Περιβάλλον

Σε ψηφιακό χάρτη οι όροι δόμησης και επένδυσης σε κάθε οικόπεδο

Τη δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, μιας ευρείας δηλαδή ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα αποτυπώνονται για κάθε οικόπεδο της χώρας οι όροι δόμησης και ενδεχόμενοι περιορισμοί, χρήσεις γης, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, το εάν αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση, σε αιγιαλούς, προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο κάθε επενδυτής θα γνωρίζει εξαρχής, με το πάτημα ενός κουμπιού, τις δυνατότητες και τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν σε μια επένδυση, καθώς και τις άδειες που απαιτούνται.

Το εν λόγω σύστημα θα σχεδιαστεί σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και θα λειτουργήσει πιλοτικά σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, ει δυνατόν εντός του 2019. Το πλήρες σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, αναμένεται να είναι έτοιμο σε περίπου δύο χρόνια.

«Κάθε επενδυτής, το πολύ σε δύο χρόνια από σήμερα, όταν θα φθάνει σε αυτή τη χώρα, θα ξέρει ακριβώς ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον όπου δρα. Δεν θα έχει εκπλήξεις. Δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προανήγγειλε επίσης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, την κατάθεση νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες (στόχος είναι να ψηφισθεί πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο, ειδικά όσον αφορά τον έλεγχο των δικαιολογητικών των ανωνύμων εταιρειών, θα προβλέπει ότι αυτός θα ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες και δη σε αυτές του κλάδου των ελεγκτικών εταιρειών – χρηματοοικονομικών συμβούλων. Η συνδρομή των παραπάνω εταιρειών θα νομοθετηθεί και όσον αφορά τους ελέγχους σε επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει γίνει αίτηση υπαγωγής τους στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ. Γεωργιάδης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι ο μέσος όρος απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι μόλις 24,5% και ότι δεν έχει συμβασιοποιηθεί το 42% των έργων.

Νωρίτερα ο αρμόδιος για τις δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης είχε ανακοινώσει στη Βουλή ότι θα απεμπλακεί η πληρωμή 2 δισ. ευρώ εγκεκριμένων ενισχύσεων, που για γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη στους δικαιούχους.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

kathimerini.gr

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Σύντομη ιστορία των δασικών πυρκαγιών (Μέρος 2ο Ιστορικοί χρόνοι)

e-enimerosi

Έρευνα Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα Πράσινα & ευφυή νησιά, Τεχνητή Νοημοσύνη και Διαστημική Τεχνολογία

e-enimerosi

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά η δημιουργία μαζικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ενέργειας

e-enimerosi