Ειδήσεις και Νέα

AstraZeneca: Προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προχωρά η AstraZeneca σε όλο τον κόσμο και ήδη έχει ανακαλέσει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Μάρτιο

Για το θέμα αυτό μίλησε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή UPDATE και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δε σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά τον πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορoνοϊού», ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος.

Όσον αφορά για τις παρενέργειες που έχουν ειπωθεί ό,τι προκαλεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε «Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρείς εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».

Η επίσημη αιτία

Λόγω του πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων και «Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά εμβόλια για τον COVID-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων», ανέφερε η εταιρεία. Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS)».

Η AstraZeneca είχε καταθέσει αίτηση για την απόσυρση του εμβολίου στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ από χθες, Τρίτη (07.05.2024). Όπως ανέφερε δεν θα κυκλοφορεί πια στην Ευρώπη.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Δίωξη για απιστία σε 8 στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΓΑΙΑ ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ

e-enimerosi

Σλοβακία: Τραυματισμένος μετά από πυροβολισμούς ο πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο

e-enimerosi

Ακριβό μου καύσιμο: Το νέο σύστημα τιμολόγησης εκπομπών βάζει «φωτιά» στην τιμή της βενζίνης

e-enimerosi