Εθνικά Θέματα

Wall Street Journal: Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει έγκριση του Κογκρέσου για τα ελληνικά F35 και τα τουρκικά F16.

H κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έγκριση του Κογκρέσου για τα F-16 εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες.

Και οι δύο χώρες, έπειτα από δεκαετίες ουδετερότητας, αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι, ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πώληση F-16 στην Τουρκία, την οποία οι ΗΠΑ εξετάζουν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, είναι «μεγαλύτερη από την αναμενόμενη». Περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υφιστάμενου στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το δημοσίευμα.  Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και 900 πυραύλους αέρος αέρος, όπως αναφέρει η WSJ.

Η ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης τον περσινό Ιούνιο περιλαμβάνει «τουλάχιστον 30» F-35, που είναι το πλέον προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ.

Δικαίωμα βέτο από Μενέντεζ

Η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν γίνεται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον. Από την στιγμή που οι αρμόδιες επιτροπές Εξωτερικών Βουλής και Γερουσίας λάβουν το σχετικό αίτημα, έχουν 30 ημέρες για να το επεξεργαστούν και να αποφασίσουν αν θα το εγκρίνουν. Δικαίωμα βέτο έχει ο Πρόεδρος της επιτροπής στην Γερουσία, εν προκειμένω ο κ. Μενέντεζ, ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος κ. Ρις και ο πρόεδρος της Επιτροπής στην Βουλή ο κ. Μακόλ.

Αξιωματούχοι κάνουν λόγο στην Wall Street Journal για «σύμπτωση» σχολιάζοντας το παράλληλο αίτημα για πώληση F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα. Ωστόσο, πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση. Ο Λευκός Οίκος, όπως φαίνεται, θέλει να ανταλλάξει τα F-16 με την έγκριση της νατοϊκής ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές πωλήσεις όπλων ως θέμα πολιτικής, μέχρι και εάν κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Σημειώνεται, όμως, ότι το Κογκρέσο δεν μπλόκαρε ποτέ με επιτυχία μια πώληση όπλων σε ξένη χώρα, την οποία έχει ζητήσει ο Λευκός Οίκος, αναφέρει η WSJ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ανάλυση: Κοσσυφοπέδιο, ο τόπος δοκιμασίας του Σερβικού Λαού και του Διεθνούς Δικαίου… Η αναγνώριση από την Ελλάδα θα είναι μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου!

e-enimerosi

Η Άγκυρα: Θέτει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, με αφορμή θαλάσσια πάρκα.

e-enimerosi

Ζήτημα «τουρκικής κοινότητας» Θεσσαλονίκης ανοίγει η επαναλειτουργία του Γενί Τζαμί.

e-enimerosi