Ιατρική Βιολογία

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

Προορίζεται για τη θεραπεία επιπλεγμένων ουρολοιμώξεων, για τη νοσοκομειακή πνευμονία και άλλες λοιμώξεις.

Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση στην Ευρώπη βρίσκεται ένα νέο αντιβιοτικό φάρμακο, το οποίο προορίζεται για την αντιμετώπιση πολύπλοκων λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), η αρμόδια επιτροπή του εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την έγκρισή του. Το αντιβιοτικό περιέχει τις δραστικές ουσίες aztreonam-avibactam. Αν λάβει τελικά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κυκλοφορήσει με την εμπορική ονομασία Emblaveo.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, το αντιβιοτικό προορίζεται για τη θεραπεία:
  • Επιπλεγμένων ενδοκοιλιακών και ουρολογικών λοιμώξεων
  • Της νοσοκομειακής πνευμονίας
  • Λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια (αερόβια αρνητικά κατά Gram) για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια αρνητικά κατά Gram είναι ανθεκτικές σε πολλά από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Γι’ αυτό τον λόγο αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημοσίας υγείας, δεδομένου ότι οι ασθενείς έχουν περιορισμένες ή ενίοτε και ανύπαρκτες θεραπευτικές επιλογές.

Υπολογίζεται ότι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα πολυανθεκτικά βακτήρια κοστίζουν ετησίως τη ζωή 35.000 ασθενών στην ΕΕ.

Δύο συστατικά.

Το νέο αντιβιοτικό είναι σταθερός συνδυασμός των δύο δραστικών ουσιών. Η aztreonam είναι ήδη εγκεκριμένη στην ΕΕ για χορήγηση ως μονοθεραπεία. Η avibactam είναι εγκεκριμένη για χρήση σε συνδυασμό με ένα άλλο αντιβιοτικό (την ceftazidime).

Η aztreonam είναι ένα αντιβιοτικό που ανήκει στις επονομαζόμενες βήτα-λακτάμες. Δρα προσκολλώμενη στις πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια των βακτηρίων. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζει τα βακτήρια να κτίσουν το περίβλημά τους (κυτταρικό τοίχωμα), με συνέπεια να πεθαίνουν.

Η avibactam εμποδίζει την δράση πολλών βακτηριακών ενζύμων, που λέγονται βήτα-λακταμάσες. Τα ένζυμα αυτά επιτρέπουν στα βακτήρια να διασπούν τα αντιβιοτικά βήτα-λακτάμες, με συνέπεια να γίνονται ανθεκτικά σε αυτές. Δεσμεύοντας τη δράση αυτών των ενζύμων, η avibactam αποκαθιστά την δραστικότητα των βήτα-λακταμών, όπως η aztreonam.

Το νέο αντιβιοτικό θα διατίθεται για ενδοφλέβια έγχυση, επομένως θα χορηγείται στα νοσοκομεία.

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΑ έκρινε ότι τα δυνητικά οφέλη από το νέο αντιβιοτικό υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους. Η γνωμοδότησή της θα αποσταλεί τώρα στην Κομισιόν, η οποία εντός διμήνου θα εκδώσει την οριστική απόφασή της για την έγκριση ή μη του αντιβιοτικού.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

ΠΟΥ: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από νευρολογικές παθήσεις.

e-enimerosi