Ιατρική Βιολογία

Προέλευση Covid: Κινέζοι επιστήμονες δημοσιεύουν πολυαναμενόμενα δεδομένα.

Μια ερευνητική ομάδα στην Κίνα δημοσίευσε ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν πριν από περισσότερα από τρία χρόνια από την αγορά που συνδέονται με το ξέσπασμα του Covid-19.

Η αγορά θαλασσινών και άγριας ζωής της Γιουχάν υπήρξε κεντρικό σημείο στην αναζήτηση της προέλευσης του κορωναϊού. Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη βιολογικών αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την αγορά το 2020 με κριτές από ομοτίμους. Συνδέοντας τον ιό με ζώα που πωλούνται στην αγορά, θα μπορούσε να ανοίξει νέες γραμμές έρευνας για το πώς ξεκίνησε η επιδημία. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα επιχρίσματα που βρέθηκαν θετικά στον ιό περιείχαν επίσης γενετικό υλικό από άγρια ​​ζώα. Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η ασθένεια μεταδόθηκε αρχικά από ένα μολυσμένο ζώο σε έναν άνθρωπο. Άλλοι, όμως, ζήτησαν προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων και παραμένει ασαφές γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια για να δημοσιοποιηθεί το γενετικό περιεχόμενο των δειγμάτων. Μια άλλη θεωρία επικεντρώθηκε στην πρόταση ότι ο ιός διέρρευσε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στη Γουχάν .

Καμία οριστική απόδειξη

Η κινεζική ερευνητική ομάδα δημοσίευσε μια πρώιμη έκδοση της μελέτης της στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν δημοσίευσε τις πλήρεις γενετικές πληροφορίες που περιείχαν τα δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μια άλλη διεθνής ομάδα ερευνητών μοιράστηκε τη δική της αξιολόγηση για το τι αποκάλυψαν αυτά τα κρίσιμα επιχρίσματα της αγοράς, αφού εντόπισαν ότι οι γενετικές αλληλουχίες είχαν αναρτηθεί σε έναν ιστότοπο κοινής χρήσης επιστημονικών δεδομένων. Αυτή η νέα ανάλυση, η οποία έχει επικυρωθεί από άλλους επιστήμονες πριν δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature, περιλαμβάνει πιο σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των δειγμάτων, τα οποία συλλέχθηκαν από πάγκους, επιφάνειες, κλουβιά και μηχανήματα εντός της αγοράς.

Σκύλος ρακούν προς πώληση στην αγορά Huanan στο Wuhan, Κίνα (γ) Eddie Holmes
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ, E HOLMES Πριν από το ξέσπασμα του 2020, οι επιστήμονες τράβηξαν φωτογραφίες ζώων, συμπεριλαμβανομένων σκύλων ρακούν, που πωλούνταν στην αγορά thw Γιουχάν

Το έγγραφο της κινεζικής ερευνητικής ομάδας έδειξε ότι ορισμένα δείγματα, που συλλέχθηκαν από περιοχές όπου πωλούνταν άγρια ​​ζώα, είχαν βρεθεί θετικά στον ιό. Η ανάλυσή τους έδειξε επίσης ότι ζώα που είναι πλέον γνωστό ότι είναι ευαίσθητα στον ιό, ιδιαίτερα τα ρακούν, πωλούνταν ζωντανά σε αυτές τις τοποθεσίες. Ωστόσο, οι Κινέζοι ερευνητές έχουν επισημάνει ότι οι ανακαλύψεις τους υπολείπονται της οριστικής απόδειξης για το πώς ξεκίνησε η επιδημία. «Αυτά τα περιβαλλοντικά δείγματα δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα ζώα είχαν μολυνθεί», εξηγεί η εφημερίδα. Παραμένει η πιθανότητα, προσθέτει, ότι ο ιός εισήχθη στην αγορά από μολυσμένο άτομο και όχι από ζώο.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, είναι ιολόγος που έχει συμμετάσχει στη γενετική έρευνα για την προέλευση του SARS-CoV-2 από την εμφάνισή του το 2020. Είπε στο BBC News: «Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το πολύ σημαντικό σύνολο δεδομένων είναι πλέον δημοσιευμένο και διαθέσιμο για να εργαστούν άλλοι».  Αλλά πρόσθεσε ότι τα περιεχόμενα των δειγμάτων ήταν «αποτακτική απόδειξη ότι τα ζώα εκεί πιθανότατα είχαν μολυνθεί από τον ιό». «Είναι όλο το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που είναι σημαντικό», είπε. «Όταν το συνδυάζετε αυτό με το γεγονός ότι τα πρώιμα κρούσματα Covid-19 στη Γουχάν συνδέονται με την αγορά, είναι ισχυρή απόδειξη ότι εκεί συνέβη μια διαρροή από ένα ζώο στην αγορά».

Τα δημοσιευμένα ευρήματα έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι η θεωρία διαρροής εργαστηρίου κερδίζει έδαφος μεταξύ των αρχών στις ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά τις υποδείξεις ότι ο ιός προήλθε από επιστημονική εγκατάσταση, αλλά το FBI είπε ότι τώρα πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι το «πιο πιθανό», όπως και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Διάφορα τμήματα και υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν ερευνήσει το μυστήριο και έχουν βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα, αλλά την 1η Μαρτίου ο διευθυντής του FBI κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «έκανε ό,τι μπορούσε για να προσπαθήσει να εμποδίσει και να θολώσει» και αποκάλυψε ότι το γραφείο είχε πειστεί για τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου «για αρκετό καιρό τώρα». Το FBI δεν έχει δημοσιοποιήσει τα ευρήματά του, γεγονός που έχει απογοητεύσει ορισμένους επιστήμονες.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi