε στο Βελιγράδι Η Πρίστινα γνωρίζει ότι αυτός ο πληθυσμός θα εξασθενίσει και θα ξεθωριάσει, όταν θα απαλλαγούν από όλους τους υπόλοιπους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, και μετά θα έρθει η «Μεγάλη Αλβανία». προς τη «Μεγάλη Αλβανία» και έχουμε δει χάρτες όπου η «Μεγάλη Αλβανία» εκτείνεται σε περιοχές στη βορειοδυτική Ελλάδα, επομένως, η ζημιά που προκαλείται από τον Μπακογιάννη δεν είναι μόνο εναντίον του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες», λέει ο Παύλος.

Όπως επισημαίνει, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεράστια γεωπολιτικά γεγονότα που κανένας κανόνας διεθνούς δικαίου δεν θα τα απαγορεύσει.

«Θα θυμίσω ότι ο βομβαρδισμός της Σερβίας έγινε ενάντια στο διεθνές δίκαιο και κανείς δεν το απαγόρευσε, έγινε», καταλήγει ο Παύλος.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ιράν: Εντοπίστηκε η σορός του Ιρανού προέδρου

e-enimerosi

Ρ.Φίτσο: Εμπλοκή της Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών πίσω από την απόπειρα δολοφονίας.

e-enimerosi

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Να σεβαστούν την Συμφωνία των Πρεσπών

Χρήστος Μουρτζούκος