Άρθρα ΡεπορτάζΓερμανίαΔιασπορά

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

 

Η Ελληνική γλώσσα και η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο διάβα των χρόνων ήταν ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού της διασποράς. Στήριξε με όλες τις δυνάμεις της στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Οι μεγάλοι του γένους σχολή, μεταξύ των οποίων ο γεννήτορας της επανάστασης μέσω των γραμμάτων Ρήγας Φεραίος (βλέπε Θούριος & Χάρτα), και ο Αδαμάντιος Κοραής από τους πρωτοπόρους του ελληνικού διαφωτισμού.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Τι κάνουν οι Έλληνες της διασποράς για να διατηρηθεί μια εκ των αρχαιότερων γλωσσών ζωντανή; Διδάσκουν τα παιδιά τους? Υπάρχει η υποστήριξη από την ελληνική πολιτεία;

Έχουμε γράψει πολλά πολλά άρθρα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, πολλές ώρες ρεπορτάζ και επίσης πληθώρα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Ο σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους Έλληνες της διασποράς αλλά και να επισημάνουμε τα ΄΄λάθη΄΄ του ελληνικού κράτους.

Ας πάμε τώρα στο δια ταύτα, τι συμβαίνει με το κτίριο όπου στεγάζει το σχολικό συγκρότημα δύο ελληνικών σχολείων στο Μόναχο? Το 1ο Γυμνάσιο και το 4ο Δημοτικό του Αριστοτέλη;

Παίρνουμε το ιστορικό από την αρχή

Το συμβόλαιο για το συγκεκριμένο σχολείο λήγει το καλοκαίρι του ’25. Μέχρι της 31 Ιουλίου του 2023 θα μπορούσε να ανανεωθεί για ακόμα μερικά χρόνια. Αυτό με το σκεπτικό πως θα κατασκευαστεί νέο κτίριο και θα στεγάσει τα σχολεία, πιθανών με το ίδιο ή ελάχιστα αυξημένο το μισθωτήριο. Αυτό όμως δεν έγινε, με αποτέλεσμα μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στα τέλη του Νοέμβρη του περασμένου έτους να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι, μεταξύ των οποίων και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, αλλά και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Μονάχου, πως θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση του νέου συμβολαίου με αυξημένο αρκετά το μισθωτήριο. Κάτι, που ως όφειλε έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης, από την στιγμή που δεν διαπραγματεύτηκε το συμβόλαιο πριν τις 31 Ιουλίου του 2023.

Και εκεί, για να είμαστε και στο κλίμα των ημερών, αρχίζει ο Γολγοθάς των μαθητών, των γονέων, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών (άλλο ένα μεγάλο ζήτημα για την στελέχωση των σχολείων). Ζητούν ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει, έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις, και σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

Μια διελκυστίνδα ανάμεσα στην πολιτεία (Υπουργεία εξωτερικών, Παιδείας και τις αρμόδιες γραμματείες), και τους Έλληνες του Μονάχου. Με τελευταία ημερομηνία διαπραγμάτευσης στις 18 Δεκεμβρίου, αυτό διότι από εκεί και μετά ο ιδιοκτήτης είχε το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με νέους υποψήφιους ενοικιαστές. Αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα μαθητές και γονείς να προβούν σε μια συμβολική πορεία διαμαρτυρίας προς το Προξενείο του Μονάχου, όπου εκεί μια αντιπροσωπεία των γονέων συζήτησε το θέμα με τον Πρόξενο.

Η ενημέρωση που είχαμε μέχρι τότε, αλλά και μετά τα μέσα του Γενάρη του 2024 ήταν πως το θέμα είχε διευθετηθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο των υπογραφών. Η e-enimerosi ζήτησε ενημέρωση στις 21 Φεβρουαρίου από το συντονιστικό του Μονάχου, από το υπουργείο παιδείας όπως και από την Γενική γραμματεία του υπουργείου παιδείας, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση από καμία αρμόδια υπηρεσία. Κάνοντας το ρεπορτάζ αντιληφθήκαμε πως στο σκοτάδι βρίσκονται και οι Έλληνες του Μονάχου.

Ο κίνδυνος να χαθεί και αυτό το σχολικό κτίριο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην περιοχή του Μονάχου και ο ρόλος του Πρόξενου

Υπάρχουν έντονες ανησυχίες της ομογένειας πως ο Πρόξενος Βασίλειος Γκουλούσης έχει στο σκοτάδι γονείς και μαθητές. Όπως αναφέραμε ποιο πάνω η σχετική ενημέρωση προς τους γονείς μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αλλά και προς την EΛΜΕ της Βαυαρίας δεν υπάρχει. Τονίζεται από ανθρώπους της ομογένειας πως σκοπίμως τους έχει εν κρυπτώ ο Πρόξενος του Μονάχου. Υπάρχει έγγραφο στα χέρια μας που αναφέρει ο Πρόξενος σε γραπτή του αναφορά, πως δεν θα υπογράψει κανένα συμβόλαιο μέχρι να αποχωρήσει από το Μόναχο.

Με τον ιδιοκτήτη να έχει ρίξει ελαφρώς την τιμή, αλλά παρόλα αυτά να ζητείται από τους αρμόδιους του υπουργείου να δώσουν άλλες δύο με τρείς προσφορές, την στιγμή που στο Μόναχο λείπουν αυτήν την στιγμή 35 κτίρια για σχολεία (το οποίο έχουμε αναφέρει πολλές φορές μέσα από το ρεπορτάζ). Να τονίσουμε κλείνοντας, πως ο νομικός σύμβουλος που έχει ορίσει το υπουργείο παιδείας έχει φέρει σε καλό σημείο τον ιδιοκτήτη, αλλά το σκοτάδι παραμένει ως προς την ενημέρωση.

Θα ωφελήσει παρόλα αυτά η αλλαγή της περιοχής του σχολείου;

Η απάντηση είναι καταφατική όχι. Αυτήν την στιγμή εξυπηρετούνται περί τα 700 παιδιά σε αυτά τα σχολεία, είτε καθημερινά είτε μέσω των τμημάτων ελληνικής γλώσσας τα Σάββατα. Αυτό διότι εξυπηρετεί το κτίριο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με την συγκοινωνία. Αν τα σχολεία βγουν από το κέντρο της πόλης θα χαθούν οι μαθητές γιατί δεν θα εξυπηρετεί η περιοχή.

Το μεγαλύτερο κόστος των ελληνικών σχολείων στο Μόναχο το καλύπτει το κρατίδιο της Βαυαρίας. Εδώ τίθεται και το εξής ερώτημα, το Ελληνικό κράτος θέλει σχολεία στο εξωτερικό ή θέλει να κάνει μέσω της χρήσης της τεχνολογίας διαδικτυακά μαθήματα με εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα? Αυτό θα αποβεί και οικονομικά συμφέρουσα επιλογή για το κράτος. Αλλά ας μην ξεχάσου τα οφέλη από την κοινωνικότητα των μαθητών.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοποριακή Δράση που προάγει τη Ψηφιακή Ασφάλεια

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi