Ιατρική Βιολογία

Αλτσχάιμερ: 2 απροσδόκητοι τρόποι που προλαμβάνουν τη νόσο.

Δύο πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν 2 πιθανούς τρόπους που μπορούν να μας προστατεύσουν από το Αλτσχάιμερ.

Ενώ το γήρας και η γενετική παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ο τρόπος ζωής και η διατροφή φαίνεται επίσης να αποτελούν μέρος της εξίσωσης, σύμφωνα με μελέτες.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τα ευρήματα των επιστημόνων, η διαχείριση του στρες και η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να τον προστατεύσουν από τη γνωστική εξασθένηση.

Πρώτη μελέτη: Σύνδεση άγχους και Αλτσχάιμερ

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA Network Open διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ του αντιληπτού άγχους και της γνωστικής υγείας μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 24.000 άτομα με μέση ηλικία τα 64 έτη. Οι ερευνητές μέτρησαν το άγχος των ατόμων αυτών και τη γνωστική τους λειτουργία με μια εξέταση, γνωστή ως «Mini-Mental State Examination».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που σημείωσαν υψηλότερα επίπεδα στρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλές βαθμολογίες στα γνωστικά τεστ. Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους συμβάδιζαν με υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ.

Δεύτερη μελέτη: Σύνδεση διατροφής και Αλτσχάιμερ

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, οι μελετητές διερεύνησαν κατά πόσο ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Σε αυτή τους την προσπάθεια ανέλυσαν δεδομένα από 581 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες και συμπλήρωσαν ετήσια ερωτηματολόγια διατροφής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια ως επί τω πλείστον φυτική διατροφή με πρόσληψη πράσινων φυλλωδών λαχανικών (επτά ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες),  είχαν χαμηλότερες ποσότητες πρωτεϊνών που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ συσσωρευμένες στον εγκέφαλό τους σε σχέση με εκείνα που κατανάλωναν μόνο μία ή δύο μερίδες την εβδομάδα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Mεταφορά αυτόλογων αγγειούμενων μοσχευμάτων

e-enimerosi

Κοντά στην πολυπόθητη θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος – Ελληνίδα μία εκ των ερευνητών

e-enimerosi

Σημαντική μελέτη: Μυρμήγκια ακρωτηριάζουν τραυματισμένα μυρμήγκια για να σώσουν τη ζωή τους

e-enimerosi