Γερμανία

Εκλογές στην Ελλάδα: Που εστιάζει ο γερμανικός τύπος.

Εκτενείς αναφορές για την εμβληματική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές τις 25 του Ιούνη από τον γερμανικό τύπο.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) έχει τίτλο «Οι Έλληνες συντηρητικοί κερδίζουν συντριπτική νίκη στις εκλογές» και συνεχίζει «Οι Έλληνες ψήφισαν για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες με τον Μητσοτάκη να καταγράφει ήδη σαφή νίκη που του χαρίζει άλλη μια θητεία».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση «Το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού κερδίζει (τις εκλογές)».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Καθαρά μπροστά το συντηρητικό κόμμα του Μητσοτάκη»

Η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt-Anzeiger γράφει: «Καθαρή νίκη για τον Μητσοτάκη»

Το Spiegel Online τονίζει: «Κυριάκος Μητσοτάκης, νικητής σε μία κουρασμένη χώρα» και τονίζει ως «αναδρομική επιβεβαίωση της σκληρής λιτότητας που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα από το 2010».

«Στην πραγματικότητα η κυριαρχία του Μητσοτάκη είναι και μια έκφραση του πόσο η πολιτική λιτότητας έχει εξαντλήσει τη χώρα», «Μετά από τόσα χρόνια κρίσης συγχωρεί κανείς πολλά στον επανεκλγέντα πρωθυπουργό, αρκεί η οικονομική κατάσταση να παραμένει σταθερή»

«Το 2022, μια υπόθεση υποκλοπών τεράστιων διαστάσεων ήρθε στο φως: η μυστική υπηρεσία, που υπάγεται απευθείας στον Μητσοτάκη, φέρεται να υπέκλεπτε τα τηλέφωνα πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και αντιπάλων εντός του κόμματος». «Και παρόλο που οι καταγγελίες φαίνονται εξαιρετικά σοβαρές, η έρευνα καθυστέρησε από την κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έπεσε από την 65η θέση (2019) στην 107η θέση (2023) στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Η κύρια υπερασπιστικη΄γραμμή του Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του σκανδάλου ήταν να αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη.»

«Γιατί όμως δεν έχει συνέπειες η κριτική στον Μητσοτάκη; Γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα αισθάνεται ανακούφιση, καθώς του προσφέρονται ξανά προοπτικές ανόδου». «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να αρθρώσει αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις, από τη στιγμή που έπρεπε, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας της ΕΕ».

H εφημερίδα Tagesspiegel δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Δεξιά στροφή στην Ελλάδα. Οι συντηρητικοί κερδίζουν, νεοναζιστικό κόμμα μπαίνει στη Βουλή».

Η οικονομική Handelsblatt, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, σημειώνει  «στον προεκλογικό αγώνα ο Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως εγγυητής για την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, τις φοροελαφρύνσεις, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας». Και συνεζίζει «έχει κάνει μεγάλες προόδους τα τελευταία χρόνια στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη μείωση του χρέους. Από το 2021 η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες ανάπτυξης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Από τότε που ο Μητσοτάκης ανήλθε στην εξουσία οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 44%. Στα προηγούμενα δύο χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει πιο γρήγορα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ το χρέος της ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και συγκεκριμένα κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 171,3%».

Ο τίτλος της αριστερής εφημερίδας Tageszeitung (taz) είναι: «Ο Μητσοτάκης ενώπιον δεύτερης θητείας» Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει: «η συντηρητική Νέα Δημοκρατία κέρδισε ξεκάθαρα τις βουλευτικές εκλογές», και «το ποσοστό συμμετοχής κατέρρευσε, φτάνοντας το 52,8% την Κυριακή, ένα αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα» Σε άλλη ανάλυσή της «οι εκλογές της Κυριακής εποτελούν τομή. Μόνο στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της χούντας, το 1974, οι Έλληνες είχαν ψηφίσει, κατά πλειοψηφία, κόμματα δεξιά του κέντρου. Έκτοτε υπήρχε σταθερή πλειοψηφία των αριστερών κομμάτων, έστω και αν αυτό δεν αποτυπωνόταν σε αντίστοιχη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λόγω του μεγάλου αριθμού κομμάτων που αυτοπροβάλλονταν ως ”αριστερά”, αλλά και λόγω του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής. Αυτό έχει αλλλάξει πλέον. Μαζί με τα κόμματα της Ακροδεξιάς, η Ν.Δ. διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

«Ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γόνος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας. Ο προπάππους του Κωνσταντίνος, ο ”Γερο-Κωστής”, είναι ο ιδρυτής του γένους Μητσοτάκη», «Ο παππούς του Κυριάκου (…) ήταν βουλευτής», ενώ ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «συνδιαμόρφωσε την πολιτική στην Ελλάδα για σχεδόν 50 χρόνια, ενώ από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε πρωθυπουργός».

«200 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και περισσότερα από 40 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η οικογενειοκρατία παραμένει τόσο εδραιωμένη στην αθηναϊκή πολιτική, όσο ο νεποτισμός και το πελατειακό κράτος», τονίζει η εφημερίδα. «Τί κι αν πέρασαν παγκόσμιοι πόλεμοι, περιφερειακοί πόλεμοι, ένας εμφύλιος, κρατικές χρεοκοπίες, στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία δεν εξαλειφεται», καταλήγει η εφημερίδα.

Η Sueddeutsche Zeitung, «Την ημέρα πριν από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, που οδήγησε σε εκατοντάδες νεκρούς πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η Yπηρεσία Προστασίας των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ (Frontex) είχε ήδη ανακαλύψει το σκάφος πετώντας πάνω από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης», αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit αναφέρει για το πολύνεκρο ναυάγιο: Η Frontex «προσέφερε πρόσθετη αεροπορική υποστήριξη στις ελληνικές αρχές, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση». «Η αντιμετώπιση του ατυχήματος έχει εγείρει μια σειρά ερωτημάτων. Μετά τη θανατηφόρο καταστροφή, η ελληνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του σκάφους δεν ζήτησε βοήθεια και μάλιστα ότι μετά την πρώτη επαφή από την ελληνική πλευρά αρνήθηκε επανειλλημμένα την προσφορά βοήθειας και ανέφερε ότι το σκάφος ήθελε να συνεχίσει την πορεία του προς την Ιταλία», συμπληρώνει η εφημερίδα.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

AfD: Παραιτήθηκε από την προεδρεία του κόμματος ο Μαξιμίλιαν Κρα

e-enimerosi

Γερμανία Ζάαρλαντ: Το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης σε 6 σημεία για τις πλημμύρες

Μόναχο: Ακτιβιστές για την προστασία του κλίματος εισέβαλαν στο αεροδρόμιο – Κανένα αεροπλάνο δεν μπορούσε να προσγειωθεί μεταξύ 5 το πρωί και 7 το πρωί

Χρήστος Μουρτζούκος