Άρθρα Ρεπορτάζ

Δεν Έχω Χρόνο Για…Γιόγκα!!!

Γράφει η Δάφνη Μπιμπισίδου.

Σας έχω νέα: 10 λεπτά την ημέρα αρκούν. Μάλιστα είναι πολύ προτιμότερο να αφιερώνεις έστω 10 λεπτάκια καθημερινά, παρά να ασχολείσαι μία φορά την εβδομάδα μόνο με μια μεγάλη πρακτική. Προς Θεού, οι μεγάλες πρακτικές είναι απολαυστικές, αλλά ακόμη και να μην έχεις χρόνο, έχεις σίγουρα 10 λεπτά!

Κάθε φορά που έρχεσαι στο στρωματάκι σου, κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, ακόμη κι αν είναι 5-10′ ορισμένες μέρες. Δεν χρειάζεται να κάνεις δυναμικές ροές ή πολύωρη yin yoga κάθε μέρα.

Τι θα κάνεις τότε στο στρωματάκι σου 10′;

meditate, meditation, yoga-4246266.jpg

Θα βρεις χρόνο να ηρεμήσεις τον νου, να είσαι παρών/παρούσα, να θεραπεύσεις και να γαληνεύσεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Οι διαφραγματικές αναπνοές, είναι μια πολύ καλή λύση, με πολλαπλά αποδεδειγμένα οφέλη. Εισπνέω βαθιά, γεμίζω κοιλίτσα, διατείνω τα πλευρά, μετρώντας μέχρι το 4 κι εκπνέω μετρώντας μέχρι το 4 (ή όσο θέλει ο καθένας). Μένω, εισπνέω, εκπνέω και παρατηρώ την αναπνοή μου.

Αν τώρα έχεις και λίγο περισσότερο χρόνο, ας πούμε 15-20′, θα μπορέσεις να ασχοληθείς και με το φυσικό σου σώμα περισσότερο, να αποκτήσεις αντοχή κι ευελιξία, σταδιακά, αλλά και να καλλιεργήσεις την επίγνωση του σώματός σου και της αναπνοής σου.

Η γιόγκα είναι μια πρακτική ζωής. Είναι εύκολο να την ξεκινήσεις και να τη διατηρήσεις, επειδή σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις και τις πιο βασικές και απλές θέσεις ή μόνο αναπνοές 10′ την ημέρα και να συνεχίζεις αδιάλειπτα να την εξασκείς. Είπαμε, λίγο και κάθε μέρα είναι καλύτερο από ό,τι πολύ και μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Γιατί; Διότι έτσι χτίζεις μια συνήθεια, δημιουργείται μυϊκή μνήμη αλλά και δύναμη, χτίζεις μία πρακτική! Γι’ αυτό και λέμε πρακτική της γιόγκα!

Η καθημερινή πρακτική της γιόγκα, λοιπόν, θα αλλάξει τη ζωή σου. Είτε πρόκειται για ροή κινήσεων, yin yoga, είτε κάνεις αναπνοές, διαλογισμό, journaling, mindfulness, η πρακτική αυτή θα εντυπωθεί στο σώμα και στην ψυχή σου αν την κάνεις καθημερινά, θα μάθεις να ηρεμείς το άγχος σου, να αντιδράς με ενσυνειδητότητα και να ακούς το σώμα και τα συναισθήματά σου.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου, π.χ. όπως το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο! Κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητά του ούτε το αναβάλλει για μία φορά την εβδομάδα!

Με την καθημερινή πρακτική αλλάζει ολόκληρο το νευρικό σου σύστημα, γεγονός που αλλάζει τελικά τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι προς τον εαυτό σου και τους άλλους, το πώς αντιδράς σε στρεσογόνους παράγοντες και τελικά τον τρόπο που υπάρχεις!

Στόχος είναι ό,τι βιώνεις και μαθαίνεις πάνω στο στρωματάκι να το μεταφέρεις σιγά-σιγά και στην καθημερινή ζωή σου. Με απώτερο σκοπό να είσαι παρών/παρούσα κάθε στιγμή! Γιατί το πώς κάνουμε το ένα πράγματα δείχνει πώς κάνουμε τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας…

Τι θα κερδίσεις λοιπόν εντάσσοντας τη “γιόγκα” στην καθημερινότητά σου:

woman, stretch, yoga-1840275.jpg

● Καλύτερη στάση του σώματος, μεγαλύτερη ευελιξία και δύναμη

● Καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού και του λεμφικού συστήματος

● Περισσότερη διαύγεια του νου και καλύτερη συγκέντρωση

● Μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας

● Αποφόρτιση του άγχους

● Καλύτερη ποιότητα ύπνου

● Ηρεμία και σύνδεση

Με όλα αυτά τα οφέλη, σίγουρα θα λειτουργείς πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά, θα διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο σου και την ενέργειά σου με αποτέλεσμα: να έχεις περισσότερο χρόνο και για γιόγκα!

Έχεις λίγο χρόνο σήμερα; Απόλαυσε αυτήν τη πρακτική για ενεργοποίηση εδώ:

Το όνομα μου είναι Δάφνη, έχοντας εργαστεί για μια εικοσαετία μπροστά από έναν υπολογιστή ως μεταφράστρια-ελεύθερη επαγγελματίας, άπειρες ώρες ημερησίως, το σώμα μου “απαίτησε” κάποια στιγμή τη φροντίδα που δεν του έδειχνα. Οξεία οσφυαλγία, εκφυλιστική σπονδυλοαρθρίτιδα, αλλά και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) ήταν συμπτώματα που δεν μπορούσα πλέον να αγνοώ. Έτσι περι το 2010 ξεκίνησε το ταξίδι μου στη yoga. Για πολλά χρόνια έκανα yoga ώστε να μπορώ να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου, ώστε να μένω συγκροτημένη απέναντι στις διάφορες αντιξοότητες, μικρές και μεγάλες, που κατά καιρούς αντιμετώπιζα. Ώσπου το 2019, έκανα την εκπαίδευση δασκάλων γιόγκα 200 ωρών της Yoga Alliance, όπου και γνώρισα την yin yoga, μια πρακτική που πραγματικά άλλαξε τη ζωή μου. Σε μετέπειτα στάδιο ασχολήθηκα και με την ashtanga, που είναι μια δομημένη σειρά θεραπευτικών ασκήσεων, καθώς και με τον τρόπο διδασκαλίας της. Η ashtanga είναι το yang της yin yoga, το τέλειο πάντρεμα των δύο αντιθέτων, yin και yang, για ισορροπία, μέσα κι έξω! Επίσης τα μαθήματά μου είναι όλα λίγο-πολύ εμπλουτισμένα με τεχνικές αποσυμφόρησης και παροχέτευσης της λέμφου, από το τελευταίο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχω ολοκληρώσει. Καθώς πάντα μου άρεσαν οι λέξεις συνεχίζω να γράφω στο blog μου, ενώ ταυτόχρονα έχω αφοσιωθεί στα μαθήματά γιόγκα που παραδίδω online, με σκοπό να βοηθήσω κι άλλους να δουν τα οφέλη που είδα κι εγώ από τη γιόγκα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi

Η Β. Ήπειρος μέσα από βρετανικά έγγραφα.

e-enimerosi

Η διπλωματία του πολιτισμού.

Χρήστος Μουρτζούκος