Εθνικά Θέματα

Καίγεται ολόκληρη η Ελλάδα και οι Τούρκοι ξεκίνησαν πάλι τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Έγινε προχθές, έγινε και χθες και όλοι ελπίζουν ότι οι προκλήσεις θα σταματήσουν εδώ. Γιατί υπάρχει ακόμα (και λειτουργεί) αυτό το μορατόριουμ, που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Αλλά εδώ και δύο μέρες οι ανακοινώσεις του ΓΓΕΘΑ δεν έγραψαν «μηδενική πτητική τουρκική δραστηριότητα». Έγραψαν παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και μάλιστα από τουρκικό ζεύγος F-16. Έπιασαν δουλειά και οι πιλότοι μας που σήκωσαν τα αεροσκάφη τους, τα αναγνώρισαν και τα αναχαίτισαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Τι ζήτησε ο Αμερικανός στρατηγός από τον Α/ΓΕΕΘΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από μερικές μέρες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (United States European Command – U.S. EUCOM) Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά για την συμπαράσταση και το ενδιαφέρον του, το οποίο εκφράστηκε έμπρακτα με την αποστολή Αμερικανικών Ελικοπτέρων για την κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η στήλη ”Βηματοδότης” της γνωστής εφημερίδας το ”Βήμα”.

Τους δυο Στρατηγούς ενώνει μια δυνατή φιλία από την εποχή που ο Στρατηγός Καβόλι ήταν Διοικητής του U.S. Army Europe and Africa, πριν να αναλάβει τα τωρινά καθήκοντά του τον περασμένο Ιούλιο.

Μην ξεχνάμε ότι επισκέφτηκε την χώρα μας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Αύγουστο του 23, αλλά και τον Απρίλιο του 23, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον φίλο του Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Τότε ο Α/ΓΕΕΘΑ, του έθεσε την μη συμμετοχή της Ελλάδας στην Πολυεθνική Άσκηση ΑΙR DEFENDER 23, την μεγαλύτερη Αεροπορική Άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα γνωστό, αφού τελικά τρία F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχαν στην Άσκηση.

Αρχικά οι ΗΠΑ δεν θα συμμετείχαν στην Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-23, αλλά με παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ στον Στρατηγό Καβόλι, συμφωνήθηκε η συμμετοχή τεσσάρων F-16 των ΗΠΑ, που τελικά επιχειρούσαν από την αεροπορική βάση Αβιάνο της Ιταλίας. Πολλά και ενδιαφέροντα αυτά που συζήτησαν, κυρίως για την Στρατιωτική Συνεργασία των δυο χωρών που βρίσκεται σε all time high, και δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω αναβάθμισή της, αλλά και για τα τρέχοντα θέματα ΝΑΤΟ.

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS) στο Όσλο της Νορβηγίας.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Μίτσκοσκι: Επιμένει στο σκέτο «Μακεδονία»

Χρήστος Μουρτζούκος

Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα – Η ιστοσελίδα της δεν περιέχει την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

e-enimerosi

Προκλητικός ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας: <<Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω>>

Χρήστος Μουρτζούκος