Γερμανία

Ο νόμος για τη θέρμανση μπορεί να έρθει πριν τις 7 Ιουλίου. Τα κόμματα του συνασπισμού συμφωνούν για τις τελευταίες αλλαγές.

Τα κατάφεραν: Ο συνασπισμός πέτυχε μια σημαντική συμφωνία στον αγώνα για τον νόμο θέρμανσης. Εκατομμύρια ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα πρέπει τώρα να έχουν σύντομα σαφήνεια σχετικά με το τι να περιμένουν.

Ο συνασπισμός φαναριών των SPD, Πρασίνων και FDP πέτυχε μια σημαντική συμφωνία στον νόμο για τη θέρμανση. Σε συνάντηση με τους αρχηγούς της κοινοβουλευτικής ομάδας ξεκαθαρίστηκαν τα ανοιχτά σημεία, όπως πληροφορήθηκε το πρακτορείο ειδήσεων DPA από κύκλους του συνασπισμού την Τρίτη. Μέχρι στιγμής, οι εταίροι των φαναριών είχαν συμφωνήσει μόνο σε πρόχειρες «φρουρές» για την αλλαγή του αρχικού νομοσχεδίου. Οι λεπτομέρειες ήταν αρχικά ασαφείς. Το νομοσχέδιο πρόκειται πλέον να τροποποιηθεί ανάλογα.

Ο νόμος για τη θέρμανση πρόκειται να ψηφιστεί από τη βουλή πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η κυβέρνηση στοχεύει ο νόμος για την ενέργεια των κτιρίων – ο λεγόμενος νόμος για τη θέρμανση – να ψηφιστεί από την Bundestag πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, που ξεκινούν μετά τις 7 Ιουλίου. Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άλλη μια ακρόαση εμπειρογνωμόνων στην επιτροπή κλίματος και ενέργειας της Bundestag.

Στα μέσα Ιουνίου, μια κορυφαία ομάδα του SPD, των Πρασίνων και του FDP συμφώνησε σε αλλαγές – τα λεγόμενα “φρουρά” – στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Ουσιαστικά, τα «προστατευτικά κάγκελα» παρέχουν περισσότερο χρόνο σε πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού κατά την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης. Ο νόμος για την ενέργεια των κτιρίων θα συνδεθεί με έναν νόμο για τον σχεδιασμό δημοτικής θέρμανσης.

Θα πρέπει να ισχύει η αρχή:

Πρέπει να υπάρχει δημοτικό σχέδιο θέρμανσης. Διαφορετικά, οι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να επιλέξουν την πιο ευνοϊκή επιλογή θέρμανσης για αυτούς – δηλαδή εάν έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν το σπίτι τους σε δίκτυο περιφερειακής ή τοπικής θέρμανσης, για παράδειγμα.

«Λογικές μεταβατικές περίοδοι»

Το κράτος πρέπει πρώτα να προσφέρει, τόνισε ιδιαίτερα το FDP. Υποχρεωτικός σχεδιασμός δημοτικής θέρμανσης στοχεύει το αργότερο έως το 2028. Το FDP είχε προηγουμένως ζητήσει θεμελιώδεις βελτιώσεις και επέμενε στο άνοιγμα στην τεχνολογία.

Ωστόσο, πολλά σημεία ήταν ακόμη ανοιχτά – για παράδειγμα, πώς θα ήταν η προγραμματισμένη κρατική επιδότηση και πώς θα σχεδιάζονταν ακριβώς οι κανόνες εξαίρεσης για την αντικατάσταση θέρμανσης. Σύμφωνα με τους «φρουρούς», θα πρέπει επίσης να υπάρξει μια άλλη εισφορά εκσυγχρονισμού που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ιδιοκτήτες για να μετακυλίσουν τα έξοδα στους ενοικιαστές. Οι λεπτομέρειες ήταν ακόμα ανοιχτές.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι επίσης σαφές τι συμβαίνει εάν κάποιος εγκαταστήσει τώρα ένα σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο που μπορεί γενικά να μετατραπεί σε υδρογόνο, αλλά ο δήμος του αργότερα δεν σχεδιάζει καθόλου κατάλληλο δίκτυο φυσικού αερίου. Οι ηγέτες του συνασπισμού είχαν απλώς ορίσει ότι στη συνέχεια θα πρέπει να ισχύουν «λογικές μεταβατικές περίοδοι για τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία».

Το σχέδιο νόμου που ψήφισε το υπουργικό συμβούλιο όριζε ότι από το 2024 και μετά κάθε νέο σύστημα θέρμανσης θα πρέπει να λειτουργεί με τουλάχιστον 65% πράσινη ενέργεια. Αυτό έχει ως στόχο να προωθήσει αποφασιστικά τη μετάβαση της θερμότητας στον κτιριακό τομέα – ως συμβολή στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Ωστόσο, κανένα λειτουργικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν πρέπει να αντικατασταθεί, ενώ θα πρέπει επίσης να επιτρέπεται η επισκευή ελαττωματικών συστημάτων θέρμανσης.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: © Jens Büttner / DPA

Σχετικές αναρτήσεις

AfD: Παραιτήθηκε από την προεδρεία του κόμματος ο Μαξιμίλιαν Κρα

e-enimerosi

Γερμανία Ζάαρλαντ: Το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης σε 6 σημεία για τις πλημμύρες

Μόναχο: Ακτιβιστές για την προστασία του κλίματος εισέβαλαν στο αεροδρόμιο – Κανένα αεροπλάνο δεν μπορούσε να προσγειωθεί μεταξύ 5 το πρωί και 7 το πρωί

Χρήστος Μουρτζούκος