Άρθρα ΡεπορτάζΕθνικά Θέματα

Πρόκληση των Σκοπιανών με τεράστιο πανό που δείχνει ότι τα σύνορά τους φτάνουν μέχρι τη Χαλκιδική.

*Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE διεκδικεί την πρωθυπουργία στα Σκόπια και τσαλαπατάει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ξεπέρασαν τις τριακόσιες πενήντα (350) οι καταγεγραμμένες από την Επιτροπή Ελληνισμού παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια.

Οι παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και η καταγραφή τους από την Επιτροπή Ελληνισμού1 παρά το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν όλες οι παραβιάσεις μιας και είναι καθημερινές και αμέτρητες. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταγράψει συνολικά τριακόσιες πενήντα μία (351) παραβιάσεις και πιο κάτω θα γίνει αναφορά στις τρεις τελευταίες.

Παραβίαση υπ’ αριθμ. 349: Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του υπερεθνικιστικού σκοπιανού κόμματος VMRO-DPMNE, όπως αναφέρει σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook2 στις 8-3-2024, επισκέφθηκε τους Σκοπιανούς της Βιέννης και την εκκλησιαστική κοινότητα του Αγίου Ναούμ της Οχρίδας. Σε αυτή του την ανάρτηση υπάρχουν φωτογραφίες με τον Ήλιο της Βεργίνας σε περίοπτη θέση. Συγκεκριμένα υπάρχει μία σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας τοποθετημένη πίσω και πάνω από τον κ. Μίτσκοσκι και ένας τεράστιος Ήλιος της Βεργίνας στο δάπεδο της αίθουσας ακριβώς μπροστά από το πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης (βλέπε φωτογραφίες).

Παραβίαση υπ’ αριθμ. 350: Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα για το πρωτάθλημα της Α’ εθνικής κατηγορίας των Σκοπίων, φίλαθλοι Σκοπιανοί ύψωσαν ένα τεράστιο κόκκινο πανό με τον χάρτη της «Ενωμένης Μακεδονίας» (βλέπε φωτογραφία), η οποία κατά αυτούς απαρτίζεται από τα Σκόπια, το Πιρίν και την ελληνική Μακεδονία. Επίσης, στο πανό υπήρχε ο Ήλιος της Βεργίνας και η λέξη «UNITED» που σημαίνει «ΕΝΩΜΕΝΗ». Αυτή την «ένωση» επιθυμούν να πετύχουν οι Σκοπιανοί, μία ένωση που απαιτεί να αποσπαστεί η Μακεδονία από την Ελλάδα, αφού θεωρούν ότι τους ανήκει μέχρι και η Χαλκιδική! Μάλιστα σε σχετική ανάρτηση που έγινε στο Χ (πρώην Twitter)3 αναφέρεται το εξής: «Од ВАРДАР, Пирин, дур до Солуна. Име и е МАКЕДОНИЈА!!!», δηλαδή «Από το VARDAR, το Πιρίν, μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά της είναι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!». Η φράση τελειώνει με το κόκκινο και μαύρο χρώμα, τα οποία είναι τα χρώματα της σημαίας της οργάνωσης VMRO. Φυσικά όχι μόνο δεν υπήρξε καμία αντίδραση των υπευθύνων στο γήπεδο προκειμένου να μαζέψουν οι Σκοπιανοί φίλαθλοι το συγκεκριμένο πανό, αλλά το γεγονός πήρε και δημοσιότητα μέσα από τα ΜΜΕ των Σκοπίων.

Η ιστοσελίδα Pressingtv αναφέρθηκε σε αυτό τον αγώνα σε άρθρο4 με τίτλο «“Ενωμένη Μακεδονία” στο γήπεδο της Τσάιρ». Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η μονομαχία της Βαρντάρ με τη Σκέντιγια από την 24η αγωνιστική της Α’ Μακεδονικής Football League… Στον αγώνα ανέβηκε η σημαία με τον ήλιο του Κούτλες με την επιγραφή “Ενωμένη Μακεδονία” και τραγουδήθηκε ο μακεδονικός ύμνος». Το άρθρο φιλοξένησε και φωτογραφίες από το τεράστιο πανό. Οι Σκοπιανοί όταν λένε «ήλιο του Κούτλες» εννοούν τον Ήλιο της Βεργίνας και ο μακεδονικός ύμνος είναι ο εθνικός τους ύμνος5, ο οποίος έχει τίτλο «Ντένες ναντ Μακεντόνιγια», δηλαδή «Σήμερα πάνω απ’ τη Μακεδονία». Ούτε Βόρεια ούτε ξεβόρεια, σκέτο «Μακεδονία».

Παραβίαση υπ’ αριθμ. 351: Στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος VMRO-DPMNE και μάλιστα στο κεντρικότερο σημείο αυτής, εικονίζεται ο πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι μπροστά από σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας6 (18-3-2024) (βλέπε φωτογραφία).

Πέραν από την μεγάλη πρόκληση των Σκοπιανών με τον χάρτη όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι διεκδικούν ελληνικά εδάφη, στις άλλες δύο παραβιάσεις πρωταγωνιστής είναι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων, κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι, του οποίου το κόμμα (VMRO-DPMNE) διεκδικεί με πολλές αξιώσεις την εξουσία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου, δηλαδή σε 50 μέρες. Να σημειώσουμε ότι ήδη στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα Σκόπια στα τέλη του 2021 το VMRO-DPMNE συνέτριψε το κόμμα SDSM με αποτέλεσμα να κερδίσει όλους τους μεγάλους δήμους συμπεριλαμβανομένου του δήμου της πόλης των Σκοπίων. Επίσης, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το κόμμα του κ. Μίτσκοσκι φαίνεται να προηγείται των αντιπάλων του.

Οι Σκοπιανοί, με τον Τσίπρα και τον Κοτζιά, πήραν από εμάς επισήμως τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους τους, τη «μακεδονική ταυτότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα». Απ’ ότι φαίνεται όμως αυτά δεν τους ικανοποιούν. Επιτέλους, τι θα τους δώσουμε ακόμα;

Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη «χαϊδεύει» τους Σκοπιανούς και δεν έχει καμία διάθεση να αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη το VMRO-DPMNE καλπάζει δημοσκοπικά –με ισχυρή πιθανότητα να γίνει κυβέρνηση σε 50 μέρες από σήμερα– και διεκδικεί μέχρι και ελληνκά εδάφη. Αλλά τι να περιμένουμε από τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη από τη στιγμή που και η αδελφή του, βουλευτής και εξέχων στέλεχος του κόμματος κ. Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί –σύμφωνα με δηλώσεις που έχει κάνει επανειλημμένως– ότι η Μακεδονία με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου έχει μοιραστεί σε τρία κράτη (Σκόπια, Βουλγαρία, Ελλάδα). Το αφήγημα της κ. Μπακογιάννη είναι ίδιο με αυτό του κ. Κοτζιά, του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, αλλά και των Σκοπιανών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ή δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου ΔΕΝ αναφέρει ούτε μία φορά τη λέξη «Μακεδονία», επομένως ΔΕΝ έχει μοιραστεί με τη συγκεκριμένη συνθήκη ΚΑΜΙΑ Μακεδονία. Αυτά που λένε οι συγκεκριμένοι τύποι και τύπισσες είναι εκ του πονηρού και μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να το διαπιστώσει διαβάζοντας τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, η οποία υπάρχει στο διαδίκτυο, είναι μία ολιγοσέλιδη συνθήκη και μπορεί να διαβαστεί μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλό θα είναι στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο να προσέξουν ιδιαίτερα και να στηρίξουν με την ψήφο τους πολιτικές θέσεις με εθνικές ευαισθησίες και με κόκκινες γραμμές στο θέμα της Μακεδονίας αλλά και στα υπόλοιπα εθνικά θέματα.

1. https://www.epitropiellinismou.gr/post/2261

2. https://www.facebook.com/MickoskiHristijan/posts/pfbid02wP6MxkaCfi1vNb3gWL6ghK7YuEso2XbZWVrmazoP1eUJb2YKvw5uyBQ7g5sTjezul

3. https://twitter.com/malistaPulikala/status/1769012845671309322

4. https://pressingtv.mk/sport/obedineta-makedonija-na-stadionot-vo-chair-foto/

5. https://el.wikipedia.org//wiki/Ντένες_ναντ_Μακεντόνιγια

6. https://vmro-dpmne.org.mk/

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

abadzoglou@yahoo.gr

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Μίτσκοσκι: Επιμένει στο σκέτο «Μακεδονία»

Χρήστος Μουρτζούκος

Παπατζιλίκι του Κοτζιά ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών τάχα δεν παραδώσαμε μακεδονική εθνότητα στους Σκοπιανούς

e-enimerosi

Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα – Η ιστοσελίδα της δεν περιέχει την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

e-enimerosi