Ιατρική Βιολογία

Πρωτοπόρα η Ελλάδα στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Πρωτοπόρα στα Βαλκάνια αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα στον τομέα των μικροχειρουργικών επεμβάσεων και συγκεκριμένα στη μεταφορά αυτόλογων αγγειούμενων μοσχευμάτων (κρημνών) για την κάλυψη των οστών!

Αυτό αποδεικνύει η αποδοχή και τα επαινετικά σχόλια που είχε η ομιλία-παρουσίαση του κορυφαίου Έλληνα μικροχειρουργού Ιωάννη Α. Ιγνατιάδη στο 14 ο Διεθνές Συνέδριο της Ρουμανικής Εταιρείας
Χειρουργικής Χεριού και Πλαστικής Χειρουργικής και Μικροχειρουργικής.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο SIBIU – ROMANIA (27-29 Απριλίου) και το παρακολούθησαν δεκάδες κορυφαίοι μικροχειρουργοί από όλο τον κόσμο.

Στην ομιλία του ο κύριος Ιγνατιάδης παρουσίασε τις επιτυχίες της ομάδας του, στη μεταφορά αυτόλογων αγγειούμενων μοσχευμάτων, με βάση την δυσκολία των περιπτώσεων και το μεγάλο ποσοστό ξεπερνά κατά μέσο όρο το 90% της αποκατάστασης.

Όπως τόνισε ο κύριος Ιγνατιάδης τα τελευταία χρόνια η αλματώδης εξέλιξη της μικροχειρουργικής, με τη μεταφορά αυτόλογων αγγειούμενων μοσχευμάτων, έχει βάλει «φρένο» σε εκατομμύρια ακρωτηριασμούς (χεριών, δακτύλων και ποδιών) που γίνονταν κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης

Οι αυτόλογοι αγγειούμενοι Μισχωτοι Κρημνοί (μοσχεύματα) είναι ιστοί (δέρμα-λίπος-μύες ή και οστό) που μεταφέρονται μαζί με το αγγείο τους από μια υγιή περιοχή ενός μέλους σε μια άλλη πάσχουσα ή
ελλειμματική σε απόσταση μέχρι και 40 cm.

«Η ανάγκη χρήσης αυτών των μοσχευμάτων σε χέρια ή πόδια προκύπτει όταν κάποια τμήματα αυτών των μελών έχουν χαθεί από τραύμα ή έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά μετά από κατάκλιση, γάγγραινα (πχ διαβητικό πόδι) ή κακοήθη νεοπλασία και πρέπει το εναπομείναν οστό ή τμήμα να καλυφθεί με αυτούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός» εξηγεί ο κύριος Ιγνατιάδης.

ΑΓΓΕΙΟΥΜΕΝΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ

Για την αποφυγή του κινδύνου της νοσηρότητας πλέον οι μικροχειρουργοί επιλέγουν αντί τμήματος αρτηρίας να παίρνουν μαζί με το μόσχευμα διατιτρώσες αρτηρίες, οι οποίες είναι κλάδοι των
μεγάλων αρτηριών!

Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι μείζονος σημασίας γιατί δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα νοσηρότητας στην δότρια περιοχή, είναι ασφαλής με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 90-95%» τονίζει ο κ. Ιγνατιάδης.

Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής ο μικροχειρουργός θα πρέπει να έχει κάνει ανατομικές μελέτες των αγγείων με μικροσκόπια και ειδικές χρωστικές ουσίες προκειμένου να εντοπίσει τις διατιτρώσες αρτηρίες.

Η χειρουργική επέμβαση με τη νεα τεχνική απαιτεί λιγότερο χρόνο σε σχέση με την παλιά επέμβαση που διαρκούσε 4-5 ώρες. Επίσης δεν απαιτεί χρήση ειδικών υλικών όπως άλλες, γεγονός που επηρεάζει
σημαντικά το τελικό κόστος που καταβάλει το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή.

ΑΙΤΙΕΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται εκατομμύρια ακρωτηριασμοί οι οποίοι οφείλονται κυρίως σε:

  • Διαβητική ή άλλη αγγειοπάθεια (το 75% των περιπτώσεων αυτών ο ακρωτηριασμός γίνεται στο πόδι)
  • Ατυχήματα (τροχαία ή εργατικά)
  • Νεοπλασίες
  • Πολεμικά Τραύματα
  • Μολύνσεις

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το «έξυπνο» αντιβιοτικό μπορεί να σκοτώσει τα θανατηφόρα βακτήρια, ενώ συγκρατεί το μικροβίωμα

Καρκίνος: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να τον θεραπεύσουν

e-enimerosi

”Θαύμα”(;) στην ιατρική – Εταιρεία ισχυρίζεται ότι βρήκε μέθοδο μεταμόσχευσης κεφαλιού

e-enimerosi