ΔιασποράΙστορία Πολιτισμός

38χρονη Ελληνίδα μαέστρος μόλις έγραψε ιστορία στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κλασικής μουσικής στον κόσμο

Η Karina Cannelakis είναι η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε την ορχήστρα στην Πρώτη Νύχτα του BBC Proms στην Άλμπερτ Χολ.

Η απόφασή της να στραφεί από το βιολί στη διεύθυνση ορχήστρας αποδείχθηκε παραπάνω από εύστοχη, αφού πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με τα γραφόμενα του BBC, έγραψε ιστορία. Ο λόγος για τη 38χρονη Karina Canellakis, την πρώτη γυναίκα μαέστρο στην Πρώτη Νύχτα του BBC Proms, του μεγαλύτερου φεστιβάλ κλασικής μουσικής στον κόσμο.

Η ανατριχιαστική ερμηνεία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του BBC, που διεύθυνε η Cannelakis, κλιμακώθηκε και έκλεισε με το μοναδικό Glagolitic Mass του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ και η ελληνικής καταγωγής μουσικός δήλωσε με χιούμορ και συγκίνηση ενώ κατέβαινε από τη σκηνή: «Είναι τιμή για μένα – και είμαι πολύ ιδρωμένη»

Η νεαρή μουσικός άρχισε την καριέρα της ως βιολονίστρια, ιδιότητα με την οποία έκανε το ντεμπούτο της στο BBC Proms το 2008, ερμηνεύοντας την 6η Συμφωνία του Μάλερ. «Έπαιζα δεύτερο βιολί με την ψυχή μου και θυμάμαι απλά να κοιτάω ψηλά και να σκέφτομαι ότι δεν είχα ξαναδεί την οροφή ποτέ τόσο μακριά».

Ο Βρετανός μαέστρος Sir Simon Rattle ήταν εκείνος που την έπεισε να αφήσει το βιολί και να πιάσει τις μπαγκέτες. «Μου είπε: “Ίσως να μη δεις πολλούς ανθρώπους σαν κι εσένα πάνω στη σκηνή, αλλά νομίζω ότι μπορείς να τα καταφέρεις”» θυμόταν αργότερα η ίδια. «Αυτό ήταν που άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου και μου έδωσε μια μικρή ώθηση μπροστά… στην αρχή η ιδέα του να παίξω μουσική χωρίς το μουσικό όργανο στα χέρια μου ήταν για μένα αρκετά τρομακτική».

Οι συναυλίες του φεστιβάλ BBC Prom γίνονται στην κορυφαία συναυλιακή αίθουσα Άλμπερτ Χολ. Για τη συναυλία της Cannelakis, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, είχαν σχηματίσει ουρά πάνω από 1.000 άτομα, περιμένοντας όλη τη μέρα κάτω από τη βροχή για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο των 6 λιρών. Για την Canellakis, είναι αυτοί οι ακροατές που δίνουν στο φεστιβάλ τον παλμό του. «Λατρεύω τον ενθουσιασμό του κοινού εδώ» σχολίασε. «Δεν είναι το οκτάχρονο παιδί που η γιαγιά του σέρνει στην όπερα και αποκοιμάται στην πίσω σειρά. Αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν για ώρες για να πάρουν εισιτήρια και πολλοί παρακολουθούν με αφοσίωση όλη τη συναυλία – κάτι που αισθάνεσαι, ως ερμηνευτής».

Δείτε την Canellakis να διευθύνει τη Φιλαρμονική του Παρισιού:

πηγή: womantoc.gr

Σχετικές αναρτήσεις

H μάχη της Πύδνας (168 π.Χ.): Η Μακεδονία στα χέρια των Ρωμαίων

e-enimerosi

H μεγάλη μάχη των Πλαταιών που έσωσε τον ελληνισμό

e-enimerosi

Ένας χρόνος ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού

Χρήστος Μουρτζούκος