Ειδήσεις και ΝέαΙατρική Βιολογία

Η εκτροφή ζώων με γούνα είναι μια ιική βόμβα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη πανδημία, λένε οι επιστήμονες

Οι αλεπούδες και τα ρακούν εκτρέφονται για τη γούνα τους. Οι κινεζικές φάρμες παρήγαγαν 26,16 εκατομμύρια τέτοιου είδους πελτέ το 2016. Credit: Sylvain Cordier/Hemis via Alamy
Μελέτη στην Κίνα διαπιστώνει ότι οι ιοί που θα μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπους είναι αχαλίνωτοι σε φάρμες που εκτρέφουν βιζόν, ρακούν και αλεπούδες για τη γούνα τους.

Οι ερευνητές μολυσματικών ασθενειών ζητούν αυστηρότερα μέτρα βιοασφάλειας σε φάρμες που εκτρέφουν ζώα για γούνα, για να σταματήσουν τα επικίνδυνα παθογόνα να μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους.

Οι φάρμες γουναρικών μπορούν να αποτελέσουν μια γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων και των ιών που κυκλοφορούν στην άγρια ​​ζωή, λέει ο Έντι Χολμς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Αυστραλία. «Έτσι συμβαίνουν οι πανδημίες».

Οι προειδοποιήσεις εμφανίζονται στο πίσω μέρος μιας από τις μεγαλύτερες μελέτες για ιούς που φιλοξενούνται από γουνοφόρα ζώα στην Κίνα. Η ομάδα, στην οποία περιλαμβανόταν ο Χολμς, βρήκε μια ευρεία γκάμα ιών — συμπεριλαμβανομένων νέων παθογόνων και γνωστών που βρέθηκαν σε νέους ξενιστές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature την Τετάρτη.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι αυτά τα ζώα είναι μια δεξαμενή ιών που μπορούν να μεταπηδήσουν στους ανθρώπους, λέει η Alice Hughes, βιολόγος διατήρησης στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Η ανάλυση «τονίζει ότι αυτές οι ανησυχίες είναι έγκυρες και ότι η ποικιλία των ιών με γνωστούς κινδύνους για τον άνθρωπο είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε γίνει αντιληπτό». Ο Hughes λέει ότι η βιομηχανία θα πρέπει να επιβάλει τη μετάβαση στην τεχνητή γούνα.

Η άλλη επιλογή είναι να βελτιωθεί η ρύθμιση και η εποπτεία του εμπορίου γούνας, λέει ο Hughes. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση της εφαρμογής μέτρων όπως η καραντίνα των ζώων, η μείωση του συνωστισμού και οι κανόνες σχετικά με τον καθαρισμό των κλουβιών, την προμήθεια ζωοτροφών και τη διάθεση των απορριμμάτων, λέει.

Η Linfa Wang, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, λέει ότι οι βιομηχανίες της κτηνοτροφίας και του εμπορίου ζώων πρέπει να παρακολουθούνται στενά για αναδυόμενες ασθένειες.

Ο Mark Oaten, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας που εκπροσωπεί φάρμες σε περισσότερες από 40 χώρες, στο Λονδίνο, λέει ότι οι φάρμες πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα βιοασφάλειας. «Τα μέτρα πρόληψης και επιτήρησης που αναλαμβάνονται από τους κτηνοτρόφους γουναρικών συνεχίζουν να αποτελούν την καλύτερη εργαλειοθήκη για τον περαιτέρω μετριασμό οποιουδήποτε κινδύνου για την υγεία του ευρύτερου κοινού», λέει.

Παγκόσμια βιομηχανία

Η εκτροφή γούνας είναι μια παγκόσμια βιομηχανία, αν και οι περισσότερες φάρμες βρίσκονται στην Ευρώπη και την Κίνα. Το 2016, οι φάρμες στην Ευρώπη παρήγαγαν 39,05 εκατομμύρια βιζόν. Οι κινεζικές φάρμες παρήγαγαν 26,16 εκατομμύρια τέτοιου είδους φλούδες.

Πολλά ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους είναι ευαίσθητα στους ανθρώπινους ιούς. Στις αρχές της πανδημίας COVID-19, ο SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε μέσω των εκμεταλλεύσεων βιζόν σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, ο Oaten λέει ότι οι μελέτες αυτών των εστιών διαπίστωσαν ότι οι αγρότες δεν οδηγούσαν στην εξάπλωση του ιού στον γενικό πληθυσμό και ότι τα μέτρα πρόληψης και επιτήρησης που εφαρμόζουν οι αγρότες είναι «η καλύτερη εργαλειοθήκη για τον περαιτέρω μετριασμό οποιουδήποτε κινδύνου για τη γενική δημόσια υγεία».

Οι φάρμες βιζόν είχαν επίσης κρούσματα του εξαιρετικά παθογόνου ιού της γρίπης των πτηνών H5N1. Και ένα δημοφιλές γούνινο ζώο, ο σκύλος ρακούν ( Nyctereutes procyonoides ), θα μπορούσε να έπαιξε ρόλο στη μεταφορά του ιού που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στους ανθρώπους το 2003. Τα ρακούν είναι επίσης ευαίσθητα και μπορούν να εξαπλωθούν στον SARS-CoV-2.

Ο Χολμς και οι συνάδελφοί του, συμπεριλαμβανομένων αρκετών στην Κίνα, προσπάθησαν να εντοπίσουν τους ιούς που κυκλοφορούν στα αγροκτήματα στην Κίνα. Έβγαλαν δείγματα πνεύμονα και εντέρου για 461 ζώα που πέθαναν μεταξύ 2021 και 2024. Από αυτά τα ζώα, τα 164 προέρχονταν από τέσσερα είδη που εκτρέφονταν αποκλειστικά για γούνα: βιζόν (Neogale vison), κόκκινη αλεπού (Vulpes vulpes), Αρκτική αλεπού (Vulpes lagopus) και σκύλος ρακούν. Τα άτομα προέρχονταν κυρίως από εγκαταστάσεις εντατικής αναπαραγωγής στη βορειοανατολική Κίνα. Τα υπόλοιπα προέρχονταν από εκτρεφόμενα και άγρια ​​ζώα που χρησιμοποιούνται για τη γούνα, καθώς και για τρόφιμα και παραδοσιακή ιατρική, που εξαπλώθηκαν ευρύτερα στην ανατολική Κίνα. Αυτά περιελάμβαναν ινδικά χοιρίδια, ελάφια και κουνέλια. Τα ζώα ήταν όλα άρρωστα και πιθανότατα είχαν πεθάνει από μολυσματική ασθένεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την αλληλουχία του RNA και του DNA στα δείγματα ιστών και βρήκαν ένα πλήθος ιών: 125 ταυτοποιήθηκαν συνολικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών ιών γρίπης και κοροναϊών.

Από αυτά, τα 36 δεν είχαν δει ποτέ πριν, και πολλά βρέθηκαν σε είδη που δεν ήταν προηγουμένως γνωστό ότι τα φιλοξενούσαν. Για παράδειγμα, βρήκαν τον ιό της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας στα ινδικά χοιρίδια και τον νοροϊό στο βιζόν.

Ανθρώπινος υποδοχέας

Οι ερευνητές βρήκαν έναν ιό της γρίπης των πτηνών H6N2 σε ένα μοσχοκάρυδο ( Ondatra zibethicus ) — η πρώτη γνωστή αναγνώριση αυτού του υποτύπου στα θηλαστικά. Και κυρίως, βρήκαν στο βιζόν έναν κοροναϊό τύπου HKU5 που σχετίζεται με ιούς που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο σε νυχτερίδες – απόδειξη ότι οι φάρμες γουναρικών μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτοκινητόδρομος για τους ιούς που κρύβονται στα άγρια ​​ζώα για να φτάσουν στους ανθρώπους.

Αυτοί οι ιοί «μου ξεχωρίζουν περισσότερο», λέει ο Michael Letko, μοριακός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον στο Pullman. Μελέτες στο εργαστήριο του Letko έδειξαν ότι ορισμένοι ιοί HKU5 μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2 για να εισέλθουν στα κύτταρα, όπως ακριβώς κάνουν ορισμένοι ιοί, όπως ο SARS-CoV-2. «Μια βαθύτερη βουτιά σε αυτούς τους ιούς που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα θα είναι σημαντική, προκειμένου να κατανοήσουμε τον κίνδυνο για άλλα ζώα», λέει.

Οι ερευνητές κατέταξαν περίπου τρεις δωδεκάδες ιούς στους πιο ανησυχητικούς, λόγω της ικανότητάς τους να μεταπηδούν μεταξύ των ειδών. Τα σκυλιά ρακούν και τα βιζόν έφεραν το καθένα δέκα από αυτούς τους ιούς υψηλού κινδύνου – τους περισσότερους από όλα τα είδη.

Ο Wang λέει ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με επιδημιολογικές μελέτες για να εκτιμηθεί πόσο διαδεδομένοι είναι οι ιοί και μελέτες λοιμώξεων στο εργαστήριο, οι οποίες μπορούν να αποδείξουν τον κίνδυνο να μολύνουν ανθρώπους αυτοί οι ιοί. Ακόμη και χωρίς αυτά τα στοιχεία, λέει, ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου παθογόνου στους ανθρώπους «είναι στη βιομηχανία ζώων».

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Ελαιόλαδο: Η βελτιωμένη φετινή σοδειά θα ρίξει τις τιμές

e-enimerosi

Τα παιχνίδια του ΟΠΕΚ στις τιμές στο πετρέλαιο

e-enimerosi

Έφυγε ο μεγάλος Μίμης Πλέσσας

e-enimerosi