Ειδήσεις και Νέα

Μεταναστευτικό: Τι περιμένει την ΕΕ φέτος;

Το θέμα της μετανάστευσης διαμόρφωσε την κοινωνική συζήτηση και την πολιτική το 2023 όπως λίγοι άλλοι. Το θέμα ήταν επίσης ένα μακροχρόνιο πολιτικό ζήτημα εντός της Ε.Ε. Τα πράγματα δεν πρέπει να είναι διαφορετικά το 2024.

Οι Βρυξέλλες είχαν αυστηρά υπό έλεγχο την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης το 2023. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραπονέθηκαν επίσης για υπερφόρτωση των συστημάτων ασύλου τους.

Ο αριθμός των ατόμων που έρχονται στην ΕΕ για να ζητήσουν άσυλο έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Αν και υπήρχαν λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το 2022, αυτό το όριο αναμένεται να σπάσει το 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία ασύλου της Ε.Ε. EUAA. Αυτός θα ήταν ο υψηλότερος αριθμός από το 2015, τη χρονιά κατά την οποία ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ανθρώπων ήρθε στην Ευρώπη και η τότε καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέδωσε το σύνθημα: «Μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Από αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία, περισσότεροι από 350.000 ήρθαν στην ΕΕ παράτυπα, δηλαδή χωρίς άδεια, τους πρώτους έντεκα μήνες του 2023, σύμφωνα με τον επίσημο αριθμό της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της Ε.Ε. Frontex.

Ωστόσο: Η παράτυπη μετανάστευση αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα της συνολικής μετανάστευσης προς την ΕΕ, γράφει η Επιτροπή της Ε.Ε. στον ιστότοπό της. Το 2022, συνολικά σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν στην Ε.Ε. μέσω τακτικών διαύλων, δηλαδή πρόσφυγες με καθεστώς ασύλου καθώς και άτομα που ήρθαν για εκπαίδευση ή εργασία. 

Πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να ξεκινούν για την Ευρώπη

Το 2024, επίσης, οι ειδικοί αναμένουν ότι πολλοί άνθρωποι θα κάνουν το επικίνδυνο -και συχνά μοιραίο ταξίδι- σε ασφαλείς χώρες. Σύμφωνα με την Catherine Woollard, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ECRE), αριθμοί ρεκόρ καταγράφονται παγκοσμίως . Αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων θα αναζητήσει προστασία στην ΕΕ. Μέχρι το 2024, υποθέτει ότι θα υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από αυτούς χρειάζονται προστασία, όπως τόνισε ο ειδικός στη μετανάστευση σε συνέντευξή του στη DW.

Ο David Kipp, ο οποίος ασχολείται με τη γερμανική και την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής στο Βερολίνο, «δεν βλέπει προς το παρόν σημάδια αντιστροφής της τάσης». Οι κρίσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνονται αντί να μειώνονται, προσθέτει ο Kipp.

Πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της Ε.Ε. για το άσυλο.

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ. Προτού τεθεί σε ισχύ αυτή η πολιτική συμφωνία, πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αφού έχουν διευκρινιστεί οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο πολιτικός επιστήμονας Kipp αναμένει ότι οι νέοι νόμοι θα εφαρμοστούν σε δύο με τρία χρόνια. Πρώτη προτεραιότητα είναι η συμβολική συμφωνία, η οποία είναι μια «πολιτική απελευθέρωση» για τους ηθοποιούς.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει αυστηρότερες διαδικασίες, όπως συνοριακές διαδικασίες για αιτούντες άσυλο με μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Θα πρέπει να φιλοξενούνται σε συνθήκες φυλακής – χωρίς εξαιρέσεις για οικογένειες με παιδιά. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών για την ανακούφιση από το βάρος των παραμεθόριων χωρών. Εάν ένα κράτος μέλος αρνηθεί να δεχθεί αιτούντες άσυλο, πρέπει να καταβάλει χρηματική αποζημίωση ή να καταβάλει άλλη συνεισφορά.

Ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στους προγραμματισμένους κανονισμούς. Η Κάθριν Γούλαρντ φοβάται επίσης ότι το ήδη εύθραυστο δικαίωμα στο άσυλο θα υπονομευτεί. Πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα λύσει τα προβλήματα στον τομέα της μετανάστευσης. «Λόγω της μεγαλύτερης ευθύνης των παραμεθόριων χωρών, η οποία προβλέπεται στο σύμφωνο, αναμένουμε περισσότερες απωθήσεις και απορρίψεις στα σύνορα», είπε ο ειδικός στη μετανάστευση.

Όσον αφορά τη σκοπιμότητα, ο Kipp λέει ότι πρέπει πρώτα να περιμένουμε και να δούμε πόσο πρακτικές είναι οι νέες προτάσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να διευκρινιστεί εάν πρέπει να κατασκευαστούν στρατόπεδα για συνοριακές διαδικασίες και πώς θα μπορούσαν να σχεδιαστούν με ανθρώπινο τρόπο.

Περαιτέρω συμφωνίες μετανάστευσης με τρίτες χώρες

Το καλοκαίρι του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε μια συμφωνία μετανάστευσης με την Τυνησία. Σε αντάλλαγμα για συνολική οικονομική βοήθεια άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η χώρα θα πρέπει να εμποδίσει τους μετανάστες να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής, η συμφωνία δεν έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Και φαίνεται να υπάρχει μια μικρή ασφυξία στις σχέσεις και με άλλους τρόπους: τον Οκτώβριο, ο Τυνήσιος πρόεδρος Kais Saied απέρριψε μια πληρωμή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από την ΕΕ ως «ελεημοσύνη».

Το λαθρεμπόριο ανθρώπων ανθεί στην Τυνησία.

Ο πολιτικός επιστήμονας David Kipp προβλέπει ότι η μεταναστευτική διπλωματία θα συνεχίσει να αποκτά σημασία το 2024. Η συμφωνία της Τυνησίας δεν είναι η πρώτη συμφωνία της ΕΕ με τρίτες χώρες για να κρατήσει τους μετανάστες έξω από την Ευρώπη. Παρόμοιες συμφωνίες έχουν γίνει και με την Τουρκία  και τη Λιβύη στο παρελθόν. Η ΕΕ εργάζεται επί του παρόντος για μια τέτοια συμφωνία με την Αίγυπτο. Αυτές οι συμφωνίες είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και δεν έχουν μεγάλη επιτυχία, υποστηρίζει η Catherine Woollard: «Δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον ή επιθυμία να αναλάβει το έργο της Ευρώπης».

Και προχωρά ακόμη παραπέρα: οι συνοριακές διαδικασίες που σχεδιάζονται τώρα απαιτούν επίσης περαιτέρω συνεργασία με χώρες που δέχονται τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, όπως εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας David Kipp. Ωστόσο, δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών διέλευσης να επιστρέφουν άτομα από τρίτες χώρες. 

Η μετανάστευση θα εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία της ΕΕ;

Άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο. Ανεπίσημα ακούγεται στις Βρυξέλλες ότι χρειαζόταν και συμφωνία για την πολιτική ασύλου για να βγει ο αέρας από τα πανιά των δεξιών λαϊκιστών. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλησιάζουν το καλοκαίρι του 2024. Και το θέμα της μετανάστευσης έπαιξε συχνά σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, όπως οι πρόσφατες  εκλογές στην Ολλανδία.

Ωστόσο, ειδικοί όπως ο πολιτικός επιστήμονας Ντέιβιντ Κιπ είναι δύσπιστοι ότι οι νέοι κανόνες για το άσυλο μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της εκρηκτικότητας του θέματος. Η πραγματικότητα είναι ότι η μετανάστευση θα συνεχιστεί.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi