Άρθρα Ρεπορτάζ

Θα έπρεπε να ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος με τιμές αρχηγού κράτους ή όχι;

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Μεγάλη συζήτηση στο δημόσιο διάλογο τις τελευταίες μέρες μετά το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου για το αν θα έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγούς κράτους.

Να πούμε πως ο τέως βασιλέας Κωσταντίνος διατέλεσε αρχηγός του Ελληνικού κράτους τη δεκαετία του ’60. Ο ίδιος μετά την καθαίρεσή του δεν θεωρούνταν Έλληνας υπήκοος, ενώ δεν είχε Ελληνικό διαβατήριο με μόλις το 1983 να λαμβάνει αυτό της Δανίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, στο άρθρο 1 παράγραφος 1, αναφέρεται πως το πολίτευμα της Ελλάδος είναι η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αρχηγός κράτους θεωρείται ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εν προκειμένω η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τι σημαίνει τώρα τιμές αρχηγού κράτους;

Όταν αποβιώνει ένας εν ενεργεία αλλά και πρώην αρχηγός κράτους, το Σύνταγμα ορίζει το πρωτόκολλο της νεκρώσιμης τελετής. Σκοπός είναι να τιμηθεί το πρόσωπο που διατέλεσε αρχηγός του  κράτους και να του αποδοθούν τιμές.

Το τελετουργικό περιλαμβάνει 3ήμερο εθνικό πένθος. Με λαϊκό προσκύνημα στη σορό του εκλιπόντος, τιμές και αγήματα από 3 σώματα του Στρατού, κλειστές δημόσιες υπηρεσίες, μεσίστιες σημαίες και 21 κανονιοβολισμούς. Επίσης η δημόσια δαπάνη της τελετής είναι κάτι που περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο και έχει πολλές φορές δημιουργήσει πηγή αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα.

Μετά το δημοψήφισμα του 1974 η χώρα μπήκε στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά είναι τα δημόσια πρόσωπα που έχουν κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Ποιοι όμως έχουν ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους;

Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις που το ελληνικό κράτος απέδωσε ανάλογες τιμές ήταν στις κηδείες των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας

  1. Χρήστου Σαρτζετάκη (Φεβρουάριος 2022)
  2. Κωσταντίνου Στεφανόπουλου ( Δεκέμβρης του 2021)

Δεν είναι όμως και λίγες οι φορές που οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν τιμήσει πρόσωπα με τιμές αρχηγού χωρίς αυτά να έχουν υπάρξει στο αξίωμα. Η ιστορία έχει δείξει να συμβαίνει με επιφανείς προσωπικότητες  όπως:

  • Ο Μίκης Θεοδωράκης, πρόσφατα.
  • Η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, η κηδεία της Μελίνας Μερκούρη το 1994
  • Αλλά και της  προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

Δημοσία δαπάνη τιμητικά έγιναν οι κηδείες των:

  • Χαρίλαου Φλωράκη και
  • Μάρκου Βαφειάδη
  • Αλλά πρόσφατα και του ιερολοχίτη στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα.

Πρέπει ή όχι να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως Βασιλιάς;

Όπως ανέφερα παραπάνω ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος διατέλεσε αρχηγός κράτους για λίγα χρόνια την δεκαετία του 1960. Ο λαός με το δημοψήφισμα του 1974 αποφάσισες σε συντριπτικό ποσοστό με 69,2% το τέλος της Βασιλείας στην Ελλάδα, έκτοτε ο εκλιπών τίμησε την απόφαση των Ελλήνων πολιτών μέχρι το τέλος της ζωής του.

Βαπτισμένος με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις, Ολυμπιονίκης, πιστός στην πατρίδα. Η ιστορία ήδη έχει αναδείξει το έργο του, θετικό ή αρνητικό αυτό ο καθένας μπορεί να το κρίνει, και φυσικά η κουβέντα που γίνεται τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό το οποίο για κάποιο λόγο φοβάται τη σκιά του χωρίς να υπάρχει σκιά, είναι ότι δεν υπάρχει θέμα με το πολίτευμα της Ελλάδος. Το πολίτευμα της Ελλάδας το οποίο δεν ανέδειξε κανείς ως θέμα αυτή τη στιγμή, αλλά δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας το επικαλούνται αναίτια κατά των γραφών (ο λαϊκισμός των πολιτικών).

Από το 1974 και έκτοτε το πολίτευμα της Ελλάδος είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία και φυσικά αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, είναι άλλο όμως να τιμάς ένα δημόσιο πρόσωπο ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός του Κράτους με τα όποια λάθη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του. Όπως προαναφέραμε η ιστορία δεν θα δείξει, έχει ήδη δείξει τα πεπραγμένα του εκλιπών, θεωρώ πως θα έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους. Από τη στιγμή που διετέλεσε πρώτος πολίτης της χώρας και αρχηγός αυτής, ασχέτως το τι επακολούθησε μετά και μην ξεχνάμε, πάντα σεβόμενος τις αποφάσεις του ελληνικού λαού με το δημοψήφισμα του 1974.

Και όπως έγραψα παραπάνω δείτε ποιοι πολίτες έχουν ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του, η δημοκρατία δεν απειλείται στην Ελλάδα, ούτε το πολίτευμα απειλείται και επίσης οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν με τα θετικά του και τα αρνητικά του.

ΥΓ: Ούτως ή άλλως το παρελθόν είναι ο διδάσκαλος για το μέλλον.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi